Ahol az ajtó folyton nyitva áll

Életmentő Hegyi menedékek

515

A Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának egyik fontos programja a Biztonságos hegyi turizmus kezdeményezés, ennek keretében védelmet nyújtó menedékházakkal bővülnek térségünk magaslati pontjai. Idén már tizenhét életmentő hajlékba térhetnek be a túrázók, de a munka nem áll meg itt, mivel további nyolc ház építése szükséges Hargita megye teljes lefedéséhez – tudtuk meg Fekete Örstől, a hegyimentők vezetőjétől.

Turistamenedék. Biztonságban, stratégiai helyeken

Biztonságos hegyi turizmus névvel indult el a kezdeményezés, amelynek köszönhetően lassan tizenhét menedékház áll a turisták rendelkezésére Hargita megyében. Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője, lapunk érdeklődésére kifejtette: nincsenek rossz tapasztalatai a menedékhelyek fenntartásával kapcsolatban, habár már arra is volt példa, hogy nem turista lelt otthonra a létesítményben.
– Egy alkalommal pásztor költözött be a naskalati menedékhelybe, ekkor elég nehezen tudtuk távozásra bírni az „új lakónkat”. Ettől a tapasztalattól függetlenül úgy látom, hogy a helyi közösségek magukénak érzik ezeket a házakat, és önként ellenőrzik, sőt be is rendezik, vigyáznak rájuk. Azokat a menedékeket, amelyek eldugottabb helyeken vannak, jellemzően nem tartják karban az adott térségben élők, de ilyen esetben sem tapasztalható rongálás – közölte Fekete Örs.
Megjegyezte, hogy a tíz éve felépített menedékház is funkcionál még, és teljes megsemmisülés csak igen ritka esetekben fordul elő.
– Volt, hogy villámcsapás miatt kellett újjáépíteni egy menedékházat, de közösségi összefogással egy hónap alatt elvégeztük a munkát. Emellett, Molnár Sándorral, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnökével együttműködve létrehoztuk az első zarándokmenedéket is, amelyet idén májusban avattunk fel a Gyimesekben, a Szép-havason. Ezek a hajlékok mindenki számára nyitottak, éppen ezért egyetlen elvárásunk van: civilizáltan használjuk őket – hangsúlyozta a hegyimentők vezetője.
Hozzáfűzte, hogy évente lekezelik az épületeket, zárakat cserélnek, és elvégezik az egyéb javításokat is, hiszen számtalanszor bizonyították életmentő szerepüket ezek az építmények. Kiemelte: örömmel fogadják az önkormányzatok segítségét is, hiszen még nyolc menedéképület szükséges ahhoz, hogy a megyét teljesen lefedjék ilyen szempontból.
– Rendszerint stratégiai szempont alapján választjuk ki az építkezés helyét, hiszen baleset, hóvihar, és egyéb vészhelyzet esetén fontos, hogy könnyen megközelítsük a menedékeket. De az is mérvadó, hogy mennyire elrejtett, illetve emberek által gyakran felkeresett térségről van szó – szögezte le Fekete Örs.
A közszolgálat vezetője szerint a hegyi menedékek komoly pluszt adnak hozzá a megye bakancsos turizmusához.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.