Abszolút újdonság a térségben: defibrillátort vásároltak

61

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház azon kevés közintézmény közé tartozik – akár országos viszonylatban is –, amely defibrillátorral rendelkezik. A modern, automata újraélesztő eszközzel akár még laikusok is életet menthetnek. A nemzetközi egyezményes jel az épület bejárata mellett is mutatja: szükség esetén itt közel a segítség.

Üvegajtó mögé került defibrillátor. Vészhelyzetre Fotó: Asztalos Ágnes
Üvegajtó mögé került defibrillátor. Vészhelyzetre Fotó: Asztalos Ágnes

Több alkalommal is megtörtént már, hogy előadás közben rosszul lett valaki, vagy próbafolyamat alatt történt baleset, és mentőt kellett hívni, de olyan is volt, hogy a közeli sétatérről szaladtak be a Művelődési Házba segítséget kérni. Elekes Gyula igazgató már két éve fontolgatja egy újraélesztő készülék vásárlását.
– Gyakran, bizonyos idősza­kokban akár naponta zajlanak az épületben olyan tevékenységek, amelyeken 50 vagy akár 400 személy is jelen van. Közelünkben főleg nyugdíjasok által lakott tömbházak vannak, és éppen egy közeli lakótelepen történt, hogy a hirtelen rosszullét bejelentése után 16 perc telt el a mentő érkezéséig. Gyakorlatilag már nem is tudtak segíteni – indokolta a beruházás fontosságát a Művelődési Ház igazgatója.
Az intézményvezető úgy tudja, hogy nincs olyan Hargita megyei közintézmény, amely rendelkezne defibrillátorral, viszont van már néhány magáncég, amely beszerezte az életmentő készüléket.
– Tőlünk nyugatabbra ez nem újdonság, sőt, például a strandok esetében kötelező is a defibrillátor megléte minden olyan helyen, ahol fennáll a veszély, hogy bárki sokkot kaphat, és hirtelen szívleállás következhet be – magyarázta Elekes.
Dr. Ambrus József mentőorvossal, a helyi mentőszolgálat vezetőjével együtt választották ki a megfelelő készüléket, azt is, hogy hová szereljék fel, és ő lesz az, aki a jövő hónap folyamán elsősegély-tanfolyamot is tart a Művelődési Házban székelő három intézmény (a Művelődési Ház, a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Néptáncműhely) munkatársai számára.
– Nagyon sokan jelentkeztek – mondta Elekes Gyula.
Maga a berendezés egy teljesen automata készülék (természetesen az elektródákat, „tappancsokat” kézzel kell felhelyezni a beteg mellkasára), ahogy bekapcsolják és felnyitják, hangos, román nyelvű utasításokkal irányítja a felhasználót. Egyszerűen nem lehet hibázni vele, azt is érzékeli, hogy van-e szükség az alkalmazására vagy nincs. A mentő érkezéséig minimális képzettséggel rendelkező személy is életet menthet azzal, hogy elsősegélyben részesíti a beteget. Az újraélesztő berendezést kulccsal zárható üvegdobozban, az épületen belül, a főbejárat mellett helyezték el, a kulcs a portán van, de a dobozt vészhelyzet esetén akár be is lehet törni.
A készülék eredeti ára 12 000 lej, de a Művelődési Ház vállalta, hogy a forgalmazó logóját is elhelyezi az üvegdobozon a defibrillátort jelző egyezményes jel mellett, így 9000 lejért kapták meg.
– Az összeget saját költségvetésünkből gazdálkodtuk ki – tudatta az igazgató.

[box type=”shadow” ]A készülék egy automata külső defibrillátor (AED). Életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. A defirbrillálás során áramot vezetnek a szívbe, így próbálva helyreállítani annak normális működését. A szakemberek szerint a sokk után tovább kell folytatni az újraélesztést, egészen a mentő megérkezéséig. Rendkívül hasznos, hiszen hirtelen szívmegállás esetén csak ritkán áll azonnal rendelkezésre szaksegítség, ezért az alapszintű újraélesztés bármelyikünk feladata lehet, és enélkül akár már 4-5 perc alatt is visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki. Egyébként a hirtelen szívhalál ott van a vezető halálokok között.[/box]

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.