Adatszolgáltatás másként…

79

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a november 15-én megjelent 2017/81-es sürgősségi kormányrendelet előírásai révén a romániai jogszabályozásba is beépült az Európai Parlament és Tanács ama 2013/1308-as rendelete, amely a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének a létrehozására vonatkozik, valamint annak az alkalmazási normáit jóváhagyó EB 2017/1185-ös szabályzat. Amúgy a szóban forgó sürgősségi kormányrendelettel újólag módosították és kiegészítették ama 2016/12-es sürgősségi kormányrendeletet, amely révén megállapították a gabonafélék és az azokból előállított termékek egyes piacszabályozási intézkedéseit. A minap egy hasonló jellegű, illetve vonatkozású jogszabály jelent meg a Hivatalos Közlönyben…

Több mint kilenc évvel ezelőtt jelent meg a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékek piaca információs rendszerének a megszervezésére és működésére vonatkozó 2008/67-es sürgősségi kormányrendelet. A szóban forgó rendszert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek piacára vonatkozó adatok és információk begyűjtése, feldolgozása, értékelése és jelentése céljából hozták létre. Az ilyen jellegű ténykedés pedig közvetlen módon vagy a megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóságok révén a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumra hárult, hárul. Időközben a kormányrendeletnek egyes előírásait módosították és kiegészítették. Tulajdonképpen ez történt most is a Hivatalos Közlöny december 11-i számában megjelent 2017/94-es sürgősségi kormányrendelet révén is, ám ez esetben uniós elvárásokról van szó, sőt e tekintetben a román kormány meg is késett, mert a már említett 2013/1308-as rendeletet kiegészítették a 2017/1183-assal, amely júliustól hatályba is lépett. A szóban forgó uniós rendeletek értelmében a tagállamoknak a közös agrárpolitika keretében kötelességük információkat és dokumentumokat továbbítani az Európai Bizottsághoz, mármint a mezőgazdasági és az élelmiszer-termékpiacokkal kapcsolatosan.

Uniós előírások alapján
Nem bocsátkoznánk jogtechnikai jellegű részletekbe, csupán arra utalnánk, hogy a minap megjelent és hatályba lépett sürgősségi kormányrendelet tulajdonképpen az uniós elvárásokat építi be a hazai jogszabályozásba. E tekintetben a leglényegesebb pedig az, hogy az információ- és adatgyűjtés, valamint azok ellenőrzése ezentúl az uniós rendeletek előírásai alapján történik. Ezzel egyidejűleg a szaktárcán és a megyei igazgatóságokon túl abban meg lesz, meg lehet a szerepe a mezőgazdasági kifizetési ügynökségnek, valamint az Országos Szőlészeti és Borászati Hivatalnak (ONVPV) is.
Kibővült a jelentést tevő egységek köre is, többek között a méhészekkel és az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Szakhatósággal (ANSVSA). Ugyanakkor a 2017/94-es sürgősségi kormányrendelet leszögezi azt is, hogy a jogszabály által érintett, azaz jelentéstételre kötelezett egységek melyike milyen információk továbbítására kötelezett és milyen hazai vagy uniós jogszabály előírásai alapján. Így például a méhészeknek azon információkat kell közölniük, amelyeket előír az Európai Bizottság 2015/1368-as végrehajtási rendelete mellékletének 3-as szakasza.
Azon gazdasági szereplők, akik cukorrépából állítanak elő cukrot és/vagy nyerscukrot finomítanak, ebben a minőségükben el kell hogy ismertessék magukat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériummal. Az erre vonatkozó eljárást a tárcavezető rendeletével kell jóváhagyni, s annak határideje 2018. január 10.
Apropó, miniszteri rendelet: a gabonaügyletekkel kapcsolatos 2017/81-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a mezőgazdasági terményeladás december 30-tól kezdődően kizárólag olyan eladási szerződés alapján történik, amely formanyomtatványát a mezőgazdasági miniszter rendeletével kell jóváhagyni, rendelet, amelyet december 15-ig meg kell hozni.
Visszatérve a minap megjelent, illetve december 11-től hatályossá vált 2017/94-es sürgősségi kormányrendeletre: az olyan lényeges előírásokat tartalmaz, amelyekkel nemigen lesz lehetséges könnyűszerrel „megbarátkozni”. Másképpen fogalmazva, több mint ajánlatos annak előírásai alapos tanulmányozása, mármint az érintettek által…

Hecser zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek