„A zene betölti az egész világot”

59

1990-től minden településnek, városnak kialakult a kapcsolata egy-egy (vagy több) határon túli várossal-településsel. Többségében magyarországi kapcsolatok jöttek létre a székelységi, erdélyi helységekkel, megyékkel.
Így Székelyudvarhely városnak is több magyarországi testvérkapcsolata van (Barcs, Békéscsaba, Budapest és több kerülete, Vác, Törökbálint stb.). Törökbálinttal érdekesen alakult a kapcsolatfelvétel, legalábbis nekünk, dalosoknak. Röviden elmesélem:
Férfikórusunk, a Székely Dalegylet a változás után, (1990), sokat utazott-utazhatott külföldre, így Magyarországra is, de onnan is sok vendéget fogadtunk az eltelt majd 30 év alatt. 1993-ban megismerkedtünk a törökbálinti férfi dalosokkal (a Lendvai Károly Férfikórussal), mely barátság a mai napig tart. A két kórus közti kapcsolatot a Szer barátsági szerződés szentesítette, ezt követte 2000-ben a két város közötti szerződéskötés. Megszaporodtak a közös rendezvények, élénk a forgalom, egymás ünnepségeire hivatalosak a város vezetői, képviselői. Így történt ez szeptember 13–14-én is. A testvérkórus idén ünnepelte 95. éves évfordulóját. Ez alkalommal meghívták a testvértelepüléseik kórusait. Egy családias hangulatú, emlékezetes este kerekedett ki szeptember 14-én, a helybeli Zimándy Ignác iskola gyönyörű dísztermében. Jelen voltak Székelyudvarhely, Nagytárkány (Velké Trakany, Szlovákia, Felvidék) és természetesen a házigazda település polgármesterei. A négy jelen lévő kórus (Székely Dalegylet, Kósdi Vegyeskar, Nagytárkányi Tisza Népdalcsoport és a Lendvai Ká­roly Férfikar) felemelő műsorral szórakoztatta a teljesen megtelt terem hallgatóságát.
Az elmúlt majd harminc év kirostálta a gyengébb, felületesebb kapcsolatokat, de megmaradtak, hála Istennek, az igazi, hosszú távú barátságok.
Mindkét félnek: kórusoknak, iskoláknak, egyházaknak (római katolikus, református), egyéb intézményeknek (sport, művészet stb.), városnak sokat, nagyon sokat adott e negyedszázadnyi idő. Rengeteg tapasztalatcserét, sok-sok élményt, emléket, egymás vidékeinek alaposabb megismerését, családok közötti megbonthatatlan barátságokat, közös együtt énekléseket, s nem utolsósorban a magyar dal továbbéltetését itt és ott.
Nagy József elnöktársam (örökös elnök) szavát idézem, mely ezen az emlékezetes estén hangzott el: „A zene betölti az egész világot.”
Ezúttal is a Székely Dalegylet Férfikórusa segítségére sietett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázaton keresztül, melyért hálás köszönet.

Varga István, a Székely Dalegylet tb. elnöke

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek