Az új épület tervezését készítik elő

198

A tervek szerint 2023-ra készülhet el a csíkszeredai kórház tüdőgyógyászati és fertőző betegségeket kezelő osztályainak helyet adó új épület. Addig a két osztály jelenlegi, csíksomlyói helyén maradna, a megyei önkormányzat bízik abban, hogy az épülettulajdonos római katolikus egyház meghosszabbítja az év végén lejáró bérleti szerződést. Az épületben egyébként javulhatnak a körülmények, a tulajdonos tervei szerint javítani fogják a tetőt és a nyílászárókat.

Jövőre felújítják az épület tetőzetét és a nyílászárókat Fotók: László F. Csaba

Az ajánlatok kiértékelése zajlik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére megszervezett közbeszerzési eljárás keretében, a csíkszeredai kórház fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyógyászati osztályainak otthont adó új épület előkészítésének folyamatában. Amint Péli Levente, Hargita Megye Tanácsa műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón közölte, ez a folyamat januárig lezárul, és az önkormányzat alárendeltségébe tartozó Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új osztályainak a tervezése tavasszal már elkezdődhet. Ha minden jól megy, akkor 2023-ra készül el a kórház két osztályának a központi kórházépület szomszédságába tervezett új épülete – mondta ugyanakkor Borboly Csaba.

Osztályok és járóbeteg-rendelők
A megyei önkormányzat korábbi közlése szerint a kórház fertőző betegségeket kezelő és tüdőgyó-
gyászati osztályainak tervezett új épület becsült értéke 17,5 millió lej. Több mint négyezer négyzetméter összfelülettel rendelkezik majd, ami pincét, földszintet, egy emeletet és egy felhajtórámpát foglal magába. Az épületben nemcsak a két osztály kapna helyet, hanem a hozzájuk tartozó szakorvosi járóbeteg-rendelőket is ott lehetne felkeresni. A kivitelezést a megyei tanács saját, illetve kormányzati pénzügyi forrásokból szeretné finanszírozni. Pályázatot nyújtottak be a kormány Országos Helyi Fejlesztési Programjába (PNDL), illetve finanszírozási kérést tettek le az Országos Beruházási Társasághoz (CNI) is. Innen kiegészítéseket igényeltek, és amint Péli Levente közölte, remélik, hogy a beruházás már a CNI jövő évi listáján szerepelni fog és prioritásként kezelik.

Sürgős lenne a költözés
A somlyói épület állaga sürgőssé teszi az osztályok elköltöztetését egy új, modern, az előírásoknak megfelelő épületbe – tette még hozzá a vezérigazgató-helyettes. A fertőző betegségeket kezelő és a tüdőgyógyászati kórházi osztályoknak otthont adó épületben főként a tetőzet és a nyílászárók állapota okoz gondot, amint a két osztály vezetője is elmondta, gyakoriak a beázások, az ablakok pedig nem csukódnak megfelelően, helyenként ujjnyi rések tátonganak. Amint megtudtuk, a kórházi kezelések végén rendszeresen végzett felmérések során a betegek az ellátásra nem, az épület állapotából adódó körülményekre viszont gyakran panaszkodnak, a kérdőívekben majd minden második beteg ezt említi. Az épület rég nem volt felújítva, a megyei önkormányzat erre nem költhet pénzt, mert a római katolikus egyház a tulajdonosa – mutatott rá korábban a megyei önkormányzat. Az egyház ugyanakkor a korábbi nyilatkozatok szerint más rendeltetést szán ennek a visszaszolgáltatott épületnek. A kórház jelenleg 28 579 lej havi bért fizet az épületért – közölte a megyei tanács. „Volt olyan megállapodásunk, miszerint a bérleti díjból visszafordítanak a felület karbantartására. (…). A bérleti díjból tanulmányokat rendeltek meg, illetve szakértői véleményezéseket készíttettek. Egy hónappal ezelőtt tájékoztattak, hogy az épület udvarán a szennyvízhálózatot fogják javítani” – ismertette még érdeklődésünkre a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Szerződést hosszabbítanának
A körülmények ellenére az év végén lejáró bérleti szerződés hosszabbításáról zajlanak tárgyalások, amíg el nem készül az új épület, nincs más megoldás – nyilatkozta Borboly Csaba. A megyei önkormányzat elnöke azt mondta, bízik benne, hogy meg tudnak egyezni az épülettulajdonos egyházzal, és 2023-ig, amíg elkészül az új kórházépület, Somlyón maradhat a két kórházi osztály. Kedves Imre, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség gazdasági igazgatója megerősítette, hogy december végéig van érvényes bérleti szerződés. Leszögezte, az érsekség nem akarja kilakoltatni a kórházat, semmi ilyen szándék nincs.
Javításokat terveznek
Kedves Imre hozzátette, közismert, hogy „az épületben milyenek a körülmények, 1947-től, miután államosították, annyit javított mindenki, amennyit akart vagy amennyit tudott”. Miután visszaszolgáltatták az épületet tulajdonosának, nem voltak egy ekkora javításra felkészülve, mintegy három-négy millió euró lenne egy ilyen beruházás – fejtette ki. A gazdasági igazgató bejelentette, a legtöbb gondot okozó problémát szeretnék megoldani, folyamatban van a tervek elkészítése a tető és a nyílászárók felújítására. Kifejtette, mivel műemlék épületről van szó, nem egyszerű a folyamat, de a tervezés már folyik, ezt követően pedig jövőben kivitelezőt keresnek a munkálatra. Kihangsúlyozta, a beruházás elkezdése nem jelenti azt, hogy változtatnának az épület felhasználásán, ha arra továbbra is szüksége van a kórháznak.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek