Adománymézet gyűjtő méhészek

Lázár Tibor, a megyei szakegyesület elnöke egy korábbi méhésztalálkozón: új információkat kínálnak a méhészeknek Fotó: Domján Levente

Mézpiaci információkat, méhegészségügyi tanácsokat, jog­szabályi változás­okat és a körvonalazódó új támogatási program részleteit taglaló előadásokkal várja február 4-i, csíkszeredai rendezvényére a méhészeket a Hargita Megyei Méhészegyesület. Akik Böjte Csaba neveltjei részére adományoznának, megkérik, hozzanak magukkal egy kiló mézet is.

Lázár Tibor, a megyei szakegyesület elnöke egy korábbi méhésztalálkozón: új információkat kínálnak a méhészeknek Fotó: Domján Levente

Ismeretbővítő előadásokkal tarkított szakmai találkozóra hívja és várja február 4-én, vagyis e héten szombaton Csíkszeredába tagjait, illetve a méhészkedés iránt érdeklődőket a Hargita Megyei Méhészegyesület – tájékoztatta lapunkat Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke.
A megyeháza nagy gyűléstermében délelőtt fél 10-től kezdődő rendezvénynek a méhészethez kötődő jogszabályi, pályázati és szakmai újdonságok ismertetése mellett karitatív jellege is lesz: a szervezők ugyanis a méhészek körében gyűjtést hirdettek a dévai Szent Ferenc Alapítvány gondozásában élő, nehézsorsú gyermekek megsegítésére. A Böjte Csaba irányítása alatt működő csíksomlyói árvaház lakóit a rendezvényre érkező méhészek ez alkalommal egy kiló mézzel vagy pedig annak ellenértékével támogathatják. A Hargita Megyei Méhészegyesület egyébként a Csíkszéki Mezőgazdászok Egyesületével közösen tavaly decemberben szervezett rendezvényén hasonló jótékonysági gyűjtést kezdeményezett: annak eredményeként a csíksomlyói otthon lakóinak 27 kiló mézet adhattak át – tudtuk meg Rácz Ilonától, a méhészegyesület alelnökétől.
A szombati méhésztalálkozó fő célja azonban a helyi álló és vándorméhészeket leginkább foglalkoztató témák, problémák megbeszélése lesz: Lázár Tibor szerint ennek megfelelően kérték fel előadásaik megtartására a rendezvényre meghívott helyi és magyarországi szakembereket is. Az előadók közül Tánczos Barna szenátor a méhészekre vonatkozó mezőgazdasági törvényeket és pályázati lehetőségeket ismerteti, míg Lázár István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) munkatársa az idéntől életbe lépő új Országos Méhészeti Program tervezetében szereplő újdonságokat mutatja be. Az anyaországból két szakember érkezik: a méz világpiacát befolyásoló tényezőkről, a mézárak alakulásáról, a mézkereskedelemről és a hamisított mézkészítmények térnyeréséről Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) gazdasági igazgatója számol be, míg Tóth Péter méhegészségügyi referens a méhészek életét megkeserítő atka és más méhészeti betegségek elleni védekezés terén kíván újdonságokkal, hasznos tanácsokkal szolgálni a Hargita megyei méhészeknek.
– 1968 óta, vagyis amióta a rajoniból a Hargita Megyei Méhészegyesület megalakult, minden télen szakmai konferenciát szervezünk a méhészeknek. Régen, a rendszerváltás előtti időszakban a téli méhésztalálkozókat, felkészítőket még öt helyszínen – Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Székely­keresztúron, Gyergyó­szent­miklóson és Maroshévízen – tartottuk, mára ez két helyszínre, Csíkszeredára és Maroshévízre redukálódott. Az udvarhelyi méhésztalálkozók szervezését időközben az Örösi Méhészegylet, Gyergyóban pedig tavaly óta a frissen alakult Gyergyói Méhészek Egyesülete vette át. Ám ezeken a szakmai találkozókon, egyesületi hovatartozástól függetlenül továbbra is mindannyian jelen vagyunk és közösen próbáljuk a székelyföldi méhészet ügyét szolgálni – hangsúlyozta Lázár Tibor.

Domján Levente