Aktív, lendületes élet a megyei könyvtárban

Siker a Vakrandi egy könyvvel

201

Randi helyszíneként talán nem könyvtárt választanak az emberek, de mi van akkor, ha egy könyv hív vakrandira – ennek a lehetőségét teremtette meg a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A könyvtár életében nem ez az egyetlen tevékenység, mely az olvasást népszerűsíti, a befektetett munka eredménye pedig, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az intézményt látogatók száma.

Az olvasást népszerűsíti a megyei könyvtár. Szellemi randevú Fotó: László F. Csaba

Az évente visszatérő fel­olvasómaratonon és a szintén rendszerességgel működő felnőtt és ifjúsági olvasókörön kívül újabb zseniális ötlettel szólította meg az embereket a Kájoni János Megyei Könyvtár. Amint arról már korábban beszámoltunk, az intézmény 250 új könyvet kapott az elmúlt időszakban, és a könyvtárosok mielőtt a már meglévő könyvek közé helyezték volna ezeket papírba csomagolták, kis piros cetlivel látták el és meghirdették a Vakrandi egy könyvvel című eseményt.
A könyvtárosok „bombát robbantottak”, megtörték az átlagos hétköznapok hangulatát, valami újat, rendkívülit adtak az olvasóknak: az ismeretlen újdonságát, a meglepetés erejét és az olvasás élményét.
Hasonlóan erős változást hozott a megyei intézmény életében az új, modern és a könyvtár berendezéséhez korszerű körülményt biztosító épület. Amellett, hogy az új helyszínen az intézmény munkaközössége rengeteg író-olvasó találkozót, kiállítást, gyermekfoglalkozást, sőt koncertet szervez, ezzel pedig aktív résztvevője a megyeközpont kulturális életének, az olvasók szívesen töltenek itt időt.
– Gyermekek jönnek ide iskola után és itt várják be a munkából igyekvő szüleiket, addig pedig mesét hallgatnak, kifestőznek, van aki nekifog a házi feladatának. Ugyanígy sokan jönnek be napközben a sajtórészlegünkre is, hogy a napilapokat böngésszék, magazinokat olvassanak, aztán a felnőttrészlegen internetezzenek – tudtuk meg Gyulai Arthur igazgatótól.
Ha a könyvtár évekre visszamenő statisztikai adatait tekintjük, szintén óriási változásra bukkanunk: a költözést megelőző évben (2011), amikor az intézmény több helyszínen és emiatt kontrolláltabb keretek között működött 4 ezer látogatót jegyzett, idén szeptember 30-ig ez a szám 30 ezer körüli. Jelentős különbség.
– A statisztikai adatok szerint a 14–25 év közötti korosztály a legaktívabb, könyvtári kölcsönzőnk, de jelentős számban használja a szolgáltatásainkat a 30-as korcsoport is – egészítette ki az igazgató.
A számokon túl pedig a hétről hétre elérhető kulturális rendezvények is önmagukért beszélnek, és a könyvtári élet habitusát jellemzik. A következő időszakban például a Székelyföldi Napok alkalmával kínál kikapcsolódási és feltöltődési programokat a könyvtár: fotókiállítást dr. Molnár Attila alkotásaiból, itt lesz Györffi Kálmán a Székely Könyvtár sorozattal, Asszonyélet a XX. században címmel is lesz egy érdekes beszélgetés, majd az iskolásokat szólítják meg egy online-kvíz vetélkedővel.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek