Adománygyűjtés a koraszülöttekért

Életmentő minden segítség

126

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) és az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete közösen indított kampányt a „túl korán érkezők”, azaz a koraszülöttek életben maradásához és fejlődéséhez szükséges kórházi eszközök megvásárlására. A székelyudvarhelyi Városi Kórház gyermekosztályának felszereltségét korszerű gyógyászati eszközökkel gyarapítani szán­dékozó adománygyűjtés már elkezdődött. Segítsünk, hogy segíthessenek!

Várják a felajánlásokat a gyógyászati eszközök beszerzésére Fotó: Gál Előd

A Túl korán érkeztem… Segíts rajtam! szlogennel meghirdetett, az udvarhelyi Gyermekmentő Szolgálat fejlesztését célzó két hónapos kampány tegnap rajtolt, és június elsején, gyermeknapon ér véget – közölte a beharangozó sajtótájékoztatón Csáki Rozália, az SZKA elnöke és Fekete Éva, az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületének vezetője.
A két civil szervezet nem első alkalommal működik együtt, két évvel ezelőtt közösen bonyolították le a Gyermekbarát kórház című, városi kaláka projektet, amelynek révén szebbé és barátságosabbá varázsolták a Székelyudvarhelyi Városi Kórház gyermekosztályát.
– A történet folytatódik. Nemrég felkeresett Jakab Boróka vállalkozó, a Boro-Info Kft. menedzsere, aki felhívta a figyelmünket arra, hogy a Székelyudvarhelyi Városi Kórház újszülött osztályán szeretnék felújítani az elavult eszköztárat, többek között a koraszülöttek számára szükséges életmentő, de már elavult inkubátorokat cserélnék újakra, illetve több más, szintén létfontosságú kórházi berendezésre (hallás- és légzésvizsgáló készülék, speciális monitor, ultrahangos gyógyszerporlasztó, speciális égési kötszerek) is szükség van. Az ötletgazdák tehát ezúttal nem mi vagyunk, de nagyon örvendtünk annak, hogy a segítségünket kérték, mert azt jelzi, hogy tudatosult az emberekben, hogy a 10 éves SZKA fontos tényező a helyi, közösséget szolgáló ügyek lebonyolításában. Egyeztettünk a szakorvosokkal, és felkerestük az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületét, akik vállalták, hogy partnereink lesznek ebben, az általunk Gyermekmentő Szolgálat Fejlesztése néven zajló kampányban – részletezte az előzményeket Csáki Rozália.
– Nem is volt kérdés, hogy csatlakozunk, hiszen az egyesületünknek szívügye az édesanyák, gyermekek sorsa, lehetőségeinkhez mérten minden rendelkezésünkre álló eszközzel segítettünk és segítünk ezután is azoknak, akik hozzánk fordulnak. A koraszülésre nem lehet felkészülni, ezért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy bekapcsolódjunk ennek a kampánynak a lebonyolításába – fogalmazott Fekete Éva, a népszerű egyesület vezetője.
Csáki Rozália hangsúlyozta: elsősorban eszközfejlesztés a cél, ehhez járulhatnak hozzá adományaikkal mindazok, akiknek szívügyük az udvarhelyi kórházban született gyermekek élete, egészséges fejlődése, szakszerű és korszerű orvosi technológiával történő ellátása. A célt szentesítik a statisztikai adatok is, hiszen az egészségügyi intézmény a születések számát tekintve az első helyen áll a megyében.
– Nemcsak Udvarhelyszékről, de az egész megyéből és a megyehatárokon túlról is jönnek ide szülni édesanyák. Tavaly 1374 születést jegyeztek, ebből 104 koraszülés volt, ezért is nagyon fontos, hogy szükség esetén legyen egy, a problémás, helyben nem kezelhető csecsemők biztonságos szállításához elengedhetetlen mobil inkubátor. A két hónapig tartó adománygyűjtéssel ennek megvásárlásához szeretnénk hozzájárulni – mondta el Csáki.
A drága, akár több ezer eurót is kóstáló kórházi eszközöket adományozás útján és/vagy pénzbeli juttatásokból kívánják beszerezni. Az adományozásra több lehetőséget is biztosítanak. Az, aki pénzt szán a jó célra, a tegnap már elhelyezett adománygyűjtő dobozokat keresse – összesen 11 székelyudvarhelyi boltban lelhetők meg. Adakozni lehet továbbá az Udvarhelyszéki Anyák Egyesületénél, de akár online is az SZKA adománygyűjtő portálján (www.give-get-do.ro), illetve hamarosan startol az sms-kampány is – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe április 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek