Aláírt címkézés

64

Daczo_Denes_webreaSzázszázalékosan tejből készült, természetes és hazai termék – ezentúl csak azok a feldolgozók tüntethetik fel ezeket a megjelöléseket a tejterméken, akik bizonyítani is tudják állításaik valóságát. Klaus Johannis államfő kedden aláírta a tejtermékek új címkézésére vonatkozó törvény kihirdetéséről szóló elnöki rendeletet.
Az intézkedés következtében holnaptól biztosan semmi sem fog megváltozni, így a gazdák sem kell örömtáncot járjanak azért, hogy többet adnak a tejért a felvásárlók. Nálunk valahogy mindig utólagosan hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyek megvédhették volna a csődtől a hazai termelőket vagy legalább nem hozták volna kiszolgáltatott helyzetbe őket.
Nem tudom, hányan vannak, akik nyugodt szívvel mernék kijelenteni, hogy az áruházak, üzletek polcain a helyit, az erdélyit vagy legalább a hazai terméket részesítik előnyben. Az üzletben a banik mindig győzedelmeskednek, alulmarad a lokálpatriotizmus.
Igaz, néha a jóhiszeműséggel is visszaél némely kereskedő, gyártó. Tavaly hemzsegtek a Facebookon azok a megosztások, amelyek arról számoltak be, hogy a tengerparton jelentősen olcsóbb volt a vaj, mint a gyártó száz kilométeres körzetében. Ezeket látva, tapasztalva a jóhiszemű és öntudatos vásárló zsebében is… zörögni kezdenek a banik.
Hogy miből készülhetnek azok a tejtermékek, amelyeket a hazai feldolgozók árához képest féláron tudnak kínálni az áruházak, leginkább az tudja, aki érti az élelmiszeripar kódolt nyelvezetét vagy jártas a kémiában. Miután mindenki védeni akarta a józan vagy éppen hiszékeny vásárlókat a sok E-től, hirtelen E-mentesek lettek a termékek, legalábbis a címkék szintjén. A marketing tigrisei hamar rájöttek arra, ha amennyiben a vásárló az E-től retteg, akkor másként csomagolják, azaz nem rejtik betű és számsor mögé az összetevőket. És lám, nekik lett igazuk – a kiolvashatóvá vált betűkből sem sokat ért az átlagfogyasztó.
A tejtermékek címkézésére vonatkozó új szabályozás életbe lépése után mindenképp érdemes lesz alaposabban megnézzük a címkéket. Az új előírások szerint ezentúl könnyen megtudhatjuk, honnan származik a feldolgozott tej, de azt is, ha a feldolgozás során a tej mellett más alapanyagot is használtak.
Mikor kezd savanyodni a multik szájában a tej, és mikor szólnak be azzal, hogy a törvény sérti a közös piacra vonatkozó előírásokat – talán nem kell túl sokat várni.
Borsika egyelőre nem kap abrakot a gazdától, hogy jobban tejeljen. Virág gazdája is sejti, hogy holnaptól, de lehet, még ősztől sem viszi el senki a tejet a csarnokból. Úgy jártunk, mint a tejbe esett légy, amelyet csak az utálat ment meg a haláltól: ha valaki idejében észreveszi…
A marketing tigrisei újra munkába állhatnak és új címketerveket készíthetnek, amelyeken a „természetes alapanyag” és a „hazai” kifejezések dominálnak.
Látszatra megy a játék, ahogy az intézkedés is leginkább ezek sorába írható.
Borítékolni lehet: az új címkézési szabályozásnak lesznek áldozatai a „kirakat” ellenőrzések alkalmával. Azért, hogy teljes legyen az összkép, az új címkék mellé gyártanak új megbélyegzetteket is…

Daczó Dénes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek