2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Adatszolgáltatás másként…

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a november 15-én megjelent 2017/81-es sürgősségi kormányrendelet előírásai révén a romániai jogszabályozásba is beépült az Európai Parlament és Tanács ama 2013/1308-as rendelete, amely a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének a létrehozására vonatkozik, valamint annak az alkalmazási normáit jóváhagyó EB 2017/1185-ös szabályzat. Amúgy a szóban forgó sürgősségi kormányrendelettel újólag módosították és kiegészítették ama 2016/12-es sürgősségi kormányrendeletet, amely révén megállapították a gabonafélék és az azokból előállított termékek egyes piacszabályozási intézkedéseit. A minap egy hasonló jellegű, illetve vonatkozású jogszabály jelent meg a Hivatalos Közlönyben…

Több mint kilenc évvel ezelőtt jelent meg a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékek piaca információs rendszerének a megszervezésére és működésére vonatkozó 2008/67-es sürgősségi kormányrendelet. A szóban forgó rendszert a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek piacára vonatkozó adatok és információk begyűjtése, feldolgozása, értékelése és jelentése céljából hozták létre. Az ilyen jellegű ténykedés pedig közvetlen módon vagy a megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési igazgatóságok révén a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumra hárult, hárul. Időközben a kormányrendeletnek egyes előírásait módosították és kiegészítették. Tulajdonképpen ez történt most is a Hivatalos Közlöny december 11-i számában megjelent 2017/94-es sürgősségi kormányrendelet révén is, ám ez esetben uniós elvárásokról van szó, sőt e tekintetben a román kormány meg is késett, mert a már említett 2013/1308-as rendeletet kiegészítették a 2017/1183-assal, amely júliustól hatályba is lépett. A szóban forgó uniós rendeletek értelmében a tagállamoknak a közös agrárpolitika keretében kötelességük információkat és dokumentumokat továbbítani az Európai Bizottsághoz, mármint a mezőgazdasági és az élelmiszer-termékpiacokkal kapcsolatosan.

Uniós előírások alapján
Nem bocsátkoznánk jogtechnikai jellegű részletekbe, csupán arra utalnánk, hogy a minap megjelent és hatályba lépett sürgősségi kormányrendelet tulajdonképpen az uniós elvárásokat építi be a hazai jogszabályozásba. E tekintetben a leglényegesebb pedig az, hogy az információ- és adatgyűjtés, valamint azok ellenőrzése ezentúl az uniós rendeletek előírásai alapján történik. Ezzel egyidejűleg a szaktárcán és a megyei igazgatóságokon túl abban meg lesz, meg lehet a szerepe a mezőgazdasági kifizetési ügynökségnek, valamint az Országos Szőlészeti és Borászati Hivatalnak (ONVPV) is.
Kibővült a jelentést tevő egységek köre is, többek között a méhészekkel és az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Szakhatósággal (ANSVSA). Ugyanakkor a 2017/94-es sürgősségi kormányrendelet leszögezi azt is, hogy a jogszabály által érintett, azaz jelentéstételre kötelezett egységek melyike milyen információk továbbítására kötelezett és milyen hazai vagy uniós jogszabály előírásai alapján. Így például a méhészeknek azon információkat kell közölniük, amelyeket előír az Európai Bizottság 2015/1368-as végrehajtási rendelete mellékletének 3-as szakasza.
Azon gazdasági szereplők, akik cukorrépából állítanak elő cukrot és/vagy nyerscukrot finomítanak, ebben a minőségükben el kell hogy ismertessék magukat a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériummal. Az erre vonatkozó eljárást a tárcavezető rendeletével kell jóváhagyni, s annak határideje 2018. január 10.
Apropó, miniszteri rendelet: a gabonaügyletekkel kapcsolatos 2017/81-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a mezőgazdasági terményeladás december 30-tól kezdődően kizárólag olyan eladási szerződés alapján történik, amely formanyomtatványát a mezőgazdasági miniszter rendeletével kell jóváhagyni, rendelet, amelyet december 15-ig meg kell hozni.
Visszatérve a minap megjelent, illetve december 11-től hatályossá vált 2017/94-es sürgősségi kormányrendeletre: az olyan lényeges előírásokat tartalmaz, amelyekkel nemigen lesz lehetséges könnyűszerrel „megbarátkozni”. Másképpen fogalmazva, több mint ajánlatos annak előírásai alapos tanulmányozása, mármint az érintettek által…

Hecser zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb