Adventi ajándék csíkiaknak

77

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes évről évre pályázik a megyei tanács és a Hargita Megyei Kulturális Központja Komolyzenét Hargita megyének programja keretében. Advent 3. vasárnapján Menaságon és Csíkszentgyörgyön énekelt a kórus, az ünnepi készülődés jegyében született kórusműveket adva elő. A Mátyás-év mintegy záró hangversenyére Kolcsár Árpád karnagy eleve Mátyás korabeli, illetve az ő korának jegyeit viselő, későbbi szerzeményekkel készítette fel együttesét. A két szép csíki templomban élmény volt énekelni. A menaságiak, pontosabban a Repülj Madár Egyesület kórustagjai külön készültek a találkozásra, hiszen a hangverseny után – immár a kultúrházban – nemcsak italokkal és édes tésztákkal várták „messziről” érkezett dalos testvéreiket, de közös dalolásra is sor került.
A híresen hagyományőrző menaságiak nagyon szép – sőt még Székelyföld legtöbb közösségében is feledésbe merült – karácsonyi egyházi énekekből nyújtottak át egy csokrot. Az csak ráadás volt, hogy az énekelt gyönyörű karácsonyi dalokból frissiben kikerült gyűjteményükről is örömmel számolhattak be. A még nyomdaillatú Szép violácska című könyvecske 17 éneket tartalmaz. Régi egyházi énekek, amelyeket valaha énekeltek a faluban. A székelyudvarhelyi DTP stúdió gondozásában megjelent gyűjtemény végén, ahogy illik, hanglemezen is meghallgatható, illetve arról megtanulható valamennyi.
Az egyesület eddig három gyűjteményt adott ki: Szerelmes népda-
lok, Mennek a katonák, s e mostani Szép violácska. A kiadványok ragyogó példái annak, hogy mit tehet egy elhivatott, közössége számára élő-haló tanító, mint Károly Veronika, aki gyűjtője, alkotó-szerkesztője is a kiadványnak. A közös éneklés után újabb meglepetés várta a gyergyószentmiklósiakat: a régi Községháza, majd iskola épületében berendezett falumúzeum, amelyben a tanítónő ismét megcsillogtatta tudását közösségéről, elkötelezettségét szülőfaluja szolgálatáról. Ft. Csala László címzetes esperes, plébános, aki a gyergyószentmiklósi gimnáziumban érettségizett, szinte hazavárta szülőföldje dalosait.
Csíkszentgyörgyön ez esti ifjúsági szentmise után lépett fel a kórus. Innen az értékes templom, a szépen muzsikáló fiatalok igyekezete és ft. Pál Vilmos Barna főesperes-plébános – egykori gyergyószentmiklósi káplán – vendéglátása is emlékezetes marad.

Bajna György

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek