Ahol a személyautó is mezőgazdasági jármű

93

A Szépvíz és Pálfalva községek által felújított Vásárútra a napokban került figyelmeztető jelzés: „Közúti forgalom elől lezárt útszakasz. Mezőgazdasági út.” A tábla megjelenésének apropóján annak jártunk utána, mennyire váltak be az utóbbi években európai uniós pályázatok révén leaszfaltozott mezőgazdasági és erdőkitermelési utak, és milyen szabályozás vonatkozik rájuk.

Élénk forgalom a szépvízi Vásárúton: több száz hektár megmunkálásához szükséges munkaeszközök vonulása Fotó: Domján Levente
Élénk forgalom a szépvízi Vásárúton: több száz hektár megmunkálásához szükséges munkaeszközök vonulása Fotó: Domján Levente

Egy évtizeddel ezelőtt még nehezen lehetett volna elképzelni, hogy Székelyföldön aszfaltúton járhatnak a mezőre a mezőgazdasági gépek, de sok helyen ez már valóság, és a leaszfaltozott mezei utak nemegyszer jobbak, mint a település utcái, rövidítőt jelentenek a főút és a falu vagy éppen két településrész között. A szépvízi Vásárút használatba vételével például leegyszerűsödött egy több száz hektáros mezőrész megközelítése, a mezőgazdasági gépek számára az eddigi 40 perces utat 10 percre rövidítette le, emellett a Borzsova alszegi részén élők a Vásárúton járnak Csíkszeredába, és Borzsova és Szépvíz is közelebb került egymáshoz.
– Sokféle céllal használható most is az út – magyarázta Ferencz Tibor szépvízi polgármester –, de azért helyeztük ki a táblát, mert mezőgazdasági besorolású útra pályáztunk, a mező kiszolgálására építettük, és ez a hasznosításának a fő szempontja. Ugyanakkor a rendőrség is jelzést kért az út hivatalos besorolásáról, mert az út kategóriájának függvényében más törvények alapján kell eljárniuk.
A polgármester azt mondta, hogy a tiltás tulajdonképpen az átutazó forgalomra vonatkozik, ugyanis több olyan személy kezdte használni az utat, aki egy esetleges rendőri ellenőrzést akart így kikerülni. A helybéliek viszont használhatják, akárcsak eddig. Igaz, hogy keskeny, de számos, lehúzódásra alkalmas hely van kialakítva, és ha két jármű találkozik, valamelyik utat enged.
– Van, ahol magasabb az út, és nehéz ráhajtani vagy lemenni az útról a földre a mezőgazdasági géppel, mert például felakad az eke, de mind a két oldalról van rájárás – jegyezte meg a községvezető. – Van, aki úgy oldotta meg a problémát, hogy vitt egy-két utánfutó földet, készített magának bejárót, más meg rúgatja a traktort. Rongálások vannak és lesznek, mert ilyenek vagyunk – fogalmazott.
Csíkszentkirályon a közelmúltban 5 km-nyi mezei utat aszfaltoztak. Ez a mezei út kikerüli a települést és a Szentmárton felé vezető úthoz csatlakozik, de rövidítőnek nem érdemes használni, mert nagyon kanyargós, a falu között gyorsabban lehet haladni. Székely Ernő polgármester szerint többnyire mezőgazdasági céllal használják a lakosok.
– Nem láttam, hogy ott kerékpároznának például. Az, hogy keskeny az út, nem okoz gondot: ha traktor jön, félreállnak, ha szekér, elkerülik. Nem észleltem semmiféle rongálást.
Csíkszentdomokoson a sárosúti részt aszfaltozták le 4,5 km hosszúságban. A község nyugati részétől indul, az európai úttal párhuzamosan megy fel a dombon, két helyen csatlakozik az országúthoz, egy helyen a községi úthoz.
– Mindenki használja. Nagyon hasznos, még a földek művelésén is meglátszik – mondta Ferencz Alajos, Csíkszentdomokos elöljárója. – Korábban szekérút volt ott, most pedig mindenféle járművel használható. Ezen a szakaszon a kisautó is mezőgazdasági jármű lett, azzal mennek ki kapálni, takarni. Mindenki használja, személygépkocsi, traktor, motor, kerékpár. Aki teheti, itt jár, kerüli az európai utat. De a terhelést próbáltuk szabályozni, főként a fakitermelés miatt, és legfeljebb héttonnás járművel megengedett a közlekedés. Hároméves az aszfalt, de sehol hibát, rongálást nem látok.
– A mezőgazdasági utakra teljesen más előírások vonatkoznak, mint a közutakra – jelezte Filip Gheorghe rendőrségi szóvivő. – Például ezeken nem történik közúti baleset, inkább sajnálatos eseményként jegyezzük fel, és a jogi szempontból más besorolásba esik, ami nem azt jelenti, hogy egy következményekkel járó baleset okozója nem vonható felelősségre.
A mezőgazdasági utakon nem kötelező a járművezetői jogosítvány – de ha közútra tér rá a sofőr, akkor már igen –, és közúti forgalomba be nem íratott járművel, gépezettel is lehet közlekedni rajta. A gyorshajtást sem ellenőrzik a közúti rendőrök, lévén nem közút. A rendőrség viszont ellenőrizheti és büntetheti a fatolvajokat vagy az egyéb kihágást elkövetőket ezeken az utakon is.
A szóvivő szerint is örvendetes tény, hogy javult a mezei utak minősége, mivel kevesebb szekér jár közúton. Kérdésünkre, hogy van-e tudomása mezőgazdasági úton történt balesetekről, elmondta, valóban tudnak néhány sajnálatos eseményről, borult fel autó, ATV és sérült meg motoros is, de kevés az ilyen eset.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek