Adósság behajtásában ügyvédet fogadhat Gálfi

Ülésezett a székelyudvarhelyi önkormányzat

395

Simó Árpád veszi át Szarvas Zsuzsanna helyét az önkormányzati testületben. Az MPP–EMNP választási szövetség listáján bejutott képviselő még márciusban lépett vissza tisztségéből. A tegnapi ülésen szóba került még az egykori Udvarhelyi Média Kft. ügye is, ahonnan tetemes pénzt kell behajtania a városvezetésnek.

Simó Árpád esküt tett. Kiegészült az ökormányzati testület                                                      Fotó: Lőrincz Csaba

Az ülés a Városháza Orbán Balázs termében zajlott, félig közvetlen és félig online jelenlétben, a városlakók a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán élőben követhették az eseményeket. A testület igazolta Simó Árpád mandátumát, majd az új önkormányzati képviselő letette a hivatali esküt.

Jöhet az ügyvéd
A költségvetés kiigazítása következett: a városi kórház büdzséje egészült ki 1 410 350 lejjel. Ebből 900 000 lej a kockázati ösztönzőkre, 40 350 lej adományként és további 470 000 lej a Közegészségügyi Igazgatóságtól érkezik.
Korábbi sikertelen próbálkozások után végre megkapta Gálfi Árpád polgármester az önkormányzati testület jóváhagyását, hogy külső jogi szolgáltatást vehet igénybe az Udvarhelyi Média Kft. ügyében zajló perre. Korábban az Udvarhely napilapot működtető vállalkozás csődbe ment, és kamatokkal együtt mára mintegy 700 000 lejre nőtt az összeg, amivel megkárosította a várost, miután 2012–2016 között az akkori önkormányzat többször is törzstőkeemelést szavazott meg a cégnek. A számvevőszék Gálfi Árpádot jelölte meg a pénz behajtására, és erre már alig két hónap áll rendelkezésre. A korábbi előterjesztéshez képest változás, hogy Gálfi elődjét, Bunta Leventét is bevonták a felelősök körébe, ahol néhány jelenlegi tanácsos neve is szerepel. Az RMDSZ-frakció ezúttal sem szavazta meg az ügyvédfogadást, a többiek voksával viszont átment a tervezet. Indoklásként elhangzott, hogy objektív okok miatt a hivatal jogi osztálya nem tudja ellátni ezt a feladatot.

Ne legyen ügyvéd
Több adminisztratív és tulajdonjogi téma után még egy ügyvédfogadási ügy került terítékre. A megyei építkezési felügyelőség tízezer lejre bírságolta meg a hivatalt, miután rendellenességet állapított meg a szejkefürdői közműszolgáltatási hálózat építésének építkezési és urbanisztikai engedélyénél. Venczel Attila jegyző elemzése szerint a kirótt bírság jogtalan, ezért meg kell támadni azt az illetékes bíróságon. Ebben az esetben is külső jogi szolgáltatásra lenne szükség, de ezúttal már nem kapott elég szavazatot a tervezet. Mike Levente tanácsos (MPP) elhallgatott aktákról beszélt a téma kapcsán, ködösítéssel vádolta a polgármestert, amit Gálfi megcáfolt. Derzsi László, az RMDSZ frakcióvezetője is szót emelt azért, hogy mikor adják már át a szejkefürdői csatorna- és ivóvízhálózatot. Mint korábban már írtunk róla, az ügyben korrupció gyanújával folyik vizsgálat. Gálfi emlékeztette a tanácsosokat, hogy perek miatt akadt el az ügy, és amíg ezek nem tisztázódnak, nem lehet tovább lépni.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.