szerda, november 25, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Aggasztó jelek

A közpénzügyi minisztérium honlapján hétfő délután nyilvánosságra hozták január hónapra vonatkozóan az általános konszolidált költségvetés januári végrehajtására vonatkozó helyzetjelentést. Az abban szereplő számadatok szemrevételezéséből eleve az derült ki, hogy túlzott optimizmusra nincs ok, lévén, hogy a megelőző esztendő azonos időszakához viszonyítva a bevételek 5,7 százalékkal csökkentek.

Az összbevételek értéke a helyzetjelentés szerint 19,2 milliárd lej volt, a múlt esztendei közel 20,4 milliárd lejjel szemben, ilyenképpen pedig közel 1,2 milliárd lej értékű bevételkiesésről beszélhetünk. A fiskális jellegű bevételek esetében volt a legnagyobb mérvű csökkenés, nevezetesen 1,4 milliárd lejes (százalékarányban 10,8%-os). Erre egyébként megvan a magyarázat, mindenekelőtt az, hogy a 2016 decemberi eladásokra vonatkozó áfáról van szó, amikor is 20 százalékos áfakulcsot alkalmaztak (míg 2015 decemberében 24 százalékost). Ennek amolyan következményeként az abból származó bevételek 1,7 milliárd lejjel voltak kisebbek, mint 2016 januárjában, ugyanakkor az üzemanyagokra alkalmazott különleges jövedéki adó kivezetése nyomán a jövedéki adóból származó bevételek 21 millió lejjel csökkentek.
A múlt év második felében, illetve a január hónapban bekövetkezett egyes közszférai bérkiigazítások nyomán, amint az várható volt, kedvezőbben alakultak a jövedelmi adóból származó bevételek, amelyek mintegy 565 millió lejjel voltak nagyobbak, mint 2015 januárjában, s ezzel egyidejűleg a társadalombiztosítási hozzájárulásból származó bevételek is növekedtek, tételesen 478 millió lejjel.

Nagyobb kiadások
A béremelések ugyan bevétel­növekedést is eredményeztek, de még inkább nagyobb költségeket: 2016 januárjában azok összértéke 15,6 milliárd lej volt, ez esztendő januárjában viszont közel 16,2 milliárd lej, azaz 3,5 százalékkal több. Azon belül viszonylag jelentős arányban, 8,2 százalékkal növekedtek a személyzeti kiadások. Abszolút számban kifejezve ez mintegy 393 millió lejt jelent. A személyzeti kiadások megemelkedése kapcsán egyes szakértők aggodalmuknak adtak hangot, annál is inkább, mert februártól újabb bérkiigazításokra került sor, s a kormánypárt részéről nemrégiben megfogalmazódtak olyan szándékok is, miszerint a közeljövőben egyes közszférai személyzeti kategóriák esetében újabb bérkiigazításokra, illetve béremelésekre kerülhet sor. Egyébként a januári személyzeti költségek volumenéből kiindulva, s azt beszorozva tizenkettővel (azaz a hónapok számával), az derül ki, hogy eleve nagyobb összeggel kell majd számolni, mint a költségvetésben a szóban forgó célra elkülönített 63,8 milliárd lej.
Viszonylag jelentős arányban, nevezetesen 9,5 százalékkal megemelkedtek a szociális ellátási kiadások. Ez annak tulajdonítható, hogy január 1-jétől 5,25 százalékkal, azaz 917,5 lejre megemelkedett a nyugdíjpont értéke, valamint egyes szociális illetmények kvantuma. De ha már itt tartunk, utalhatunk arra is, hogy a társadalombiztosítási költségvetés összbevételei megközelítették a 3,5 milliárd lejt, az egészségbiztosítási országos alapé pedig a 2,1 milliárd lejt, a kiadásoké pedig a 4,6, illetve 2 milliárd lejt. Következésképpen a társadalombiztosítási költségvetés terén deficit jelentkezett.

Adóslista
A helyzetjelentésben megtalálható a területi-közigazgatási egységek költségvetéseinek összesítője is. Ezek szerint azok együttes összbevételei 5,3 milliárd lejt tettek ki, kiadásaik pedig meghaladták a 3,9 milliárd lejt. Az összkép ugyan kedvező, de ugyanakkor egyik-másik közigazgatási-területi egységnek január végén tartozásai is voltak, tételesen több mint 191 millió lej értékben. Az adóslistán fel van tüntetve két Hargita megyei település is: Csíkpálfalva 800 ezer lejes, Madéfalva pedig 130 ezer lej értékű tartozással. Egyébként az idei állami költségvetés tekintettel van a területi-közigazgatási egységek tartozásállományára és lehetőséget teremtett arra, hogy a helyi költségvetések kiegyensúlyozására elkülönített állami költségvetési átutalásokból azokat törlesszék.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb