Addig kátyúznak, amíg felújítják

126

A gyergyószentmiklósi déli–keleti teherforgalmat kiszolgáló utcák lakóit hívta fórumra a városvezetés – a Halász, Békény és Dózsa György utcában lakókat a közelgő felújítási munkálatok részleteiről tájékoztatta az önkormányzat. A fórumon a frissen aláírt támogatási szerződés másolatát, valamint a felújítási munkálatok terveit is megtekinthették az érdeklődők, ugyanakkor kérdéseiket is feltehették a városvezetésnek.

Lakossági fórum. Gyakrabban szervezik az elkövetkezőkben Fotó: Kertész László

Amint arról lapunkban már olvashattak, aláírták a gyergyószentmiklósi teherforgalmi út – azaz a Halász, a Békény és a Dózsa György utca – felújítására vonatkozó támogatási szerződést. A 4 millió lej összértékű beruházásból 3,6 millió lejt a fejlesztési minisztérium biztosít, míg a városnak a fennmaradt 350 ezer lejes önrészt kell állnia. Nagy Zoltán polgármester korábban rámutatott: nem egyszerű útfelújításról beszélünk, hisz teljesen átépítik a teherforgalmi útszakaszt. Az új útalapra kerül majd a burkolat, járdát és parkolókat alakítanak ki, sőt a közvilágítást is felújítják az említett utcákban.
A lakók többször is felháborodásuknak adtak hangot az útszakasz állapotát illetően, többen panaszkodtak arra, hogy a házak is megrepedtek. A felmerülő kérdések megválaszolása céljából a három utca lakóinak az önkormányzat fórumot szervezett, amelyen a kérdések mellett panaszaikat is megoszthatták a jelenlévők.
Többen hangsúlyozták, hogy nem kellett volna ennyire elhanyagolni a teherforgalmi út felújítását: közel harminc éve téma az útszakasz, de mind a mai napig nem sikerült megoldani a problémát. Olyan lakó is volt, aki szerint a városnapok költségvetését kellene az utak javítására áldozni, és „mindjárt más lenne a helyzet”. Nagy Zoltán polgármester rámutatott: a tavaly decemberi városünnepre 100 ezer lejt különítettek el, így nagyjából negyven városnapi költségvetésből lehetne felújítani a teherforgalmi utat.
– Úgy érzem, hogy nyílt, őszinte, sőt a végére már kellemes hangulatú beszélgetéssé alakult a fórum, ami azt mutatja, hogy hatékonyabb kommunikáció esetén talán kevésbé alakulnak ki feszültségek. Nem tudjuk letagadni, hogy a teherforgalmi útszakasz állapota bizony nem a város büszkesége, azonban úgy gondolom, hogy megértve a helyzetet és a lehetőségeket, pozitív hangnemben zártuk a beszélgetést – összegzett lapunknak a fórumot követően Nagy. Érdeklődésünkre közölte: a hatékonyabb párbeszéd érdekében, az elkövetkező időszakban is kívánnak hasonló fórumokat szervezni.
A teherforgalmi út felújítási munkálatainak kezdetével kapcsolatban a városvezető megjegyezte: az év második felére várható a felújítás elkezdése, addig kátyúzással próbálják járhatóvá tenni az útszakaszt. Len Emil alpolgármester ígérete szerint annyiszor avatkoznak be, ahányszor szükséges lesz. A fórumon amúgy olyan lakó is felszólalt, aki segítségét ajánlotta fel a kátyúzásban.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe március 26-i számában jelen meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek