szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Ahol mindenkire gyógyulás vár

Máthé Gyöngyvér, a székely­ud­var­helyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház vezetője, a Szent Pio Egyesület munkatársa számolt be lapunknak a ház történetéről, tevékenységeiről, lelki vonatkozásairól. Továbbá a hétvégi lelkigyakorlatból nyújtott ízelítőt.

A Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház több éve kiszolgálja a lelki feltöltődésre vágyók igényeit. Hosszú folyamat vezetett azonban idáig, az elinduláshoz összefogásra, munkára és sok kitartásra volt szükség.
– 2005-ben a várost elöntő árvíz a Dózsa György utcában kétméteres is volt, az itt lakó, kárt szenvedett Bartók család pedig úgy döntött, hogy a város másik részére költözik és felajánlották házukat lelkigyakorlatok székhelyének – emlékezett Máthé Gyöngyvér, a ház jelenlegi programszervezője.
A tevékenységet 20 férőhellyel, közösségi teremmel, kis konyhával és ebédlővel indították, illetve létrehozták az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdióját is. Az épület 2011-ben egy újonnan felépített ingatlannal és kibővített kápolnával gazdagodott, ami már 60 fős tevékenységek szervezésére is alkalmassá vált. 2013-ban tíz kétágyas szobával bővült a lelki központ, amit a kápolna búcsúján, a stúdió létrejöttének negyedik évfordulóján Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke áldott meg. A kápolnát az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának munkatársai is használják, László Attila szombatfalvi plébános vezetésével. A lelki központot a Szent Pio Egyesület működteti.
– Több pilléren állnak a ház tevékenységei, egyrészt saját lelkigyakorlataink is vannak, amelyekre mi hívjuk az előadókat és mi hirdetjük meg a témát; másrészt olyan képzések és lelkigyakorlatok is helyet kapnak itt, amit mások szerveznek, ezen alkalmakkor mi a helyiséget, a szállást és az étkezést biztosítjuk. Továbbá egyalkalmas előadások is gazdagítják a ház életét, köreinkben köszönthettük például dr. Csókai András idegsebészt vagy Böjte Csaba ferences testvért – hangsúlyozta Máthé Gyöngyvér.
Arra is kitért, hogy programszervezőként olyan témák feldolgozását indítványozza, amelyekre erős indítatása van Istentől egy-egy szentségimádás vagy személyes megtapasztalás során. Előzőleg pasz­torálasszisztensként dolgozott, tapasztalatainak köszönhetően széles rálátása van arra, hogy milyen területekkel, témákkal kellene foglalkozni, mert szükséges a gyógyulás társadalmunkban. Vannak népszerű képzések, lelkigyakorlatok, de vannak úttörő témák is, mint az abortusz és a következményeiből való gyógyulás. Az embereknek olyan nagy a szégyenérzetük egy-egy ilyen döntésük kapcsán, hogy nem merik vállalni tettüket egy ilyen közegben. Az alkohol témában viszont már a Caritasnak sikerült áttörést elérnie, hisz segítő programjaikon egyre többen felvállalják a függőséggel kapcsolatos problémáikat, és egyre több gyógyulás történik.
– A jövőbeli célunk, hogy minél mélyebb gyógyulások és Istentapasztalások történjenek programjainkon, mert nagyon sebzett a mai ember – mutatott rá az egyesület munkatársa –, programjainkat, rendezvényeinket mindenkinek ajánljuk, aki gyógyulni szeretne, hisz kapcsolatainkból származó sérüléseink és rossz döntéseink következményeinek feldolgozásához le kell csendesedni és megnyitni lelkünket, hogy Isten szeretetén keresztül meggyógyíthasson.
A ház nem teljesen önfenntartó, minimális részvételi díjakkal dolgozik, de ha valakinek nincs lehetősége kifizetni, az sem akadály, mert itt mindenkinek helye van.
A Bartók házaspár napjainkig támogatásával hozzájárul a lelki központ működéséhez. Minden tervezett programot egyéni elbírálásban részesítenek, érdeklődni a 0755–489743, 0755–489690-es, illetve a 0266–210537-es telefonszámokon lehet.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb