Alámosta a talajvíz a sztrádát

Strukturális gondok miatt az alapokig vissza kell bontani és újra kell építeni a dél-erdélyi autópálya egy éve átadott szakaszának bizonyos pontjait, 8-10 méteres mélységben ugyanis a beszivárgó víz miatt megcsúszott a talaj és az útburkolaton is vaskos repedések jelentek meg. Az autópályatársaság a kivitelezőt hibáztatja, aki viszont azzal védekezik, hogy az illető pályaszakaszt – Victor Ponta elnökválasztási kampánylátogatására időzítve – tavaly pont az autópálya-társaság kérésére és felelősségére nyitották meg.

Repedt aszfaltburkolat jelzi a talajvíz útszerkezetben okozott kártételét. Elszámolták
Repedt aszfaltburkolat jelzi a talajvíz útszerkezetben okozott kártételét. Elszámolták

Teljesen el kell bontani és újra kell építeni a dél-erdélyi autópályának egy tavaly novemberben átadott szakaszát – állítja a megszerzett szakértői jelentésre hivatkozva a România Liberă napilap. A jelentést az autópálya-társaság (CNADNR) szakértői készítették, miután szeptember elején lezárták a dél-erdélyi autópálya Nagyszeben–Szászváros közötti 12 kilométeres szakaszát, és a forgalmat a sztráda nyomvonalával párhuzamos országútra terelték.
A szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be az autópálya alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket. A szakértők a pálya 60-as kilométerénél a burkolat és az alapozás teljes elbontását, és a vízelvezetés utáni újraépítését javasolták.
Egy korábbi szakértői jelentés alapján az autópálya-társaság egyértelműen a kivitelezőt tette felelőssé a kialakult helyzetért. Ebben a jelentésben azt állapították meg, hogy az olasz Impregilo Salini társaság nem a kivitelezési technológiának megfelelően járt el, és nem megfelelő minőségű anyagokat használt.
Az olasz kivitelező viszont úgy tekinti: mentesült a felelősség alól azáltal, hogy a pályaszakaszt az autópálya-társaság kérésére és felelősségére nyitották meg tavaly novemberben, két nappal a – Victor Ponta miniszterelnök által elvesztett – elnökválasztás előtt. A pályanyitáson Victor Ponta kormányfő mellett Ioan Rus akkori szállítási miniszter is részt vett. Az autópálya-szakasz hivatalos átvétele viszont azóta sem történt meg.
A România Liberă megemlítette, hogy a vitás ügyekre szakosodott szakértői bizottság – amelyet döntőbírának ismertek el a szerződésben – jogosnak tartotta a kivitelező igényét a kivitelezési díj 20 százalékig terjedő kiegészítésére. A lap szerint a kormány elveszítheti az autópálya-építés EU-s finanszírozását, ha 2015 végéig nem veszi át az immár hibátlanul megépített autópálya-szakaszt.
Az autópálya-társaság szeptember elején még azt közölte, hogy kedvező időjárási viszonyok esetén másfél hónapig tartanak a javítási munkálatok az érintett szakaszon.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...