A zászlók miatt perelnek

124

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak gyergyó­szentmiklósi városvezetők amiatt, hogy el kellett távolítaniuk a város zászlaját, valamint a székely zászlót a városháza homlokzatáról. Aláírásgyűjtést indítottak, arra kérik a városlakókat, minél többen támogassák a kezdeményezést.

Levetetik a lobogókat. Megálljt parancsolnának a feljelentőknek Fotó: Nagy Levente

Mint ismert, jogerős bírósági döntés értelmében el kellett távolítani a gyergyószentmiklósi városháza homlokzatáról, illetve az épületből a székely lobogót, valamint a város zászlaját is. A városvezetők úgy döntöttek, nem hagyják ezt annyiban, sajtótájékoztatón jelentették be: diszkrimináció miatt panaszt tesz a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a város több polgára – pontosabban Nagy Zoltán polgármester, több helyi önkormányzati képviselő, valamint a Székely Nemzeti Tanács gyergyószentmiklósi szervezetének tagjai.
Nem egyszerű állampolgárokként, hanem választott személyekként perelnek, akiket aláírásukkal támogathatnak a város lakói, nyomatékosítva, hogy az egész város számára fontos ez a kérdés.
Az aláírásgyűjtést elindították, a Magyar Polgári Párt irodájába várják azokat, akik névjegyüket adnák az ügyhöz. Csupán nevet, lakcímet és aláírást kérnek az ívekre, hétköznaponként 9 és 13 óra között tart nyitva az iroda.
– Mindenki aláírhatja, aki sértve érzi jogait a zászlók eltávolítása miatt, s úgy gondolja, fel kell lépnie ez ellen – mondta Suciu Gábor irodavezető. Hozzátette, az aláírásgyűjtés január 22-ig tart.
Az ügyet egyébként a magyarországi Székelyföldért Társaság is felkarolta, a szervezet ügyvédet fogadott, aki jártas az emberjogi bíróságon. Az ügyvéd díját is a társaság fizeti.
A kezdeményezők azt szeretnék, a bíróság kötelezze Romániát, hogy betartsa alkotmányát és törvényeit, s tegye lehetővé a zászlók használatát.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.