Alacsonyabb tisztségbe helyezték a csíkszeredai városi rendőrség parancsnokát

Megszegte a sürgősségi állapotra vonatkozó szabályokat

246

Figyelembe véve a nyilvános térben az utóbbi időszakban megjelent információkat, miszerint – megszegve a sürgősségi állapotra vonatkozó hadi rendeleteket Csíkszereda területén mulatságot szerveztek a városi rendőrség parancsnoka és több rendőr részvételével, a megyei rendőrsőg sajtóosztálya közli, hogy június 7-én egy csíkseredai lakos jelezte, hogy május 2-án este több személy, köztük a csíkszeredai városi rendőrség parancsnoka, két másik rendőr társaságában részt vett a lakóhelyük mellett felhúzott sátorban szervezett mulatságon.

A csíkszeredai városi rendőrség Fotó: hr.politiaromana.ro

A közlemény szerint elrendelték a lakossági bejelentés kivizsgálását, megállapítva, hogy „ésszerű adatok és jelzések állnak rendelkezésre a hatályos jogszabályok egyes rendelkezéseinek, valamint egyes belső normák megszegésével kapcsolatban”. Mint írja a dokumentum, megállapították, hogy több fegyelmi kihágást követtek el a mulatságon részt vevő rendőrök: mint „nem megfelelő viselkedés a szolgálatban, a családban vagy a társadalomban, amely aláássa a rendőr becsületét, szakmai feddhetetlenségét vagy az intézmény presztízsét”; „gondatlanság a szakmai kötelezettségek ellátásában, a felettesektől vagy a törvény által erre felhatalmazott hatóságoktól kapott utasítások teljesítésében”, illetve „a hűségeskü be nem tartása”.

Következésképpen a csíkszeredai városi rendőrség parancsnokát alacsonyabb beosztásba helyezték, a másik két rendőr esetében pedig az alapbér 5–20 százalékkal való csökkentését 1-től 3 hónapig terjedő időszakra, illetve írásbeli megrovás büntetést alkalmazták. Ugyanakkor a 112-es egységes segélyhívó számon való bejelentés nyomán eljáró két rendőr alapbérét 5–20 százalékkal csökkentették 1-től 3 hónapig terjedő időszakra. Emelett a mulatságon résztvevő rendőröket és további öt résztvevőt pénzbírsággal sújtották.

A rendőrségi közlemény hangsúlyozza, senki nincs a törvény fölött. „Tudatában vagyunk annak, hogy elsőként vagyunk hivatottak alkalmazni törvényeket, így az elsők kell legyünk annak betartásában is” – szögezi le a közlemény, megköszönve az állampolgárok bizalmát.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.