Akár turistákat is vonzhat

125

A székely anyavárosban is elkezdődött a Kárpát-medence más vidékein zajló értékgyűjtés, amelynek az a célja, hogy felismerje, bemutassa és értékesítse a kulturális, történelmi, természeti és gazdasági javakat.

Pályázatot hirdetett az ősz folyamán a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság a Pol­gármesteri Hivatallal, az Ud­var­helyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), valamint a Székelyföldi Legendárium támogatásával. A beérkezett javaslatok alapján értékes könyvutalványban részesült a Ferenczy-féle bárányflekken, a Haáz Rezső Múzeum, a Varga-mézes és a Barátok temploma ismertetését beküldő pályázó. A díjátadó ünnepséget tegnap a Petőfi Panzióban tartották, ahol a jelenlevők megkóstolhatták a híres bárányflekkent és a Varga család mézes süteményeit.
Amikor a 90-es évek elején a Ferenczy család eladta a Varga-patak szomszédságában levő ingatlana egy részét a Confex Jakab Kft. tulajdonosának – itt állt hajdanán a család által évtizedekig üzemeltetett Korona Vendéglő –, a régi tulajdonosnak az volt a kikötése, hogy a majdan felújítandó épületben működjék vendéglő is. Jakab János ügyvezető állta is a szavát, komoly viták és hosszas engedélyeztetési eljárás után sikerült újjáépítenie az államosított helyén a lepusztított vendéglőt, amelynek tetőterében vendégszobákat, a földszintjén pedig kicsi, de annál jobb hírnevű éttermet is nyitott. A szomszédban lakó dr. Ferenczy Ferenc nyugalmazott polgármesterrel és egykori főállatorvossal most, az értéktár eredményhirdetése alkalmából együtt készítették elő a bárányflekkennek való alapanyagot.
A karácsony előtti flekkenezés alkalmával a jelenlevők meggyőződhettek arról, hogy a titkos recept – amely annak idején a New Yorkban élt Kövi Pált (1924–1998), a The Four Seasons világhírű étterem tulajdonosát is megihlette – „tud valamit”, valódi vonzerejévé válhat a környéknek.
Tovább bővítve a rangos listát, minden egyes mozdulattal vendégcsalogató és gazdaságélénkítő hatása lehet ennek a hasznos mozgalomnak, hiszen a Szé­kely­udvarhelyi Értéktár újabb pályázatokkal kívánja segíteni a következőkben is a régió fejlődését – hangzott el.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek