Ádám Gyula fotókiállítása Budapesten

Margójegyzet

165

Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje címmel nyílik kiállítás június 4-én, kedden Budapesten, a Hagyományok Háza, Maácz László galériájában.
Az augusztus 30-ig látogatható tárlatot így harangozzák be a szervezők: „Ádám Gyula napjainkban az erdélyi fotóművészet egyik legkiemelkedőbb alakja. A Hagyományok Házában nyíló tárlatában megjelenő képeivel a pünkösd témáját járja körül. Az erdélyi pünkösd egyik ikonikus színhelyét és eseményét, a csíksomlyói búcsút is bemutatja oly módon, ahogy egy turista csak kis szerencsével, de leginkább soha nem láthatja. Fotóin láthatjuk a keresztaljak hajnali indulását Alcsík, Felcsík és Gyimes falvaiból, a csángó misét vagy a pünkösdvasárnap hajnali napba nézés szokását is. Haris László fotóművész szavaival élve: »Ádám Gyula nem művészként kereste a témát, hanem a téma kereste meg őt, ezért lett művész. Ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a fotográfiával, hogy sikeresen tudja megörökíteni, menteni a csángó kultúrát. Az már a mi különleges szerencsénk, hogy kiderült, tehetséges, és az elkészült képek nemcsak dokumentumok, hanem az események lényegét láttató művészi alkotások.«”

A meghívón egy Hamvas Bélától vett idézet áll, amely mintegy összefoglalja Ádám Gyula művészetét: „Mindnyájunk élete, akik egy helyre születtünk, születésünk előttről összetartozik. Sorsunkat nem mi választottuk, mi magunk vagyunk az. Ezért látjuk egyformán a felhőket, a virágot, az utcát és a kötelességet.”
A kedd este 6 órakor kezdődő tárlatnyitón Katkó Tamás, a kiállítás kurátora méltatja a csíkszeredai fotográfust és művészetét, az eseményen Dresch Mihály muzsikál.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek