2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Áhítatgyakorlat a boldogságos Szűz Mária tiszteletére

Kereken hét évvel ezelőtt, 2008 októberében tartottak először elsőszombati Mária-köszöntőt Csíksomlyón. Azóta esetenként két-három ezer ember is összegyűl, akik nem turisztikai látványosságot keresnek, hanem hitük gyakorlását, Szűz Mária tiszteletének nyilvános megvallását. A csíksomlyói Má­ria-köszöntők elindulásáról P. Márk Józsefet faggattuk.

Nem turisták. Hitüket gyakorolják Fotó: Domján Levente
Nem turisták. Hitüket gyakorolják Fotó: Domján Levente

– Mikor, milyen gondolatokkal indították útjára az elsőszombati Mária-köszöntőket? Hogyan is kezdődött?

– A Domus Historiába feljegyeztük, 2008. október 4-én felhívást tettünk közzé a Hargita Népe napilapban, amely így hangzott: „A jubileumi év idejére dr. Jakubinyi György érsek úr meghirdetésében hangsúlyozta, hogy ez az év lelkigyakorlatos év legyen. Ennek értelmében Csíksomlyón is beindítunk egy lelki megújulást szolgáló, Szűz Mária tiszteletére végzett áhítatgyakorlatot. Minden hónap első szombat estéjén a hat órás szentmise után közös rózsafüzért végzünk, és gyertyás körmenetet tartunk a kegytemplom előtti téren. Ezeknek a lelkigyakorlatoknak a célja a lelki megújulás, hitben való megerősödés, amelyre annyira szüksége van a mai kor keresztényeinek. A közös rózsafüzérre és a gyertyás körmenetre szeretettel meghívjuk mindazokat, akik Isten kegyelmében szeretnének gazdagodni.”
Rendházunk elöljárói a fenti hirdetést gyakorlatba ültették, amikor október 4-én, a hónap első szombatján megtartották az első jubileumi ájtatosságot a Szűzanya tiszteletére. Programja a következőképpen alakult: az esti szentmise befejeztével öttizedes olvasót végeztek, ének- és elmélkedés-betéttel a tizedek között. Utána elindult a körmenet a templom előtti térre, Mária-énekeket énekelve. Visszatérve a kegytemplomba, elimádkozták a Szűzanyához intézett könyörgő imát. Megjegyzem, hogy a körmenet középpontjában vittek egy Szűz Mária-szobrocskát, amely egy hordozó tárgára volt erősítve. Általános gyakorlat az egyházközségek életében, hogy ilyen formában, körmenetek alkalmával, maguk között érzik a boldogságos Szűz Máriát.

– A nagyszámú résztvevő igazolja, hogy igény volt erre az ájtatosságra. Vajon miért? Mi a legfontosabb üzenete ezeknek az alkalmaknak?

– Általában a vallásos emberek szeretik a nyilvános felvonulásokat, vagyis a vallásos körmeneteket. Van ezekben a külső ünneplésekben valami élményszerűség. A közös hitvallás, az ünnepélyes megnyilvánulás. A Szűzanya tiszteletének hatványozott kifejezése. Az Úr Jézus is erre biztat: Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. Még inkább tetszik az Úrnak, ha ezren vagy több ezren jönnek el az Ő vagy Édesanyja tiszteletére.

– Számokban mérhető az eredmény?

– Esetenként 2-3 ezer ember gyűl össze. Megjegyzendő, hogy ezek az emberek nem turisztikai látványosságot keresnek, hanem hitük gyakorlását, Szűz Mária tiszteletének nyilvános megvallását. Bizonyítja az is, hogy sokan gyónnak, áldoznak. A közös imától, énektől zeng a nagy templom. Az a tény is növeli a létszámot, hogy akik egyszer részt vettek ezen az ünnepségen, elmondják ismerőseiknek, milyen szép élményben volt részük Csíksomlyón. Így azok is eljönnek.

– Van-e arról adatuk, hogy évente hány zarándok fordul meg Csíksomlyón, illetve pl. idén mennyivel voltak többen, mint a tavaly?

– Ami az elsőszombati zarándoklatot illeti, a létszám változó. Nincsen nyilvántartás, hogy honnan és hányan jönnek. Csak az előimádkozók csoportja és a kegyszobor másolatának vivése van előre elhatározva. Ez is úgy történik, hogy az egyes egyházközségek hívei vállalkoznak ezen szolgálatra, és akkor legtöbben népi viseletben jelennek meg. A kegyhely látogatottságának van egy általános formája. A pünkösdi búcsút, a Szent Antal-kilencedet és az elsőszombatot leszámítva évközben is tetemes látogatottsága van a kegytemplomnak. Autóbuszokkal, magánautókkal, egyénenként jönnek megcsodálni a kegytemplomot, vagy éppen ott imádkozni a Szűzanyához. Sokszor a hívekkel együtt jön a papjuk és közös szentmisén vesznek részt. Nyári hónapokban sokszor tele van a kegytemplom látogatókkal. Kimutatás nincs, de egész biztosan több ezren fordulnak meg évente a kegytemplomban.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb