2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Aki nem fizet, azt kilakoltathatják

Egy családot kilakoltattak, de az ifjúsági lakások több más bérlője is jelentős tartozást halmozott fel Gyergyószentmiklóson. A lakók többségének öt évre kötött szerződése lejárt.

Az ifjúsági lakások bérlőinek alig fele tudja rendszeresen fizetni a házbért
Az ifjúsági lakások bérlőinek alig fele tudja rendszeresen fizetni a házbért

[dropcap]E[/dropcap]gy családnak ki kellett költöznie az ANL-lakásból Gyergyószentmiklóson, a kilakoltatást bírósági végzés hagyta jóvá, mivel a bérlők évek óta nem törlesztették a havi bért, ezáltal tízezer lejt is meghaladó adósságot halmoztak fel – mondta el Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal szóvivője.
Hozzátette, a lakók eleget tettek a felszólításnak, a lakás üres. A szóvivő elmondta azt is, nem ez volt az egyetlen család az ifjúsági lakásokban, amely az elmúlt időszakban tartozást halmozott fel, a negyven lakrészt bérlőknek alig fele tesz eleget rendszeresen fizetési kötelezettségének. A kétszobás lakások esetén egyébként 155 lej a havi bér, az egyszobásoké 106 lej. Van, aki csupán néhány havi bérrel adós, de olyanok is vannak, akik évek óta nem törlesztettek egyáltalán.
– A szerződésben foglaltak értelmében a bérlők kötelesek rendszeresen fizetni, azokkal szemben, akik ennek nem tesznek eleget, az önkormányzat megtette a szükséges lépéseket, bírósági úton felbontható a szerződés – fogalmazott a szóvivő.
Az önkormányzat korábban megbeszélésre hívta azokat a személyeket, akik több ideje nem fizettek bért, felhívták a figyelmüket a felgyűlt tartozásra, és arra kérték, mielőbb törlesszenek ebből az összegből, amennyit tudnak. A szóvivő elmondása szerint a találkozóra hívott személyek egy része meg sem jelent, akik viszont elmentek, azok megértették, hogy ha nem törlesztik adósságukat, ki kell költözniük. Madaras Szidónia leszögezte, amennyiben a bíróság jóváhagyja, további szerződésbontásokra is számítani lehet a közeljövőben a felelőtlen bérlők esetében.
A bérlők többségének egyébként 2010 óta van szerződése ANL-lakásra. Ha továbbra is szeretnének az ifjúsági lakásokban lakni, kérhetik a szerződés meghosszabbítását, ezzel a szándékkal a polgármesteri hivatal ügyfélfogadójában jelentkezhetnek. A szóvivő közölte, azok, akik 35. életévüket betöltötték, az előírások értelmében bérnövekedésre számíthatnak, akik viszont nem haladták meg a törvény által megszabott korhatárt, azonos feltételek mellett bérelhetik továbbra is a lakásokat. A szerződéshosszabbításról, valamint a bérleti díjról bizottság dönt minden család esetében.
A vonatkozó jogszabály értelmében az ifjúsági lakásokat egy év bérlés után meg lehet vásárolni, az árat minisztériumi rendelet szögezi le: négyzetméterenként 328 euró. Gyergyószentmiklóson, bár öt éve lakják, még egyetlen ifjúsági lakást sem vettek meg a lakók.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb