Alapszakaszzárás a Jégkorong Erdély Ligában

123

Véget ért a Jégkorong Erdélyi Liga alapszakasza mindkét korosztályban. Az U12 A csoportban Brassó, a B csoportban pedig Galac zárt az élen, az U14-es korosztályban Hargita megyei csapatok végeztek dobogós helyeken. A héten elkezdődik a rájátszás.

Első alkalommal indultak a Küküllő hokisai a pontvadászatban. A tapasztalatszerzés a fontos Fotó: Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Lezárult az alapszakasz a Jégkorong Erdélyi Liga (THL) mindkét korosztályában. A Hargita Megyei Jégkorong Egyesület szervezésében zajló nemzetközi pontvadászatban tizenkilenc csapat vesz részt. Az U12-es bajnokságban két értékcsoportban, az U14-ben pedig egy csoportban zajlottak az alapszakasz küzdelmei. Brassói, galaci és csíkszeredai csapatok zártak az élen.

A kiemeltek
Az U12-es pontvadászat A csoportjában három Hargita megyei és egy brassói csapat küzdött, az első két csapat között mindössze egy pont volt a különbség. A csoportban összesen 24 találkozót rendeztek – 12-12-t csapatonként –, 152 gól született, és nem volt gárda, amely ne nyert vagy ne veszített volna. A csoportot a Brassói Corona nyerte 25 ponttal a 24 pontos ISK Csíkszereda, a 18 pontos Felcsík SK és a 4 pontos ISK Lendület Gyergyószentmiklós előtt.

A másodosztály
Nyolc csapat versengett az U12-es pontvadászat B csoportjában, ahol a Felcsík, az ISK Csíkszereda és a Corona második csapatai mellett az idén kezdő Székelyudvarhelyi Küküllő indult három fővárosi és egy galaci gárda társaként. Az ötvenhat lejátszott mérkőzésen 918 gól született, ebből felét a Küküllő hálóőrei kapták, igaz, a székelyudvarhelyieknek idén nem annyira az eredmény, mint inkább a játék volt a fontos. A csapat, akárcsak a jégkorongozóik újoncok, tavaly még az U10-es korosztályban játszottak, ott sem túl sokat, így a Küküllő igazából ősztől válhat meghatározó csapattá az U12-es korosztályban.
Az első négy csapat között mindössze négy pont a különbség, az első helyet a Galaci Dunărea szerezte meg 34 ponttal a 33 pontos ISK Triumf Bukarest, a 31 pontos Steaua Rangers Husky Bukarest és a 30 pontos Olimpia-Viitorul előtt, utóbbi gárda egy ploiești-i és egy bukaresti klub közös csapata. A Felcsík II. 21 ponttal az ötödik lett, az ISK Csíkszereda II. és a Corona II. 9-9 pontot gyűjtött, míg a Küküllő pont nélkül lett sereghajtó.

Megyei dobogó
Az U14-es pontvadászatban a magyar bajnokságban is induló három Hargita megyei csapat kimagaslott a mezőnyből. Összesen negyvenkét találkozót rendeztek, amelyeken 456 gól született, egy csapat kivételével mindenki szerzett pontot és minden gárdának volt legalább egy veresége. Az ISK Csíkszereda 32 ponttal nyerte meg az alapszakaszt a 27 pontos Felcsík SK és a 26 pontos ISK Gyergyószentmiklós előtt, a trióval a lépést valamennyire tartani tudta a Kisinyovi Gloria is, a moldávok 20 ponttal a negyedikek lettek. A Bukaresti Steaua Rangers és a Brassói Corona közös csapata 12 ponttal az ötödik helyen zárt, a háromszékiek összevont gárdája, a Sepsiszentgyörgyi KirályPingvinek és a Kézdivásárhelyi KSE Bikák gárdája 6 ponttal a hatodik helyen zárt, míg az Olimpia-Viitorul pont nélkül lett sereghajtó.

Másfél hónap a zárásig
Az U12-es korosztályban a negyeddöntőkkel folytatódnak a küzdelmek, az A és a B csoport első négy helyezettje egyik fél második sikeréig játszik a továbbjutásért. Az elődöntőbe jutásért a Corona az Olimpia-Viitorul, az ISK Csíkszereda a Steaua Rangers Husky, a Felcsík SK az ISK Triumf, míg az ISK Gyergyószentmiklós a Dunărea ellen játszik egyik fél második sikeréig. Ez utóbbi párharc talán a legérdekesebb, hiszen itt derül ki, mekkora a különbség az A és a B csoport között. A párharcokat február 25-ig kell lejátsszák a csapatok.
A negyeddöntő vesztesei február 27. és március 7. között az elődöntőt játsszák, ez utóbbi vesztesei a pontvadászat bronzérméért, a győztesek pedig a bajnoki címért küzdenek majd március 8. és 17. között, minden párharc egyik fél második sikeréig tart.
A negyeddöntőben vesztes csapatok a bajnokság 5–8. helyéért mérkőznek, a párosításokat az alapszakaszban elért helyezések alapján készítik majd el a szervezők, és itt is két meccset kell nyernie az egyik csapatnak. A 9–12. helyért az alapszakaszban a B csoport utolsó négy helyén végzett csapat egy oda-vissza kört játszik, a sorozat 15-ig zárul.

Erőnyerő dobogósok
Az U14-es alapszakasz után az élen záró Hargita megyei trió az elődöntőbe jutott. A negyedik elődöntős helyért viszont egy többlépcsős sorozatot kell megnyerni. A rájátszás első körében az alapszakasz-negyedik Gloria az utolsó Olimpia-Viitorullal, a Steaua Rangers Corona pedig a KirályPingvinek KSE Bikák csapatával vív párharcot egyik fél második sikeréig. A két párharc nyertese jut a rájátszás második körébe, ahol egy újabb, egyik fél második sikeréig zajló sorozat következik, amelynek győztese csatlakozik a három kiemelthez.
A selejtező győztese az ISK Csíkszeredával, a Felcsík SK pedig az ISK Gyergyószentmiklóssal vív egyik fél második sikeréig párharcot az elődöntőben, amelynek győztesei a bajnoki címért, vesztesei pedig a bronzéremért mérkőznek meg ugyancsak egyik csapat második nyertes meccséig. A rájátszásban pályaelőnye az alapszakaszban jobb helyezést elérő csapatnak van.
A selejtezőket február 25-ig kell lejátszani, az elődöntők február 6. és március 8. között zajlanak, a döntőket pedig március 9. és 17. között játsszák.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek