2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Alap, amelyre építhetnek

gyergyo_remeteifuvos_01
Gyermekek fúvószenekara Remetén. A következő generációra is építenek

Három éve működik zeneoktatás Gyergyóremetén, melynek nyomán a község ifjúsági fúvószenekarát is megalakították. Folyamatosak az elméleti és gyakorlati órák, a kemény munka eredményeképp pedig a legutóbbi gyergyóremetei falunapokon mutatkozott be a közönségnek a zenekar. Polgár Szabolcs, az ifjú zenészcsoport egyik alapítója és oktatója lapunknak kifejtette: komoly rendszert betartva igyekeznek végezni munkájukat. A legkisebb gyermekekre alapozva, alulról felfelé építik a zenekart.

[dropcap]B[/dropcap]eérni látszik Gyergyó­remetén a három éve elkezdett zeneoktatási munka.
A község ifjú zenészekből álló fúvószenekara a falunapokon mutatta be tudását.
– Egyetemi tanulmányaink befejezését követően, Laczkó Gyula barátommal elhatároztuk, hogy megpróbálunk létrehozni egy komoly oktatásra alapozott fúvószenekart Gyergyóremetén – emlékezett vissza a három évvel ezelőtti kezdetre Polgár Szabolcs, a zenekar alapítója. Abban az időszakban felnőtt zenekar sem működött a községben, így még fontosabbnak érezték ötletük megvalósítását. A polgármester támogatta az elképzelést, így 2012-ben – 35 gyermekkel – elindították a zeneoktatást.
Kizárólag második és harmadik osztályos gyermekeket fogadnak, akik az alapoktól kezdik a tanulást, majd később bekerülhetnek az ifjúsági zenekarba, amelyet negyedik–nyolcadik osztályba járó diákok alkotnak.
– Eleinte, úgy másfél évig csak furulyáznak, mivel az könnyen tanulható, gyorsan megismerkedhetnek a különböző hangokkal – mutatott rá Polgár Szabolcs. Hozzáfűzte: fontos fenntartani az utánpótlásra épített rendszert, mivel csak így működhet folyamatosan a zenekar.
Az elméleti és gyakorlati órák heti rendszerességűek, több szakember is segít az oktatásban: Polgár Szabolcs mellett Laczkó Gyula és Polgár Zsombor is órákat tart, emellett a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola fuvolatanára, Boldizsár Szabolcs és a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola oktatója, Berze Albert is hozzájárul a gyermekek szakmai fejlődéséhez.
Polgár Szabolcs megjegyezte, Magyarországról is segítséget kap a fúvószenekar: a falunapi műsorra a kecskeméti Török József és csapata készítette fel a gyermekeket.
– Hosszú távon kiváló zenészek is kikerülhetnek a csapatból, a mi célunk azonban az, hogy a zene részét képezze a személyiségüknek, még akkor is, ha majd nem ezt a pályát választják – fűzte hozzá.
A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Polgár Szabolcs kifejtette: bármikor fogadnak új gyermekeket, a következő önálló fellépést karácsonyra tervezik. A tevékenységet a helyi önkormányzat finanszírozásából és a szülők hozzájárulásából végzik.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb