2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Ahol mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb fejlődési lehetőséget: Tizenöt éves a Kalot népfőiskola

Idén 15 éves a felnőttképzési, közösségépítő és kulturális szervezetként működő csíksomlyói Kalot Népfőiskola Mozgalom. A szervezet színes képzéskínálata nemcsak szakmai és hitbeli fejlődést nyújt, a valahová tartozás, a minőségi időtöltés és a közösségi élmény biztosításával a ma emberének igényeire próbál ráfelelni.

Dr. Fejes Ildikóval, a Romániai Kalot Egyesület irodavezetőjével beszélgettünk a Kalot Népfőiskola tevékenységéről, az általa szervezett képzésekről. Mint megtudtuk, 2004-ben kezdte el újra működését a Kalot Népfőiskolai Mozgalom Csíksomlyón, célja szakmai és hitbeli, fejlődési lehetőséget kínálni a fiataloknak, felnőtteknek.
A színes képzéskínálatban mindenki megtalálhatja önmaga fejlesztésére a legmegfelelőbbet. A foglalkozások az érzelmi intelligenciát, tudást, tudatosságra nevelést, kézműves-tevékenységek esetében a pedig a kézügyességet, kreativitást, szakmaiságot hivatottak fejleszteni.
– Kezdetben úgy képzeltük el, hogy a Csík környéki településeken kis csoportokat hozunk létre, amelyek tagjai bizonyos rendszerességgel találkoznak, s az általuk, illetve általunk szervezett tevékenységeken vesznek részt. Időközben ez változott, mivel nagyobb igény és lehetőség volt arra, hogy mi itt, helyben tartsunk képzéseket különböző területeken – fejtette ki Fejes Ildikó, hozzátéve, mára már más városokban is folynak képzéseik, mint például Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, januártól pedig Sepsiszentgyörgyön is elkezdik az oktatást.
A képzéseket elsősorban külső igényre, felkérésre, társadalmi hiányra válaszolva szervezik meg, ilyen például a számítógépesgrafikus-képzés. Esetenként oktatók is jelentkeznek együttműködési szándékukkal, ötleteikkel, így indult például a szövőtanfolyam. Saját ötleteik szerint is állítanak össze foglalkozásokat, erre példa az olvasóklub, amire nagyon büszkék, ugyanis idén hét csoportban 70 személlyel olvasnak minőségi irodalmat, szakmai vezető irányításával havonta megbeszélik az olvasottakat.
– A legújabb képzésünk a tablet és okos eszközök használata az idősödők szolgálatában, tavasszal indult. Próbáltunk egy olyan réteget megcélozni, amelyre kevésbé figyel a társadalom, de akaratlanul is találkoznak az okos eszközök használatával, ugyanis sokan csak így tudják tartani a kapcsolatot gyerekeikkel, unokáikkal – hangsúlyozta Becze Szidónia képzésszervező.
Hozzátette, a tíz hétből álló negyvenórás képzésen internet-etikát is tanulnak, hogy megértsék például mi az, amit közzé lehet tenni a Facebookon, és mi az, ami nem oda illő. Az 55 év fölöttiek számára meghirdetett őszi tanfolyamra már sokkal többen jelentkeztek, mint amennyire számítottak, meglepetésükre 70 éven felüliek is szép számban beiratkoztak. A résztvevőkből páran jelezték, hogy szövegszerkesztést is szívesen tanulnának, ha lenne rá lehetőségük.
– A Kalotnál a képzések ősztől tavaszig, tavasztól nyárig tartanak, most még lehet jelentkezni a fotótanfolyamra, a webdesign és webszerkesztő tanfolyamra, a lelki egészség klubra, illetve az angol és német társalgási nyelvklubba – részletezte Fejes Ildikó, aki arra is kitért, hogy külső felkérésre bőrdíszműves képzés indítását tervezik.
Nagy népszerűségnek örvend a kétéves lelkigondozói képzésük, akárcsak az önismereti tanfolyam. Ezt a négy hétvégés, 120 órás képzést januártól meghosszabbítják a résztvevők kérésére.
Az akkreditált lelkigondozói képzés kétévente indul, jelenleg az ötödik évfolyam végzi tanulmányait. Szakmai napot is szerveznek minden évben, végzett lelkigondozók számára, szakmai továbbképzés, találkozás céljából, ezt az idén drog témában november 9-én tartják. Továbbá egyéves kompetenciafejlesztő műhelyre jelentkezhetnek, akik szeretnének továbbtanulni a két év után, illetve kétéves pszichodrámaasszisztens-képzés indul a lelkigondozó-képzés és a kompetenciafejlesztő műhely végzettjei kérésére.
– Sok tevékenység esetében akkora az előjelentkezés, hogy nem is tudjuk meghirdetni, már fél évvel korábban betelnek a helyek, ilyen például a varrótanfolyam – jegyezte meg dr. Fejes Ildikó.
A foglalkozások minőségi szintjének emelése érdekében minden képzés befejezte után a végzősök névtelenül kitöltenek egy kiértékelő lapot, amelyen megoszthatják javaslataikat, észrevételeiket, pozitív vagy negatív tapasztalataikat, élményeiket. Ezeket a szervezők figyelembe veszik a következő tanfolyam alkalmával, tudtuk meg Ábrahám Tünde képzésszervezőtől.
A Magyarország Kormánya, Miniszterelnöksége, Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, illetve a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas pályázatain elnyert forrásoknak köszönhetően a képzések díja alacsony.
– A legnagyobb hozadék a résztvevők számára, hogy felnőttként, idősödőként értelmes dologgal töltik idejüket, olyan közösségben vannak, ahol megértést, elfogadást tapasztalnak. Ez egy olyan élményt ad, ami által hosszú távon fennmaradó közösséggé formálódnak, ez pedig megfizethetetlen érték a mai társadalomban – fűzte hozzá dr. Fejes Ildikó.
A lelki egészségünk klubfoglalkozás ma este kezdődik Csík­somlyón a Kalot Népfőiskola székhelyén. A találkozások alkalmával interaktív segítőbeszélgetések során a résztvevők segítséget kapnak a stressz, illetve a félelmek kezelésében, a férfi és a női identitás alakításában, a szülői szerepek megélésében, illetve kapcsolati problémák újragondolásában.
– Nyolcadik alkalommal szervezünk lelki egészség klubtevékenységet, és olyan témákat érintünk, mint az egészséges énkép kialakítása, a kiegyensúlyozott élet, a harmonikus kapcsolat környezetünkkel, illetve érzelemeinkről, lelki dolgainkról beszélgetünk, minőségi időt töltve egymással – fogalmazott a foglalkozás szervezője, Czenczer Jolán.
Lelki gondozókat, lelkészeket, pszichológusokat, mentálhigiénés és más szakembereket hívnak meg előadást tartani és a beszélgetéseket vezetni: Kádár Enikő, Szász Kinga, Kovács Zsuzsa, Csapai Árpád, Antal Attila, Bács Béla és még sokan mások osztják meg tapasztalataikat. A programot azoknak ajánlják, akik számára fontos a lelki és a szellemi fejlődés. A résztvevők megtapasztalhatják a feltétel nélküli elfogadást, fejlődik a kommunikációs készségük és a beszélgetések tükrében pozitív értékelést kapnak életükre vonatkozóan.
Még lehet jelentkezni a 0744–580375-ös telefonszámon.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb