2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Agrár-vidámpark a tömbházak között

Ismét városra költözik a falu, azaz e hétvégén újra tehenek, lovak, juhok, traktorok és kombájnok, illetve gazdák és a vidéki, mezőgazdasági életformával járó foglalkozások foglalják el és töltik meg élettel Csíkszeredában a tömbházakkal körülvett dendrológiai parkot. A Falu a városban program szervezői ezúttal is óriási játszóházba, mezőgazdasági vidámparkba várják a kicsiket és nagyokat.

Nagy népszerűségnek örvendett tavaly is a városra költözött falu Fotó: Domján Levente
Nagy népszerűségnek örvendett tavaly is a városra költözött falu Fotó: Domján Levente

Hétvégén két napra állatostól, traktorostól, esztenástól, puliszkástól, főtt pityókástól újra városba költözik a falu – legalábbis Csíkszeredában. A Hargita Megyei Fiatal Gazdák, a helyi önkormányzat és a 7határ.ro mezőgazdasági portál közös szervezésű, idén immár harmadik kiadásához érkező Falu a városban rendezvénye révén ugyanis szombaton és vasárnap újra tehénbőgéstől, kakaskukorékolástól és a szalmabálákon ugráló, homok helyett kukoricába és búzába csúszdázó gyermekek örömvisongásától lesz hangos a megyeszékhely Szív utca melletti zöldövezete, a Szentkereszt-plébánia tulajdonában levő dendrológiai park. A szervezőcsapat nevében Haschi András, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák képviselője bízik abban, hogy a kicsiket és nagyokat egyaránt megszólító – tavaly tízezres látogatottsággal büszkélkedhető – rendezvényüket az időjárás ezúttal is kegyeibe fogadja: esős idő esetére ugyanis a szervezőknek továbbra sincs kidolgozott vészforgatókönyve.
Haschi azonban, ha a kedvező időjárásra nem is, a szabadtéri mezőgazdasági játszóházzal és bő állatfelhozatallal teremthető jó hangulatra mindenképpen ígéretet mert vállalni, előrebocsátva, hogy a hétvégén – szombaton és vasárnap is 9 és 18 óra között látogatható – rendezvényen etethető, szabadon simogatható, tarka-barka kisebb-nagyobb, ismert és ritkábban látható háziállatokból biztosan nem lesz hiány. A bátrabb gyerekek ugyanakkor a helyszínen még a lovaglást, traktorvezetést is kipróbálhatják – tette hozzá a szervezőcsapat vezetője.
Megjegyezte, a program tavalyi, közel 10 ezer fős látogatottságának sikerére nem biztos, hogy idén sikerül ráfejelni, ám az biztos, hogy az elmúlt két esztendőben bevált látványosságokat, programokat, foglalkozásokat a szervezők ez alkalomra is elhozzák. Természetesen nem hiányoznak majd a régi és az új mezőgazdasági eszközök, erőgépek sem, annak ellenére, hogy a Falu a városban célközönségére – azaz döntően a városi gyermekekre és kisgyermekes szülőkre – nagy valószínűséggel a traktoraikat, eszközeiket kölcsönadó forgalmazók sem tekintenek vásárlóként.
– Ez a rendezvény nem a traktor- és gépkereskedők kiállítása. Azoknak a városi lakosoknak, akik a Falu a városban programjait a két nap alatt felkeresik, a klasszikus mezőgazdasági gépforgalmazók alig tudnak bármit is adni. Ettől függetlenül mégis lesznek olyan cégek, akik önkéntes alapon bevállalták, hogy logisztikai költségek ellenére is elhozzák a gépeiket és bemutatják a városi embereknek százezer eurós traktoraikat vagy akár háromszáz ezer eurót érő gépeiket, hadd lássa meg mindenki, mivel is gazdálkodnak, milyen gépekkel dolgoznak, vagy éppen mekkora beruházási igénnyel szembesülnek manapság a mezőgazdaságból élő termelők – hangsúlyozta lapunknak Haschi. Hozzátette, épp ezért a rendezvény nem titkolta célja – a mezőgazdasági életforma bemutatásán keresztül – a gazdák megbecsülésének növelése, a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése, a székelyföldi termelők és a hagyományos, kézművestermékeik népszerűsítése.
– A falusi ember a városival ellentétben nem reggel 8-tól délután 4 óráig dolgozik, hanem minden napszakban van épp elég elfoglaltsága, ráadásul a munkáját – mezőgazdaságról lévén szó – a külső tényezők is erőteljesen befolyásolják. Nem olyan könnyű a vidéki élet, ha az aszály teszi tönkre vagy a jég veri el a termést. Egy százezer eurós traktor árát sem könnyű kigazdálkodni. Épp ezért – amennyiben lehet – mindenkit arra ösztönzünk, hogy a vásárlásai alkalmával a helyi termelők termékeit részesítse előnyben, hisz a gazdák és a mezőgazdaságból élők megbecsülését ezzel tudja a legjobban kifejezni – tette hozzá a rendezvény társszervezője, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének képviselője.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb