Albániától Ausztriáig táncoltak

110

Tanévkezdéstől tanévkezdésig datálják évadjaikat a székely­udvarhelyi gyermek- és ifjúsági népáncegyüttesek. Ilyenkor készül a számvetés, amelyből kiderült, hogy sikeres évük volt. A Boróka részt vett Európa legnagyobb folklórfesztiválján, a Kékiringó pedig majdnem minden hétvégén fellépett.

Rangos szakmai megmérettetésen a Kékiringó. Kolozsváron is jól ropták

A Boróka Néptáncegyüttes három korcsoportban dolgozik a diákokkal: vannak az aprók, a közepesek és az ifjúsági csoport. Minden évben, így az idén is bemutatták a megtanított koreográfiákat, népdalokat, táncokat a székelyudvarhelyi rendezvényeken, a környező községekben és falvakban, továbbá számtalan határon túli eseményen képviselték Székelyudvarhelyt, Székelyföldet.

Messzire vitték hagyományainkat
Részt vettek a Csíkszeredai Csűrdöngölő Fesztiválon, a Kovászna megyei Perkő Néptánctalálkozón és számos külföldi rendezvényen – sorolta Kelemen Erzsébet, az együttes vezetője. Több, CIOFF-os (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts – az UNESCO szakmai konzultatív szervezete) és nemzetközi fesztiválon nagy sikerrel szerepeltek, felléptek Törökországban, Albániában, Szlovákiában, Portugáliában (Viseuban tartják évente Európa legnagyobb folklórfesztiválját, idén több mint 5000 táncos részvételével, akik 24 európai országból érkeztek), Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában és több ízben is Magyarországon.
– Több ezer ember csodálhatta meg a székely népviseletet, a gyönyörű erdélyi táncokat, a szép zenét és népdalokat ezeken a helyszíneken. Jó hírét vittük a nagyvilágba Székelyföldnek – mondta Kelemen Erzsébet, aki kiemelte, hogy a családok, szülők jelentős szerepvállalása nélkül mindez nem jöhetett volna létre, ugyanakkor köszönetet mondott az együttes támogatóinak is. Hozzátette még, hogy október-november folyamán finnországi vendégszereplésen vesz részt az általa vezetett néptáncegyüttes.

Székelyföldet népszerűsítik. Áttáncolt Európán a Boróka Fotó: Dávid Botond

Erdélyi Néptánc Antológia
A múlt hétvégén az Erdélyi Táncháztalálkozón léptek fel, a következő hétvégén pedig Balánbányán ropják a Kékiringó táncosai. Az idén már 21. éve működő gyermek-néptáncegyüttes vezetője, oktatója, koreográfusa, Both Aranka négy csoportra osztja a népes gyermeksereget, külön foglalkozik a napközisekkel, külön a kis elemisekkel, továbbá az utánpótlás- és a haladó csoporttal. Összesen majdnem száz gyermek, fiatal tanulja, ápolja az új évadban a népi hagyományokat a heti rendszerességgel zajló táncórákon.
A múlt év végi két évtizedes jubileumi ünnepség után idén tavasszal 19. alkalommal rendezték meg a Kékiringó Néptáncfesztivált, számos határon túli és hazai együttes fellépésével. Ausztriában is vendégszerepelt a csoport, Magyarországon több ízben is bemutatkoztak (tartalmas, hosszú távú kapcsolat alakult ki Kiscsősz néptáncosaival, de táncoltak Püspökladányon is). A Kékiringó minden jelentősebb városi rendezvényen színpadra állt, de a környékbeli falunapok programját is gyakran dobták fel előadásukkal.
– Sajátos élmény volt a táncosoknak, hogy négy táncospár teret kapott az Udvarhely Néptáncműhely Apám tánca című előadásában – jegyezte meg Both Aranka.
Az eltelt nyáron nagy élményt és tapasztalatot jelentett az együttesnek az XII. Erdélyi Néptánc Antológián való részvétel, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület rangos eseményére elsőként került be a székelyudvarhelyi gyermeknéptánccsoport.
Hagyományos nyári programja a kékiringósoknak a korcsoportonként megszervezett edzőtábor: idén a kicsik Varságon, a nagyobbak Lázárfalván táboroztak, a szülőknek pedig Csehétfalván tartottak találkozót – mondta el Both Aranka. Hozzátette: az eddig tanult táncrendek mellett az elmúlt évben a nyárádmenti táncokra összpontosítottak.
A tánccsoport több tagja indul holnap Balánbányára, hogy részt vegyenek az idei Botorka Fesztiválon, amelynek 1999 óta hűséges vendégei.

A Kékiringó néptáncegyüttes fenntartását, rendezvényeit, fellépéseit Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatja.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek