Az üzleti és vállalkozói szféra felé nyit a Civitas Alapítvány

192

Negyedszázados fennállásának új fejezetéhez érkezett a székely­udvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért. Partnerségben a csíkszeredai Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetséggel az üzleti és vállalkozói szféra felé nyit a SPEED – Egy hatékony és fejlett gazdaságért elnevezésű projekt révén. Lehet csatlakozni, vállalkozni.

A most rajtoló projekt jó lehetőség a start upoknak Fotó: Civitas Alapítvány

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte tavaly a szé­kely­udvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért. A jubileum új stratégiai célok kijelölését is indokolttá tette – ennek egyik meghatározó eleme az alapítvány történetének eddigi legnagyobb finanszírozású, összesen 10 683 494,44 lej értékű, hat megyében (Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben) megvalósuló hároméves lefutású projektje, amelyet a csíkszeredai székhelyű Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetséggel partnerségben valósítanak meg. A SPEED – Egy hatékony és fejlett gazdaságért (SPEED – Spre o Economie Eficientă și Dezvoltată) elnevezésű projekttel kapcsolatos lényegi tudnivalókat Kolumbán Gábor alapítványi elnök, Kis Zoltán és Benedek Berta projektfelelősök a pénteken tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Bizalommal nyitanak az üzleti, vállalkozói szféra felé
– Az elkövetkező évtizedek tevékenységi stratégiájának egyik fontos eleme, iránya, beavatkozási területe a vállalkozások és az üzleti szférához való közeledés, és ehhez jó lehetőség ez a projekt – fogalmazott Kolumbán Gábor elnök.
Kifejtette, ennek a nyitásnak az alapja a Civitasnak az eddigi, társadalmi vállalkozások révén szerzett tapasztalata, valamint az az egyre hangsúlyosabban megnyilvánuló érdeklődés, amelyet az üzleti, gazdasági szféra szereplői tanúsítanak a civil, nonprofit szervezetek tevékenysége iránt. Úgy vélte, természetes folyamat, hogy konkrétan is elinduljon az a párbeszéd, amelynek célja, hogy a megjelölt régiókban új, piacképes, fenntartható, munkahelyeket teremtő vállalkozásokat segítsen létrehozni.
Nem első alkalommal működik együtt a Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvánnyal, viszont ez az első olyan közös projekt, amelyben a humánerőforrás fejlesztésében vállaltak konkrét szerepet. Tevékenységi területük Hargita megyében Csíkszereda és Gyergyószentmiklós, Kovászna megyében pedig Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy és Barót környéke lesz – közölte a projekt lebonyolításában a csíkszeredai partnert képviselő Benedek Berta.

A tájékoztatástól a szelekción át a finanszírozásig
Kis Zoltán, a Civitas Alapítvány programfelelőse, projektvezető röviden vázolta a fontosabb tudnivalókat, kiemelve, hogy a SPEED csak és kizárólag városi, nem mezőgazdasági vállalkozások indítását támogatja. Az is lényeges tudnivaló, hogy az újonnan létrehozott vállalkozás székhelyét városon kell bejegyeztetni, függetlenül attól, hogy az azt létrehozó egyén vidéken él, dolgozik. A részvétellel kapcsolatosan elhangzott: két célcsoport van, jelentkezhetnek vállalkozók, munkanélküliek, felsőfokú vagy középiskolai tanulmányaikat végző fiatalok, alkalmazotti státuszban levő nyugdíjasok is – a felső korhatár 64 év.
Kis Zoltán azt a szintén lényeges információt sem rejtette véka alá, hogy a Civitas nem az egyetlen a piacon, amely a SPEED-projektben sikerrel pályázott, a jövendőbeli vállalkozók sikeres toborzásában 32 másik szervezettel konkurálnak.
A tájékoztatón jelen levő Orbán Árpád alpolgármester, a Civitas Alapítvány volt elnöke úgy vélekedett: a város és a régió gazdasági megerősödése szempontjából is üdvözlendő a projekt, amely egyrészt tovább erősíti az alapítvány társadalmi szerepvállalását, másfelől pedig jó lehetőséget ad arra, hogy Udvarhelyszéken gyarapodjon az életerős és piacképes, munkahely-teremtő vállalkozások száma, nem utolsósorban pedig segítséget nyújt Székelyudvarhely hamarosan elkészülő gazdaságfejlesztési stratégiájának a megfogalmazásában is.
A lebonyolítással kapcsolatos lépéseket röviden vázolta Kis, mondván, hogy első körben a lakosságot tájékoztatják a csatlakozás feltételeiről, előnyeiről – csoportos és egyéni konzultációkat tartanak a célterületként meghatározott hat megyében. A tájékoztatókon előzetes becslések szerint legkevesebb 480 személy részvételére számítanak, ebből választják ki azt a 360-at, aki részt vesz az elméleti és gyakorlati, nyolcnaposra tervezett és 40 órás tartamú, több modulból álló, újabb szelekciót jelentő, záróvizsgával végződő képzéseken. A továbbiakban a legjobb 36 üzleti terv elkészítője legtöbb 177 740 lej nagyságú de minimis jellegű támogatáshoz juthat üzleti terve megvalósításához – ezt két részletben fogják folyósítani. A projektgazdák a 2020 decemberéig tartó finisig folyamatosan felügyelik a vállalkozókat, segítenek, szakmai képzéseken való részvételt, tanácsadást biztosítanak számukra – közölte az udvarhelyi projektvezető.
A projekttel kapcsolatos első lakossági tájékoztatót február 8-án, csütörtökön délelőtt 11 órától tartják Székelyudvarhelyen, a II. Rákóczi Ferenc utca 84. száma alatt levő Hargita Business Centerben.

[box type=”shadow” ]SPEED

Az Európai Szociális Alap, a Humánerőforrás Operációs program (POCU 2014–2020) által társtámogatott SPEED – Egy hatékony és fejlett gazdaságért (SPEED – Spre o Economie Eficientă și Dezvoltată) projekttel kapcsolatos részletes tájékoztatóhoz a feltöltés alatt álló vallalkoznijo.ro, az intreprindereata.ro, a civitas.ro honlapokon, valamint az erre a célra létrehozandó közösségi oldalakon magyar és román nyelven juthatnak hozzá az érdeklődők. Jelentkezni a Civitas Alapítvány (Székelyudvarhely, Solymossy utca 29. szám, tel./fax: 0737–015484, 0266–218481, e-mail: office.udv@civitas.ro, www.civitas.ro) és a Hargita Megyei Innovációs és Inkubációs Szövetség (Csíkszereda, Hargita utca 95. szám, tel.: 0735–156943 / 0735–156944, e-mail: achiia.speed@gmail.com / biichr@biichr.ro, www.biichr.ro) elérhetőségein lehet.[/box]

Lázár Emese

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.