hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Akadozik az online rendszer

Türelmesebbnek kell lenniük a helyi adókat és illetékeket online befizető csíkszeredaiaknak, ugyanis az adók és illetékek befizetését kezelő program éppen frissül, ezért lassabban megy az online ügyintézés – közölte a Hargita Népe megkeresésére Ţiriac Rodica, a polgármesteri hivatal Adó és Illeték osztályának a vezetője.

Tegnap már elkezdték az idei adók befizetését. Az átállás miatt a Ghiseul.ro-n is több türelemre van szükség Fotó: László F. Csaba

A fennakadást az okozza, hogy az idei évre átálló adókezelő szoftvernek óri­ási adatbázist kell feldolgoznia, hiszen ki kell számolnia a tavalyi adóhátralékok mértékét, valamint azt is, hogy idén kinek mennyit kell fizetnie. Erre nem volt elég egy éjszaka, ennek tudható be a rendszer pénteki akadozása is – tudtuk meg Țiriac Rodicától, aki szerint nem tart sokáig az akadozás.
A polgármesteri hivatalnál tegnap óta lehet a 2018-ban esedékes helyi adókat és illetékeket törleszteni, a múlt héten csak a korábbi években felhalmozott adótartozások befizetésére volt lehetőség.
Aki március 31-ig törleszti az ingatalonok, telkek és járművek után fizetendő helyi adókat és illetékeket, idén is 10 százalékos kedvezményben részesül. A jogi személyiséggel rendelkező cégek, egyesületek esetében csak az ingatlanadónál engedik el a befizetendő összeg 10 százalékát. Mint minden éveben, idén is adómentességet élveznek az egykori politikai és hadifoglyok, valamint az I. és II. fokozatú fogyatékkal élők is.
Kérdésünkre Țiriac Rodica elmondta: a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a március 31-ig a csíkszeredaiaknak várhatóan mintegy 40 százaléka fizeti be előre az egész éves adóját. Jellemzően a nyugdíjasok élnek az adókedvezmény adta lehetőséggel.
Az osztályvezető ugyanakkor érdeklődésünkre még elmondta: az elmúlt év mérlege még nem készült el, várhatóan január közepén állnak rendelkezésre a 2017-es esztendő hivatalos statisztikái.

Kiss Előd-Gergely

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb