2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Agyő, kábel-Bábel!

Régi, de mindig halogatott tervet valósít meg a székelyudvarhelyi városvezetés: földbe helyezik a városközpontot behálózó kábeleket. Már tárgyalnak, egyeztetnek, hamarosan ásnak, és még idén szó szerint csőbe húzzák a levegőben lógó vezetékeket.

Néhány hónap múlva láthatóbbá válnak az épületek homlokzatai. A járdák alá helyezik a vezetékeket

A Székelyudvarhely történelmi városközpontját be­hálózó, esztétikailag erősen kifogásolható látványt nyúj­tó kábelrengeteg megszünte­té­se, azaz a villanyoszlopokon lévő vezetékek földbe helyezése nem új keletű terv. Az előző években jó párszor terítéken volt már a téma, dokumentáció is készült, ami legutóbb a 2016. januári tanácsülésen volt érdemi megbeszélés tárgya, de az elmélet gyakorlatba ültetése elmaradt. Mindeddig, mert az udvarhelyi városvezetés most komolyan gondolta: eltünteti a kábelrengeteget a városközpontból.
Tegnap délelőtt az érintett felek megbeszélést tartottak a városházán – tájékoztatott a sajtóiroda. Az egyeztetésen jelen volt Orbán Árpád alpolgármester, a városháza fejlesztési és beruházási, urbanisztikai osztályának munkatársai, a műszaki osztály vezetője, a Helyi Rendőrség képviselője, Antal Imre, az Electrica hálózatbővítési igazgatója, a tervező és kivitelező Electroprecizia Group, illetve azok a szolgáltató cégek, amelyek a kábel­ügyben érintettek.
A megbeszélésen a kábelek földbe helyezésének ütemtervéről, a beruházás műszaki paramétereiről, a szolgáltatókat és fogyasztóikat egyaránt érintő beruházás részleteiről egyeztettek.
Elhangzott: a hivatal terve, hogy még ebben az évben kábelmentesítsék a városközpontot. A kivitelező képviselői elmondták, hogy szeretnék négy hónap alatt elvégezni a munkálatokat, ám ehhez napi pontosságú tervezés, nem utolsósorban pedig megfelelő kommunikáción alapuló együttműködés is szükséges lesz, lévén, hogy nemcsak a villamossági vállalat vezetékei „lógnak” az oszlopokon, hanem az RDS, NextGen, UPC, Sigmasoft, Romtelecom, Vodafone, Orange­vezetékei is.
Antal Imre igazgató közölte, hogy a munkát várhatóan 40 napon belül elkezdik, és az időjárás függvényében hat hónap alatt be is fejezik. A kivitelezés során felássák a Kossuth Lajos utca, Városháza tér, Márton Áron tér, valamint a Bethlen Gábor utca alsó, a Városi Kórházig tartó szakaszát, az oszlopokról leszerelt kábeleket a járdák alatt, egy szigetelt csőben helyezik el.
A munkálat során újakra cserélik a régi oszlopokat, a jelenlegieknél hatékonyabb világítótesteket is felszerelnek. Azt, hogy pontosan mennyibe kerül a városnak a beruházás, egyelőre nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy minden érintett cég a tulajdonában levő vezetékek elhelyezését saját zsebből fizeti.
A történelmi városközpontban lévő légvezetékek földbe helyezése során forgalomkorlátozásokra, útszakaszlezárásokra és „ásatásokra” lehet számítani – a megrendelő és a kivitelező, valamint a cégek képviselői már a tegnapi tárgyaláson a lakosság türelmére apelláltak annak reményében, hogy a nem kis felfordulást, kisebb-nagyobb bosszúságokat is okozó kábelezés végeredménye minden városlakó tetszését el fogja nyerni. A szolgáltatáskiesés nem lesz tartós – ígérte Antal Imre igazgató. Kábeltémában legközelebb március 9-én lesz újabb egyeztetést.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb