péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Adakozás, csapatszellem, pörgés

Adakozással kezdődik, csapatvetélkedőkkel, koncertekkel, elő­adásokkal folytatódik minden évben a Gyergyói Ifinapok rendezvénysorozata. Idén, a tizenhatodikon sok új arc, fiatal szervezők és versenyzők próbálták ki magukat a változatos csapatjátékokban és megmérettetéseken a város legtöbb fiatalt megmozgató rendezvényén.

Felvonulnak a fiatalok. Jótékony pörgés Fotó: Ifitéka

A Szent István térről indulva a Márton Áron utcában lévő Szeretetkonyháig vonult fel a tizenegy csapat, hogy élelmiszer-adományaikkal segítsék a konyha működését. A karitatív megmozdulás után a Művelődési Központ előtti nagyszínpadon a csapatok bemutatkozásában a humoré volt a főszerep, de sok mindent megtudhattunk a fiatalok érdeklődéséről, értékrendjéről is.
Tizenegy csapat jelentkezett idén, hosszú ideje nem volt ennyi: nagyon örülünk nekik, viszont kihívást is jelent egy ekkora létszámú közösséget koordinálni, kézben tartani. Színfoltja a rendezvénynek, hogy van egy román csapatunk is a Sfântu Nicolae Gimnáziumból, akik magyar nyelvű bemutatkozóval jöttek – mondta kérdésünkre Málnási Andrea, az Ifitéka irodavezetője.
A rendezvény meghívott előadója, és néhány éve szervezője is a Kolozsváron élő Kalóz János pszichológus, aki a fiatalok lelki egészségéért is felel a rendezvény ideje alatt. Idei témaként a szorongás és pánikbetegség felismerésének és kezelésének módjait ismertette a tőle megszokott laza, fiatalos, közvetlen stílusban. Pénteken pedig Azonosulj címmel szituációs játékot vezetett a csapatoknak, amely egy családi vacsorán játszódó élethelyzetet jelenít meg. A játék célja, hogy a fiatalok elfogadóan viszonyuljanak azokhoz a társadalmi rétegekhez – drogos, alkoholista, homoszexuális –, amelyeket az emberek többsége elítél.


– Legelőször előadóként jöttem, majd fokozatosan kialakult, hogy több napig itt vagyok, hozzám lehet fordulni, ha valakinek lelki problémája van. Örülök, hogy jönnek, hogy bizalommal vannak irántam, és azt látom itt a rendezvényen, hogy nem unatkoznak, senki sem nyomogatja a telefonját, mert van elfoglaltságuk és egy közösség, ahová tartoznak – beszélt tapasztalatairól a pszichológus.
A rendezvényen a jól bevált régi csapatjátékok mai napig szerepelnek a programban: a női foci, a reggeli torna, a kultúrkerék, a city tour minden évben népszerűek, de újak is mindig vannak terítéken, úgy mint a szabadulószoba, a slam-írás vagy a honfoglaló. A játékok nemcsak ügyességről, gyorsaságról, kreativitásról szóltak, de a fiatalok általános műveltségét, helyzetfelismerő képességét is próbára tették.
A nagyszínpadon minden este koncertekkel várták a versenyzőket és a városlakókat egyaránt: a Rafters, a 4S Street, a Salamon Ernő Gimnázium zenekara, a Kentaur Soul, valamint a No Sugar lépett fel.

Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb