A zöldhulladékkal az építkezésitől is megszabadulnának

Csíkszereda: nem ússzák meg a törmelékkel trükközők

330

A tavaszi nagytakarítás idejére összpontosítják a lakószövetségek és a városi kertészet munkatársai is a fák, bokrok metszését és a zöldövezetek, virágágyások gondozását. A tavaszi munkák nyomán sok elkorhadt faág és nyesedék kerül a hulladéktárolók mellé – ezeket láthatjuk Csíkszeredában, szerte a városban. Ezeket a térségi hulladékgazdálkodó elszállítja, akárcsak a bejelentés nélkül kihelyezett építkezési hulladékot, utóbbit viszont kiszámlázza a lakószövetségeknek.

Hulladéksziget a Szív utcában. Zöldebb, mint lenni szokott Fotó: Márk Boglárka

A megyeközpont jó néhány lakónegyedi szeméttárolójánál nagy kupacba hordott korhadt faágat és nyesedéket, illetve fenyőfát – esetenként „elhasznált karácsonyfát” – talál a járókelő. A látvány szembetűnő és szokatlan, a térségi hulladékgazdálkodó cég vezetője szerint ennek ellenére természetes ilyenkor, a tavaszi nagytakarítás idején.
Pál Tamás ügyvezető igazgató szerint a tavaszi nagytakarítással párhuzamosan a városi kertészet munkatársai és a lakószövetségek is elvégzik az évszaknak megfelelő kerti munkákat: megmetszik a fákat, bokrokat, felássák és gondozzák a virágágyásokat és zöldövezeteket, a munka során keletkezett hulladékot pedig a szeméttárolóhoz hordják össze.
– A kupacokba összerakott növényi hulladékkal semmi gond nincs, a faágakat, fenyőfát folyamatosan elszállítjuk a lakónegyedekből, és bedaráljuk, majd értékesítjük. Ez a folyamat minden évben így megy, de ezt kihasználva sokan ilyenkor szeretnének bejelentés nélkül megszabadulni a hónapok során felgyűlt építkezési hulladéktól is, aminek az elszállítása külön költséget jelent a lakosság számára – tájékoztatott Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. ügyvezetője.
Mint elmondta: a hulladéktároló környezetébe tilos kihelyezni az építkezési hulladékot, ennek elszállításához külön konténert kell bérelnie az érintetteknek, amelynek az ára 80 lej/köbméter.
– Természetesen elvisszük a szeméttároló mellé illegálisan kihelyezett hulladékot is, de ennek árát kiszámlázzuk az aktuális lakószövetségnek, amely aztán kiderítheti, hogy melyik lakót terheli ennek a költsége – hangsúlyozta az ügyvezető.

Pál Bíborka

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek