Aki időben ad, az kétszer ad

85

Nem szűnik meg, továbbra is segít a Dr. Verestóy Attila Alapítvány. A váratlanul elhunyt alapító és főtámogató helyét fia, Verestóy Attila veszi át – jelentette be Nemes Melinda ügyvezető igazgató, aki Hermann Gusztáv Mihály történész és dr. Lőrinczi Csaba főorvos kurátorokkal közösen összegezte az immár 10 éves alapítvány tevékenységét.

Együtt marad a csapat. Ezután is, ahogyan eddig Fotó: Dr. Verestóy Attila Alapítvány

Aki időben ad, az kétszer ad – a januárban elhunyt Verestóy Attila szenátor így fogalmazta meg a segítségnyújtásban tíz éve példát mutató alapítvány lényegét. Hirtelen halála nem jelenti az alapítvány végét: fia biztosítja a további működéséhez szükséges, jelentős összegű anyagi támogatást – jelentette be sajtótájékoztatón Nemes Melinda, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Tíz év a segítségnyújtás jegyében
Az ügyvezető és munkatársai számvetést készítettek a tíz évet felölelő tevékenységről. 2008–2017 között összesen 5,11 millió lejből gazdálkodtak, ebből közel 4 millió lejt oktatási, egészségügyi és szociális támogatásokra fordítottak. Az első évben egyedül a szenátor biztosította a támogatásokra fordítható pénzkeretet, 2011-től partnerek is hozzájárultak ahhoz, hogy a támogatottak száma gyarapodjon.
Az alapítvány már az induláskor meghirdette a Hargita megyei középiskolásoknak, egyetemistáknak, kutatóknak szóló, A jövő magad vagy! ösztöndíjpályázatát. Erre több mint 2 millió lejt költöttek – a programnak 227 diák és 21 kutató volt a kedvezményezettje. Ugyanakkor jelentős összeget szántak az ún. iskolakezdő csomagokra (283 kisdiák), tucatnyi iskolának vásároltak közel 70 ezer lej értékben multimédiás eszközöket és 578,7 ezer lejt fordítottak más jellegű oktatási támogatásra; a Kincsünk az egészségünk nevű programjukban 745 óvodás vett részt.

Adtak és adni tanítottak
Az alapítvány jelentős összeget fordított az egészségügyi (555,4 ezer lej), valamint szociális (1,16 millió lej) jellegű programokra is. Romániában elsőként juttattak életmentő gyógyszereket tartalmazó csomagot a vérzékenységben szenvedő gyermekek családjainak, kezdetektől gondoskodnak az Orbán Alapítvány sérült gyermekeinek étkeztetéséről, de segítették a Bonus Pastor, Fundația Suflet și Lumină, Senectas, Pro Autist, Napsugár az esőben és a Homoródmente Művészetért Alapítványt is. 2010–2015 között társszervezői voltak az Ifjúsági Üzleti Programnak, 2011-ben indították útjára az Egy boldogabb karácsony – sütis programot. Az Ismeretszerzés ösvényén (2012) és Az ismeretszerzés útjain (2017) című programnak köszönhetően közel 6 ezer iskolás látogatta meg a Haáz Rezső Múzeum kiállításait.
Az alapítvány kurátora, dr. Lőrinczi Csaba főorvos 2011-ben kezdeményezte az első Civil Napot. Az önkéntesség, az önzetlen segítségnyújtás népszerűsítése, a fiatalok bevonása a karitatív tevékenységbe az alapítványi tevékenység fókuszában állt és áll.
Nemes Melinda ügyvezető szívügye, hogy a támogatottakból támogató váljék, érdeme, hogy 2015-ben megszervezte az önkéntesek első gáláját.

Új székhelyen – továbbra is politikamentesen
Az ügyvezető megerősítette: hűségesek maradnak a néhai alapító által megfogalmazott célokhoz, szellemiséghez. Változás mindössze annyi lesz, hogy a jelenlegi székhelyüket áthelyezik a Kossuth utca 20. szám alatti Civil Központba.
A tájékoztatón jelen levő kurátorok – Hermann Gusztáv Mihály történész és dr. Lőrinczi Csaba főrvos – úgy értékelték az eltelt 10 évet: értelmes, érdemes, a közösségért szívesen végzett munka volt. Mindketten hangsúlyozták: bár politikus volt az alapító, a tevékenységet, a támogatások odaítélését ez soha nem befolyásolta, ezért az alapítvány kiváló példája annak, hogy a közösséget különböző politikai nézeteket félretéve, valós emberi értékekre figyelve lehet segíteni, összetartani.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek