2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

A zene, a tánc és a táj vonzásában

Énekszótól, muzsikától hangos a 23. alkalommal megszervezett Gyimesi Tánctábor. A gyimesi és felcsíki táncok oktatásán kívül különböző kézműves-foglalkozások is színesítik a programkínálatot.

Énektanulás a gyimesi táborban. Vonzó programok Fotók: László F. Csaba

Az immár hagyományos, nagy népszerűségnek örvendő gyimesi tánctábor résztvevői idén is a világ különböző szegleteiből érkeztek, megcsodálni a tájat, táncot, éneket tanulni, hangszereken játszani, illetve kézügyességüket fejleszteni különböző népi foglalkozások révén. Többségük anyaországi, de erdélyiek is nagy számban jelentkeztek, és érkeztek táborozók Szerbiából, Szlovákiából, Csehországból, Németországból, a legtávolabbról pedig Japánból, Hongkongból és az Egyesült Államokból jöttek. A szervezők a Tiszta Forrás Alapítvány, a gyimesközéploki önkormányzat, a Csángó Ifjak Középloki Közössége, a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ.

Hagyományápolás
– A tábor fő célja elsősorban a gyimesi és a felcsíki hagyományok, népdalok, népi muzsika népszerűsítése és tudatos művelésére való serkentés – fogalmazott a főszervező és táncoktató Szalay Zoltán.
Hozzátette, a tavalyi kiadáshoz képest két dolog változott: az egyik, hogy a hét közepe helyett szombatra tervezték a közös kirándulást, ezáltal is segítve az oktatás folyamatosságát; a másik pedig az, hogy a felcsíki táncok tanítása a kezdők számára este 8 és 9 óra között zajlik, hogy bárki bekapcsolódhasson, így azok is, akik a nap folyamán más táncot tanultak, illetve azok, akik csak este tudnak csatlakozni a táborhoz.

Ségercz Ferenc pásztorfurulya-oktató elmondása szerint sokan évről évre visszajárnak, így ő már a középhaladó csoportot taníthatja.György Piros, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa már a kezdetektől táncoktatóként van jelen a táborban.
– Feladatomnak tartom, hogy a táncot a maga egyszerűségében és stílusában próbáljuk továbbadni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy valamikor itt tanult táncolni kisebb összejöveteleken az idősebb korosztálytól, ez mélyen a szívébe ivódott.

Nagy az érdeklődés a helyi gyermekek részéről
A helyi gyerekek érdeklődése is nőtt a tábor iránt, idén több mint százan csatlakoztak a táncoktatáshoz, tudtuk meg Antal Rozália szervezőtől. Délelőtt és délután tánc-, zene- és népdaloktatás folyik, illetve kézműves-foglalkozásokon sajátíthatják el a bundahímzés, a csipkehorgolás, a nemezelés, a fonájánvarrottas-készítés, a karmantyúfán-szövés, a kötélfonás, az ostorfonás, a bútorfestés, az agyagozás, a gyöngyfűzés és a bőrtarsolykészítés fortélyait.
Ottjártunkkor sok gyerek sürgött-forgott egy asztal körül, nemezelést tanultak, volt, aki pénztárcát, mások kistáskákat készítettek nagy örömmel és izgalommal Ádám Katalin vezetésével.
Nagy volt az érdeklődés a hímzés iránt is, két helyi idős néni, Timár Julianna és Mihók Gizella tanítottak, örömmel adva át tudásukat a fiataloknak. Érdekes, hogy ez a foglalkozás a fiúkat is vonzotta. Emellett voltak, akik festettek, vagy fából autót fabrikáltak, illetve kistáskát szőttek karmantyúfán.
Esténként neves szakemberek tartanak néprajzi és más, a magyarság történetével, kultúrájával, szellemiségével kapcsolatos előadásokat, amelyeket serketánc és táncház követ, mindenki kedvére mulatozhat.

A zene, a tánc és a táj vonzásában
A résztvevőket magával ragadja a gyönyörű gyimesi táj, annak hangulata, a hangszerekből áradó zene, az itteni emberek vendégszeretete és a hely sajátosságai.
Falusi Regina érdi születésű, de Németországban él, férjével és öt gyermekével érkezett a táborba, immár hatodik alkalommal. Mint mondta, ez a tábor segíti őket abban, hogy gyermekeik megőrizzék magyarságukat, és reméli, hogy az itt szövődő barátságok megmaradnak és megtartó erővel bírnak.

– Büszke vagyok arra, hogy táncolok, a gyimesi táj, a zene, a tánc, az itteni emberek, a helyi finom ízek minden évben visszacsalogatnak – hangsúlyozta a lelkes résztvevő.
Sokan vannak, akik első alkalommal jöttek a táborba. Ilyenek például a tatabányai tánccsoport tagjai. Vezetőjük, Szegvári Ildikó szerint a tábor nagyon jól szervezett.

– Először vagyok a táborban, de a Gyimesekben még jártam a nyolcvanas években, és már akkor megfogott az itteni ember tartása és keménysége, amiből ma sem fogyott ki – mondta a táncpedagógus.
– Nagyon örülök, hogy itt a végeken büszkén őrzik a magyarságot ezek az emberek – fűzte hozzá.

Az esemény támogatói a Budapesti Bethlen Gábor és Nemzeti Kulturális Alap, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a gyimesközéploki Csillag Panzió, a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskola, illetve a Hidegségi Általános Iskola.

Barabás Emőke 

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb