Adósságtörlesztés

73

Csíkszék az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején címen adott ki forráskiadványt a Csíki Székely Múzeum. A dr. Pál Antal Sándor akadémikus által sajtó alá rendezett kötetet a kiadó intézmény igazgatója, Gyarmati Zsolt ajánlja az olvasó figyelmébe.

Egy múzeum alapvető feladatrendszerének pilléreit olyan fogalmak alkotják, mint: kutatás, gyűjtés, állagmegőrzés, tudományos feldolgozás, bemutatás. A Csíki Székely Múzeum a maga során mindegyik funkcióra jelentős anyagi és humánerőforrást biztosít. A közzététel tekintetében az állandó kiállításainkat és a múzeumi évkönyvet tudjuk az érdeklődő közönség figyelmébe ajánlani. Ugyanakkor elismerjük azt az adósságot, ami a térségbeli történeti kutatások összegző formában való bemutatását illeti.
Egy olyan kiadványt tart kezében az olvasó, amely műfaját és tartalmát tekintve egyaránt hiánypótló. Érdekfeszítő olvasmány azok számára is, akik kíváncsiak a magyar nyelv 19. század derekára jellemző állapotára, a korabeli nyelvjárásra és helyesírási gyakorlatra. A forráskiadvány, jellegéből adódó stilisztikai szikársága ellenére, egy letűnt korba kalauzolja a nem szakmabeli olvasót is, ahol az olyan fogalmak, mint például az erkölcs, a hűség, a bátorság vagy a hazaszeretet egy más értelmezési keretbe helyeződnek. A leveleket, kiáltványokat, rendeleteket olvasva kirajzolódik előttünk a szabadságharc korának csíkszéki politikai hangulata, társadalmi struktúrája, a fontos közéleti kérdések, valamint a ma embere számára ismerős család- és helynevek bukkannak fel. Betekintést nyerünk a madéfalvi vészt követően megszervezett határőrezredek életébe, az előttük felmerülő sorskérdések világába.
Az ötlet felmerülése pillanatától támogattuk dr. Pál Antal Sándor csíkmadarasi-karcfalvi származású, Marosvásárhelyen élő levéltáros-történész embert próbáló tudományos munkálkodását, amelyért a „Két Csík-, Gyergyó- és Kászonszékek” nevében egyaránt hálásak vagyunk. Külön köszönet illeti a pontos tördelői munkájáért, a névmutató szerkesztéséért Murányi Jánost.
A kötet megjelenését Csíkszereda Megyei Jogú Város és az OTP Bank Románia támogatta, megvásárolható a múzeumban és a könyvesboltokban.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek