Adóemelés Székelyudvarhelyen

Derzsi: egyik kezünkkel adunk, a másikkal elveszünk?

84

Második nekifutásra sikerült elfogadni a következő évre vonatkozó helyi adókról és illetékekről szóló tervezetet Székely­udvarhelyen. A múlt hónapban előterjesztett változatnál ez valamivel kedvezőbb a lakosok szempontjából, de az RMDSZ-frakció tetszését mégsem nyerte el. A szavazásnál a szövetségiek tartózkodtak.

Virtuális hivatalnoka is van már a városházának. Fejlemények Fotó: Nagyálmos Ildikó

A tegnap délelőttre összehívott tanácsülés napirendjére ismét felkerült a helyi adók megállapításáról szóló határozattervezet. Az elmúlt hetekben további egyeztetések zajlottak a téma kapcsán a vállalkozói szervezetekkel, amelyek a nem lakásként használt ingatlanokra kivetett adók esetében 0,8 százalékos adókulcsot szerettek volna. Az RMDSZ 0,9 mellett voksolt, a végül megszavazott határozattervezetben 1 százalék szerepel. Egyébként ez utóbbi két érték közti különbség számszerűsítve mintegy 100 ezer dollárt jelent a városnak. Gálfi Árpád polgármester hangsúlyozta, hogy továbbra is áll, amit 2016-ban megígértek, azaz cél a progresszív adócsökkentés a vállalkozók terheit enyhítve, de lépésről lépésre kell haladni. A városvezető emlékeztette a jelenlévőket, hogy két évvel ezelőtt 1,3 százalékos volt az adókulcs.

Pluszköltségeket hoz az új év az autósoknak
Míg az első változatban a belterületek után fizetett adók 50 százalékkal emelkedtek volna, ezt 35 százalékra mérsékelték, ugyanez a módosítás érhető tetten a gépjárműadó esetében is. Példaként egy 1598 köbcentis autónál 8 lejjel emelkedik az éves járulék mértéke, 1689 köbcenti után 18 lejjel kell többet fizetni, mint az idén, a 2400 köbcentis járművel rendelkezőknek már komolyabb drágulással kell számolniuk, ebben az esetben 143 lejjel nő az adó.
Drágult a parkolóbérlet is, magánszemélyek esetében az idei 240 lej helyett jövőre már 340 lejt kell kifizetni a féléves bérletért, jogi személyek esetében 300 lejről 520 lejre nő ez az összeg.
Emelték a vendéglátóipari egységektől kért éjszakai nyitvatartás után fizetendő adó mértékét is. Jövőre évi 2000 lejt kell fizetni az éjfélig nyitvatartó lokálok után, 2560 lejt, ha éjjel 1 óráig tart a program. Abban az esetben, ha a szórakozóhely maga akarja meghatározni nyitvatartását, 4000 lejt kell befizetni a hivatalnak.
Az RMDSZ-esek nevében Derzsi László frakcióvezető fogalmazta meg pártja kifogásait. Szerintük nincs rendjén az, hogy adót csökkent a város a vállalkozók kedvére, miközben megemelnek más adónemeket, amelyek a lakosság egyéb rétegeit sújtják.
– Egyik kezünkkel adunk, a másikkal elveszünk – jelentette ki Derzsi. Az RMDSZ az idei szinten tartotta volna a helyi adókat.
Nagy György, az Udvar­hely­széki Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (UKKSZ) elnöke nem tűnt túl elégedettnek a határozat elfogadása után.
– Bár nem azt terjesztették be, amit szerettünk volna, de bízunk az adók további csökkentésében – fogalmazott.

Megvilágosodhat a Szászok tábora
A 13 napirendi ponttal összehívott ülés még tartogatott néhány érdekességet: például főleg az utóbbi évek gyenge érettségi eredményei miatt a Bányai János Szakkollégiumot „visszaminősítették” Bányai János Szakközépiskolává.
A tanács jóváhagyásával átlagosan 20 százalékkal növelték a hivatal alkalmazottainak bérét, a törvény adta lehetőségeket, a költségvetés mértékét szem előtt tartva. Mint elhangzott, más városokban magasabbak a bérek, s egyébként is úgy tudni, hogy a kormány a decemberi szinten újabb időszakra készül befagyasztani a közalkalmazotti béreket.
Elfogadták a Szászok tábora városrész közvilágítási hálózatának bővítését célzó projekt technikai és gazdasági mutatóit. Közel 70, LED-es lámpákkal ellátott fémoszlopot helyeznének el az új lakótelepen. Gálfi Árpád polgármester úgy tudja, hogy jövőre pályázati források lehívására nyílik lehetőség, a héten épp ebben az ügyben utazik Bukarestbe.

Bemutatkozott Alfréd
Virtuális hivatalnok, digitális asszisztens, avagy chatbot segíti mostantól a székelyudvarhelyieket ügyes-bajos hivatali dolgaik elintézésében. Nem a Küküllő-parti város az első ebben, de a lényeg az, hogy aki rendelkezik Facebook-adatlappal,
az igénybe veheti a sok esetben hatékony, egyszerű és gyors segítséget, ha például parkolási ügyekben, építkezési engedélyhez szükséges dokumentumokról, adókról érdeklődne. Természetesen magyarul lehet kommunikálni Alfréddal, aki 24 órából 24-ben elérhető. Mint Jakab Attila városmenedzser fogalmazott Alfréd bemutatásakor: az a céljuk, hogy minél több információt tegyenek elérhetővé, ezzel együtt minél kevesebbet kelljen a lakóknak a hivatalban sorban állniuk.
Egyébként elhangzott az is az év utolsó „rendes” ülésén, hogy idén összesen 320 határozattervezetet fogadott el az önkormányzati testület, jóval többet, mint az előző városvezetés idején szokásban volt. Az RMDSZ-es frakciót azonban nem hatotta meg ez a szám, mint mondták, ezt a munkát nem kilóra mérik, és nemcsak a mennyiséget, a minőséget is kell nézni.
Egy dísztanácsülés még hátravan ebben az évben, ma 18 órától a Szent István teremben adják át a Pro Urbe díjakat, az esemény – mint egyébként minden ülés – nyilvános.

Válságban a koalíció?

A múlt havi tanácsülésen az egyébként többségben lévő EMNP–MPP koalíció mégsem működött többségként: emiatt nem sikerült elfogadni akkor az adókról szóló határozattervezetet. Baj van a koalícióval? – kérdezgették egymás között az emberek. Időközben kiderült, hogy megalakult az önállóan működő MPP-frakció a városi tanácsban. Orbán Balázs frakcióvezető szerint mindössze formai változásról van szó, maga a tény a koalíció működését nem fenyegeti. Gálfi Árpád – aki egyébként az MPP helyi szervezetének az elnöke is – azzal indokolta a „frakciózást”, hogy ideje hangsúlyosabban foglalkozni magának a pártnak az ügyeivel is, és így hatékonyabban megjeleníthetik a párt üzeneteit a következő választásokig hátralévő másfél esztendőben.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek