2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Akcióban a fogyasztóvédelem

Az iskolai táborokat, a szállodákat és panziókat, éttermeket, gyorsétkezdéket, a napozótermékeket, a strandok és medencék melletti szolgáltatásokat, illetve az árusított turisztikai csomagokat ellenőrzi a nyári időszakban a fogyasztóvédelem – számolt be a felügyelőség vezetője tegnap a prefektusi kollégium ülésén, amelynek napirendjén az erdőtelepítés és sportrendezvényeket kísérő erőszak megelőzése is szerepelt.

Ülésezik a kollégium. Soros beszámolók Fotó: Balázs Árpád
Ülésezik a kollégium. Soros beszámolók Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]A[/dropcap] Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség az év első öt hónapjában 1093 ellenőrzést tartott, 446 bírságot rótt ki összesen 1895 ezer lej értékben és 109 esetben figyelmeztetett – számolt be a felügyelőség vezetője, Moldovan Laurenţiu. A fogyasztók 188 esetben jelentettek szabálytalanságot, ebből 131 bizonyult megalapozottnak.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság által előírt tematikának megfelelően az ellenőrzések központjában a sütőipari termékek és a hagyományos termékek, a végkiárusításokat és csökkentett árú termékeket, az öko- és textiltermékek, valamint halkonzervek, lámpaolajak és gyújtófolyadékok, orvostechnikai eszközök, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszereket, autóalkatrészek és használt gumiabroncsok, ásványvizek, korcsolyapályák, háztartási gépek, ékszerek, étrend-kiegészítők, csokoládék, kozmetikai termékek álltak. Ezenkívül saját tematikus ellenőrzéseket is tartottak az éttermekben, bárokban és gyorsétkezdékben, városi és vidéki környezetben egyaránt, valamint ellenőrizték a termopán ablakok felszerelésével foglalkozó vállalatokat, állatpatikákat, a szállodákat, panziókat, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a sportfelszerelések forgalmazását.
A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség a nyári időszakban hét tematikus ellenőrzést irányzott elő. Ezek között szerepelnek az iskolai táborok, a szállodák és panziók, éttermek és gyorsétkezdék, a strandok, vidámparkok területén és medencék mellett nyújtott szolgáltatások, a napvédő kozmetikai termékek és önbarnítók, valamint az online és a turisztikai irodák által kínált turisztikai csomagok.
Az Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság ügykezelésébe összesen 91 ezer hektár erdő tartozik, ebből 23 ezer hektár állami – mondta el beszámolójában Cătălin Mutică. Az igazgató kifejtette, az erdősítési program kiterjed valamennyi területre, ahol fakitermelés zajlott, és az utolsó kitermeléstől számított két éven belül kell végrehajtani. Az idén tavasszal az igazgatóság összesen 352 hektárnyi területen telepített lucfenyőt, vörösfenyőt, tölgy-, bükk- és más lombhullató csemetéket. Ebből a legtöbbet Tölgyes környékén ültettek (71 hektár állami és 66 hektáron szerződés alapján), illetve a Borszékhez tartozó állami területen 30 hektárt, szerződés alapján pedig további 40 hektárt erdősítettek. Az akció során összesen 1,5 millió csemetét használtak, ennek körülbelül kétharmada származott az igazgatóság saját faiskolájából – mondta az igazgató.
Csiki András, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság ügyvezető igazgatója a Hargita Megyei Sporthuliganizmus Elleni Bizottság 2014–2015-ös idényben végzett tevékenységéről számolt be. Ebben az időszakban a bizottság négy ülést tartott, és megfigyelőket küldött a 82 legfontosabb sporteseményre, amelyeken a szurkolók betartották a sportszerűség szabályait – mondta az igazgató.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb