Alcsíki egyházi kórustalálkozó: Nagy öröm együtt énekelni

960

Tíz alcsíki kórus képviseltette magát szombaton, a Csík­szent­simonban megszervezett 25. Alcsíki Egyházi Kórustalálkozón. Az ünnepség szentmisével kezdődött, majd minden részt vevő kórus két-két egyházi művet adott elő. Az együttlét ebéddel, majd mulatsággal folyatódott a helyi kultúrotthonban.

Közös fényképet készítettek az énekkarok tagjai. Közösségi élmény                                   Fotók: Brabás Emőke

Szeretetvendégség, jó hangulatú mulatság a fellépések után

A csíkszentsimoni Szent László-templomban gyülekeztek szombaton az alcsíki római katolikus énekka­rok, hogy megtapasztalják a közös éneklés örömét, az immár huszonötödik alkalommal megszervezett Alcsíki Egyházi Kórustalálkozón. A szentmise elején felszólalt Varga János plébános és Tamás József püspök. A főpap Georg Friedrich Händel zeneszerző gondolatát idézte: „Sajnálom, ha a zenémmel az embereket csak szórakoztattam volna – szerettem volna nemesebbekké tenni őket.” Kiemelte: az esemény lehetőség arra, hogy egymástól tanulva, egymás lelkesedéséből merítkezve próbálják Istent szolgálni és sok-sok élményt nyújtani azoknak, akik hallgatják éneküket.
A szentmise főcelebránsa, Darvas Kozma József csíkszeredai plébános az együttlét, az éneklés fontos szerepére hívta fel a figyelmet és vázolta annak történelmi hátterét, alakulását. Hangsúlyozta: a kórustalálkozó azon kántorok és énekesek összejövetele, akiknek életében fontos szerepet tölt be az éneklés. A kórusmuzsika a közösség teremtő ereje, célja pedig a karéneklés hagyományának ápolása, amely Isten dicsőítése mellett közösségeink és magyarságunk megmaradását szolgálja.
– A zene lelki táplálék, amely semmi mással nem pótolható, vannak a léleknek ugyanis olyan régiói, amelyekbe csak a zene világít be, rendeltetése tehát belső világunk jobb megismerése, felvirágoztatása és kiteljesedése – fűzte hozzá az ünnepi szónok.
A szentmisét követően a tíz részt vevő kórus két-két egyházi kórusművet adott elő. A műsorban hagyományos és kortárs dicsőítő dallamok is felcsendültek. Elsőként Csíkzsögöd, majd Csík­szent­lélek, Tus­nádfürdő, Csík­szent­márton, Nagy­tusnád, Csík­szent­györgy, Csík­szentkirály, Csík­szent­imre, a Vám­szer Géza Művészeti Népiskola karvezető szakának diákjai, végül pedig a házigazda Csíkszentsimon kórusa mutatkozott be.
Az egymás énekét hallgató kórustagok lelkesen és elismerően figyelték társaik előadását, amelyet heves tapsviharral jutalmaztak. Elismerésének jeléül a házigazda, Dénes Ernő minden kórusnak emléklapot és plakettet ajándékozott.
Az ünnepség a kultúrotthonban folytatódott, ahol a közös ebéd elfogyasztása után önfeledt mulatozásba kezdtek a résztvevők, a jó hangulatot a csíkszentsimoni zenészek biztosították.
A házigazda, Dénes Ernő karnagy kérdésünkre elmondta: számára a találkozás, az együttlét, a közös éneklés öröme a legfelemelőbb érzés ezen az eseményen. Hozzátette: a vendégkórusokkal és meghívott plébánosokkal, polgármesterekkel együtt megközelítőleg 350 résztvevője van az ünnepségnek.
A helyi kórustagok is osztoztak kántoruk véleményében, miszerint különleges élmény részese lenni egy kórusnak, s nagy ajándék ennyi jó hangú, tehetséges fiatalt együtt látni. Többen megfogalmazták, hogy a többéves részvételnek köszönhetően barátságok születtek, s ez legalább olyan fontos számukra, mint a hagyomány ápolása a különböző egyházi énekek előadása révén. Szopos Zalán, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola karvezetés szakának tanára is részt vett a találkozón diákjaival, akik legnagyobbrészt a kórusok vezetői voltak.
– Jó látni, hogy amit tanítunk, az évről évre visszaköszön. A kóruséneklés célja, jó zenehallgatókat nevelni, olyanokat, akik nyitottak a kultúra pártolására, ezenfelül pedig, ha az ember szépen énekel, akkor sok minden máshoz is könnyebben viszonyul mind szellemi, mind lelki tekintetben – emelte ki a karvezető.
Munkatársa, Antal Zsuzsanna elmondta: közösen oktatják a kántorokat és öröm látni diákjaik fejlődését, továbbá azt, hogy az éneklésbe a gyermekeket is bevonják, biztosítva a hagyomány továbbörökítését.
A találkozón bejelentették, hogy jövőben a rendezvény házigazdája Nagytusnád lesz, a hírt nagy taps fogadta. A kórustalálkozó fő támogatói Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatala, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás és a helyi közbirtokosság volt.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek