Adókedvezményt kaphatnak gyergyói vállalkozók

54

Jelentős érdeklődés övezte a gyergyói-medencei gazdaságfejlesztési konferenciát pénteken, amikor az Arbor Vállalkozók Szövetsége és Hargita Megye Tanácsa közös rendezvényén olyan aktuális témák kerültek terítékre, mint a pályázati lehetőségek, a gazdasági fejlesztések iránya vagy a szakképzett munkaerő hiányának orvoslása. Bejelentették azt is, hogy a megyében elsőként Gyergyószentmiklóson részesülhetnek adókedvezményben vállalkozók.

Fórum. Másfél százan kerestek hasznos információt a jövőről Fotó: Keresztes Zoltán
Fórum. Másfél százan kerestek hasznos információt a jövőről Fotó: Keresztes Zoltán

Zsúfolásig telt a gyergyó­szentmiklósi Szilágyi vendéglő a gazdaságfejlesztési konferencia és kerekasztal-beszélgetés napján: gyergyószentmiklósi és környékbeli vállalkozók, valamint település- és intézményvezetők alkották a 150 regisztrált résztvevő többségét, de jelen voltak a fórumon olyan fiatalok is, akik vállalkozás indításán gondolkodnak. Házigazdaként Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szö­vetségének elnöke köszöntötte a fórumot, reményének adva hangot, hogy az elhangzó gondolatokat kamatoztatni is tudják a vállalkozók, és ezáltal erősítik a Gyer­gyói-medence gazdaságát.
Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa beruházásvonzási irodájának vezetője arról beszélt, hogy nagyon fontos a fiatalok itthon tartása, ennek érdekében átfogó stratégia alkalmazását javasolta. A megnyitón felszólalt Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, valamint Tánczos Barna szenátor is, aki a politikusok és vállalkozók közötti egészséges együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Adókedvezmény vállalkozóknak
Nagy Zoltán, Gyergyószent­mik­lós alpolgármestere azt mondta, a fenntartható közösségnek feltétele a közszféra, a gazdasági szféra és a civilszféra harmonikus együttműködése. Az önkormányzatok feladata, hogy élhetőbb teret biztosítsanak a települések lakóinak és a gazdasági szereplőknek. Mint kifejtette, Gyer­gyószentmiklós önkormányzata azáltal is szeretne hozzájárulni a gazdaság fejlesztéséhez, hogy adókedvezményt ajánl jövőtől azon vállalkozóknak, akik a közösség javát szolgáló beruházásokat valósítanak meg. Elég tág kategóriáról beszélt, említve például azokat a cégeket, amely székhelyük homlokzatát felújítják vagy új munkahelyeket hoznak létre. Az alpolgármester azzal a kéréssel fordult a vállalkozókhoz, használják ki ezt a lehetőséget, tekintsenek partnerként az önkormányzatra és tegyenek szakmai javaslatokat is.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt mondta, élő kapcsolat kell létezzen a gazdasági szektor és a helyi, megyei önkormányzat között, illetve a beruházásvonzási iroda szerepét hangsúlyozta.
– Szeretnénk a megyei tanács ez irányú tevékenységét erősíteni és az irodát továbbfejleszteni, hogy az fejlesztési ügynökségként tudjon tevékenykedni – mondta. Hozzátette, a megyei tanács partner kíván lenni a jó gondolatok, elképzelések megvalósításában.

Problémákról kötetlenül
Témafelvezető előadásaikban a felszólalók röviden ismertették, milyen kérdésekről esik szó a kerekasztal-beszélgetések során. Ezek között volt például a cégalapítás és cégfelszámolás, költségcsökkentő praktikák, az új adótörvénykönyv, pályázatírás, támogatási lehetőségek, szakképzés. A rendezvényen számos kérdésükre kaphattak választ az érdeklődők, emellett pedig konkrét továbblépési lehetőségek is megfogalmazódtak: a szakképzés terén Hargita Megye Tanácsa felkérést kapott, hogy szervezzen térségenkénti megbeszélést a helyi vállalkozók és a helyi iskolaigazgatók között, együtt a megyei tanfelügyelőséggel.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek