Adókedvezmény-véghajrá

Módosult a bírságok befizetési határideje

117

Idén is nagy a forgalom a csíkszeredai városházán a helyi adók és illetékek kedvezményes befizetésének határidejének közeledtével, ugyanis már csak április elsején délután 5 óráig lehet megspórolni a helyi adó tíz százalékát. Þiriac Rodica, a polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályának vezetője lapunk megkeresésére közölte: egész jónak mondható a megyeszékhelyen az adózási kedv.

Ügyfelek a városháza pénztárában. Fegyelmezett adófizetők Fotó: László F. Csaba

Hozzáfűzte: januártól kezdve folyamatosan érkeztek a befizetések a vá­ros­kasszába, február végétől és egész márciusban már rengetegen voltak. Kérdésünkre elmondta: egyelőre még nem rendelkeznek statisztikai adatokkal arra nézve, hogy a lakosság mekkora hányada élt az adókedvezmény lehetőségével. Arra lehet számítani, hogy az utolsó napokban lesz a legnagyobb roham – közölte az osztályvezető.

Online fizetéssel elkerülhető lenne a sorban állás
Nagyon sokan befizették már az adójukat, a városházán a forgalom ugyanakkor ebben az időszakban a szokott mértékű, azaz meglehetősen nagy. Egyedül az online adóbefizetés alacsony népszerűsége miatt van hiányérzetük az adó- és illetékosztályon dolgozóknak.
– A világhálón már 2016 óta lehet helyi adót és illetéket fizetni. Minden évben reménykedünk, hogy emiatt nem alakulnak ki olyan hosszú sorok a pénztár előtt. Nem mondhatom, hogy nem élnek a csíkszeredaiak ezzel a lehetőséggel, de még nem mindig nem elég népszerű ez a befizetési forma – fejtette ki kérdésünkre Țiriac Rodica.
Hozzáfűzte: sokkal könnyebben ki lehetne fizetni otthonról az adót, mint hosszasan, akár fél órát sorban állni. Ettől függetlenül azt tapasztalják, hogy évről évre egyre többen élnek a világháló adta lehetőséggel. Becslése szerint néhány ezer csíkszeredai adófizetőnek kellene legalább online fizetnie az adóját ahhoz, hogy a készpénzzel fizetőknek se kelljen huzamosabb ideig sorban állniuk. A pénztár előtti hosszabb sorok ugyanakkor csak márciusra jellemzőek, a rá következő hónapokban már nem kell hosszú sorban állásra számítani. Mint részletezte: általában a megyeszékhely lakóinak 60-70 százaléka szokta befizetni március végéig az adóját. Elsősorban az idősebb korosztály igyekszik, már január elejétől szeretnének fizetni, hiszen a kisnyugdíjasok számára a 10 százalékos kedvezmény is sokat számít. Az osztályvezető elmondta: azért április elsején délután 17 óra a végső határidő, mert március utolsó napja hétvégére esik, ilyenkor még egy munkanappal meghosszabbítják a határidőt.

Módosult a bírságok befizetési határideje
Țiriac Rodica elmondta: ami a bírságok befizetését illeti, érdemes arra odafigyelni, hogy a idéntől már nem csak 48 óra áll a megbírságoltak rendelkezésére, hogy a kirótt összegnek csak a felét fizessék be, erre 15 napig van lehetőségük. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvényi előírások annyival szigorúbbak, hogy jelenleg csak a hivatalos lakcím szerinti településen lehet befizetni a bírságokat. Mint mondta: a városházán dolgozók el sem fogadhatják a befizetést más községben, városban élőktől, azaz Csíkszeredában csak a csíkszeredai lakcímmel rendelkezők fizethetnek bírságot. Ez később majd változni fog, amikor majd létrehozzák a központi kincstárnál is működő egységes számlát a bírságok befizetésére. Aki viszont a ghiseu.ro oldalon fizet bírságot, még csak regisztrálnia sem kell hozzá, roppant egyszerűen lehet fizetni. Egyébként már csak azért sem szükséges regisztrálni, mert igen elenyésző annak az esélye, hogy bárki véletlenül valaki más bírságát fogja kifizetni.

Hogyan lehet adót fizetni?

A városháza honlapján, a szereda.ro oldalon elérhető hivatalos tájékoztatás értelmében: idén április 1-jén, hétfőn 17 óráig élhetnek az adófizetők a 10%-os kedvezménnyel. Mint írják, a természetes személyek abban az esetben jogosultak a jóváírásra, ha az épület-, terület- és a járművek utáni éves adókötelezettségüknek egy részletben tesznek eleget, jogi személyek esetében viszont csak az épületadó egy részletben, teljes évre történő kifizetése esetén jár a kedvezmény. Továbbá akinek az éves adója kevesebb, mint 50 lej, nem fizethet több részletben, a teljes összeget egyszerre kell befizetnie. Készpénzzel és bankkártyával a polgármesteri hivatal pénztáránál lehet fizetni, ugyanakkor ezt meg lehet tenni banki átutalással vagy a ghiseul.ro oldalon is. A nem lakásként szolgáló ingatlanok esetében a magánszemélyeknek öt-, a jogi személyiséggel rendelkező tulajdonosoknak pedig háromévente újra fel kell becsültetniük ingatlanuk értékét. Az adóbevallást március 31-ig kell benyújtaniuk az érintetteknek a polgármesteri hivatal adó- és illetékosztályán.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek