Adventi készülődés Nagyölveden

Glóbusszal a vállamon 45.

53

Adventben Nagyölvedre (Szlo­vákia) vitt az utam: egy jótékonysági könyvszállítmányt juttattam el a felvidéki falu iskolájába. A köteteket részben két könyvesház, a Scolar Kiadó és a Holnap Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, de barátaim is rendre hordták a könyveket hozzám.
Karácsony előtt érkeztünk a falu iskolájába, ahol már nagy volt az ünnepi forgatag. A betlehemet már felállították, az iskolás lányok angyalkajelmezeiket próbálták, s meg-megálltak a tükör előtt – az angyalokhoz nem illő– csábos mosollyal. A fiúk között koronás háromkirályok, pásztorok gyülekeztek, s a színpadon a zenekar is lelkesen hangolt. Az óvodások nagy igyekezettel színezték rajzaikat szeretteiknek. Az izgalom a tanítókra és az óvónőkre is átragadt, így a nyüzsgés általánossá vált.

Mint a hangzavarban megtudtuk, az iskola és az óvoda külön-külön tartja a karácsonyi ünnepséget. A kisebbek bensőséges műsorral, énekekkel lépnek fel, a kézműves-foglalkozásokon– szülői segédlettel – mézeskalácsot sütöttek és meglepetéseket készítettek. Az iskolások a karácsonyt az ünnepet megelőző pénteken tartják, a magyar és a szlovák osztályok közösen készülnek a jeles napra. A műsorban az alsósok kis jeleneteket adnak elő az Andersen meséjét feldolgozó, Hókirálynő című darabból. A felsősök a Hét angyal jelenetével kedveskednek az egybegyűlteknek, ezenkívül az elmúlt év hónapjait dolgozzák fel humoros formában, Számadás címmel. Ilyenkor mindig dugig van a nagyterem, minden szülő és rokon látni akarja tehetséges fiókáját.
Szombaton, a falu apraja-nagyja a kultúrházba igyekszik, ahol a helyi önkormányzat látja vendégül a lakosokat. Az adventi várakozásban nem feledkeznek meg az idősekről, a fiatalok ajándékokat készítenek, angyalkákat, gyertyákat, amiket aztán széthordanak a faluban, a „kriszkindlihez” kedves ének is társul. A lelkes ifjak az idősek otthonát is útba ejtik, s az ott lakókat kis műsorral szórakoztatják.
„Az iskolában 92 gyermek tanul, az óvodát huszonhatan látogatják – tájékoztat Cseri Kinga, a nagyölvedi alapiskola és óvoda igazgatója. – Az iskolába egy-két gyerekkel évente mindig több jött, a kisdedóvóba beíratottak száma sajnos az utóbbi években csökkent. De optimisták vagyunk, mindenképpen reménykedünk a szebb jövőben.”
Az ellenkező tendencia oka, hogy a szomszéd községben, Bényben bezárták az alapiskolát, így többek is itt folytatták tanulmányaikat. A szállítást az iskola autóbuszával oldják meg, a járműre nagyon büszkék, nemrégiben kapta a falu.
Az egész iskola ragyog a tisztaságtól, mindenütt ízléses dekoráció teszi otthonossá a tanodát. „Az állam támogatta a felújítást – kommentálja az igazgatónő a látottakat – viszont nem mindegy, hogy melyik állam, minden forrás az anyaországból érkezett, nem is kevés, mintegy ötvenezer euró.”

Csermák Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek