2021, január 15, péntek.

Akadályba ütköző akadálymentesítés

Megbüntették az Accent GeoÖko­lógiai Szervezet megbízásából dolgozó személyt, aki Tusnádfürdőn, a Sólyomkőre vezető turistaösvény javításán dolgozott. A Natura 2000-es terület kezelését is ellátó civilszervezet a munkálatok kezdete előtt írásban értesítette az erdészetet, de hét nap múlva illegális fakivágásért büntetést kaptak.
A bírságot kifizették, de ironikusnak tartják a történteket. Az erdészet képviselője szerint csak a szekér kerülte meg a lovakat.

Imecs István a turistaösvény nehezen járható szakaszát mutatja. Lépcső helyett büntetés
Imecs István a turistaösvény nehezen járható szakaszát mutatja. Lépcső helyett büntetés

[dropcap]K[/dropcap]omoly próbatételt jelent a Tusnádfürdőre látogató turisták számára, hogy kijussanak a Sólyomkőre. A túrázók nehezen kapaszkodnak felfele ott, ahol a víz átvágta, lemosta a hegyoldalt. Ennek ellenére sokan nekivágnak a turistaösvénynek.

Gondozzák a területet
– Naponta közel száz turista látogatja meg a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátumot – meséli lapunknak Imecs István biológus, az Accent GeoÖkológiai Szervezet munkatársa, miközben a meredek emelkedőn kapaszkodunk felfelé. Szombat délután sokan választották a túrázást, így van ez év közben is, de különösen a nagyobb rendezvények idején – jegyezte meg Imecs.
A tusnádfürdői ACCENT Geo­Öko­lógiai Szervezet öt évvel ezelőtt lett a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum gondnoka, idén újabb tíz évre kapták meg a terület gondnokságának jogát. Az ezzel járó feladatokat rendszeresen elvégzik, ehhez tartozik az ösvények karbantartása is.

Értesítették a hatóságot
Sólyomkőre a turisták Tus­nádfürdőről indulnak, de a rezervátum már Tusnád község területén van, tulajdonosa a Tusnádi Közbirtokosság. A Bálványosi Nyári Szabadegyetem előtt az ACCENT munkatársai mindig felújításokat végeznek a hegyoromra vezető turistaösvényen, hiszen a tavaszi erdőkitermelés és az esőzések évről évre megrongálják az utat.
– Az idén sem volt ez másként, a helyzet annyiban különbözött, hogy nagyon sok kidőlt fa van most is a turistaösvényen, ezért járhatóvá kellett tenni a Sólyomkőre vezető ösvényt – magyarázta Imecs István, a civilszervezet biológusa.
– A kidőlt fákról az ágakat akartuk eltávolítani, hogy könnyebben lehessen átlépni vagy átjutni a fák alatt, megerősíteni, feltölteni azokat a részeket, ahol a víz átvágta, elmosta az utat. A tervezett munkálatokról július 7-én küldtünk értesítést az erdészetnek, amelybe azt is beleírtuk, hogy a helyben lévő faanyagot fogjuk használni – mondta Imecs István.
A biológus leszögezte: a munkálatok elkezdésekor a helyszínen az illetékes erdész is megnézte a munkálatokat, majd két nap múlva értesítette a szervezetet, hogy a munkatársaikra büntetést rónak ki illegális fakitermelésért.

Hét kivágott fa
A civilszervezet megbízásából dolgozó személyre 500 lejes bírságot róttak ki, amiért kivágott 0,13 köbméter fát. A fát 124,06 lejre értékelték. A hét kivágott fa közül három 12 cm, három 8 cm és egy 9 cm átmerőjű volt.
– Ironikusnak tartjuk a történteket. Valóban tévedtünk, kivágtunk hét szál fát, ami sérült volt, nem tudott volna tovább nőni. Nem sok ilyen jellegű büntetést látunk a környék életében, miközben folyamatosan látjuk, hogy tűnnek el az erdők – vélekedett Imecs István. Elmondta: a büntetést kifizették. – Nem volt szándékunkban fellebbezni, de furcsálljuk, hogy egy tanösvény javításánál felhasznált 0,13 köbméter faanyagért büntettek meg. A munkálat a turizmust, a helyi értékek megőrzését szolgálja és hozzájárul a természeti értékek megőrzéséhez – vélekedett a biológus.
A büntetést a Csíki Erdészeti Kerület rótta ki. Érdeklődésünkre Majer Emese, az erdészet vezetője elmondta: ők nem ellenezték a munkálatot, ám a szervezet ettől még be kellett volna tartsa a szabályokat, a törvényes lépéseket.
– Ezúttal a lovak megkerülték a szekeret – fogalmazott Majer Emese.
A GeoÖkológiai Szervezet munkatársa lapunknak elmondta: mindenképpen örvendenek annak, hogy működik a rendszer és büntetnek illegális fakivágásért. Megjegyezte: remélik, hogy az erdőből elvitt nagyobb méretű fák esetében is hasonlóan jár el a hatóság.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,310RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb