2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

A zászlók újbóli kitűzését kéri Mezei János

Védjük meg nemzeti szimbólumainkat, ne hajtsunk egyből fejet, ha ezek eltávolítását kérik – erre szólítja fel a közéleti vezetőket Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke. A jelképek megvédésére jogszabály-módosítást sürget.

A múlt vasárnap, Gyergyóremetén történt zászlólevonás kapcsán fogalmazta meg álláspontját sajtótájékoztatón Mezei János, az EMSZ társelnöke.

– Sajnálatos, hogy 2021-et így kezdjük: meg kell állapítanunk, egyre fogynak nemzeti szimbólumaink. Felhívást intézek minden polgármesterhez és megyei tanácselnökhöz, hogy ezeket az ügyeket kezeljék kellő komolysággal. Cselekedni kell és nem temetni – fogalmazott Mezei János, utalva arra, hogy a levont zászlókat ne szekrénybe, polcra tegyék, hanem tűzzék ki újra más helyszíneken azok az elöljárók, akik a pereket elveszítették.

Szorgalmazta azt is, hogy az elöljárók használják ki a jogvédő szervezetek által felajánlott segítséget ezekben az ügyekben és semmiképp ne mondjanak le önként a nemzeti jelképek használatáról.

– A Székely Figyelő Alapítvány vagy a Mikó Imre Jogszolgálat is szívesen segít ezekben a kérdésekbe, használni kell, mert segíthet abban, hogy megoldások szülessenek – mondta.

Jó példaként említette a Brassó a megyei tanács elnökét, aki vállalta a peres eljárást azért, hogy a magyar nyelvű megyetábla megmaradhasson.

Mezei kitért arra is, hogy sürgetni fogja az RMDSZ-szel kötött megállapodás nemzeti szimbólumhasználatra vonatkozó részének mielőbbi gyakorlatba ültetését.

– Mihamarabb módosítani kell a jelképhasználat törvényét annek érdekében, hogy végre hivatalosan és törvényesen helyezhessük ki a zászlóinkat és feliratainkat településeinken. A romáknak is lehetőséget teremtettek arra, hogy nyugalomban és biztonságban élhessék életüket szülőföldjükön, ugyanezt kérjük mi is – mondta a politikus.

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb