A vízházat és az új hálózatot tavasszal helyezik üzembe

124

A kivitelezési határidő többszöri halasztása után elkészült Gyer­gyószentmiklóson az új szennyvíztisztító állomás. A kivitelező tegnap adta át a létesítményt az önkormányzatnak. A korszerű derítőállomás a víz- és szennyvízhálózat bővítését tartalmazó projekt része, amelynek kivitelezése még 2010-ben kezdődött el. Az új hálózat, valamint a vízház átadását és üzembe helyezését tavaszra tervezik.

Fontos bejelentést tett a polgármester. Újabb fejlemény Fotó: Nagy Levente

Nagy Zoltán polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy aláírták az új szennyvíztisztító állomás átvételi jegyzőkönyvét.
– Korszerű, minden elvárásnak megfelelő derítőállomás készült el, s már naponta 1-2 órát működik is. A régi derítő szerepét teljes mértékben majd januárban, szakfelügyelet mellett veszi át – közölte Nagy Zoltán. A városvezető elmondta: modern gépházat, laboratóriumot szereltek fel, automatizált rendszer tisztítja a szennyvizet, hogy a Marosba tiszta víz jusson vissza, amely megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. Megjegyezte, nagy változást jelent majd az új állomás, ugyanis a jelenlegi igen elavult állapotban van, s nem megfelelően tisztítja a szennyvizet, emiatt az országos vízügy büntetéseket is kirótt az önkormányzatra. – Az átadást követően két évig a kivitelező garanciát vállal az elvégzett munkáért, ha valami meghibásodik, megjavítják – tette hozzá.
A szennyvíztisztító megépítése egyébként 600 ezer euróba került, a teljes projekt összértéke meghaladja az 5 millió eurót. A polgármester azt mondta, a program többi részének átvételét tavaszra tervezik, és az üzembe helyezés is akkorra várható. A vízház egyébként már elkészült, viszont télen nem tudják a régi és az új vízhálózatot összekötni, emiatt csak április után fogják működésbe helyezni azt. Az új vízházat is modern berendezésekkel látták el, előbb klórral kezelik a vizet, majd homokszűrőn megy át és infrasugaras kezelést kap, végül szénszűrőn is átfolyik, mielőtt a lakásokba jutna.
A tervezett tavaszi átvétellel még nem ér végéhez a munka, ugyanis a régi rendszerről az újra való átállás közben is adódhatnak problémák. Nagy azt mondta, a kivitelezőnek több hónapja lesz az üzembe helyezésre, a kapuk előtt található csatlakozási pontig biztosítaniuk kell a víz- és szennyvízhálózat működését. A háztartások ezt követően csatlakozhatnak majd a rendszerre. Több mint 2500 háztartásba jut el a vezetékes víz, és több mint 600 lakásba a szennyvízhálózat.
A fejlesztés egyébként az Országos Beruházási Ügynökség (CNI) támogatásával történik, a kivitelező a brassói székhelyű Arcons vállalat.

[box type=”shadow” ]Az évek óta zajló munka a végéhez közeledik, de még mindig sok a munka a teljes lefedettségig. Mint arról korábban beszámoltunk, a folytatás érdekében sikeresen pályázott a város. A szennyvízhálózat további bővítésére írt alá támogatási szerződést november végén Nagy Zoltán polgármester. 42 kilométernyi vezetéket fektetnek, azokba az utcákba is eljut a szennyvízhálózat, amelyek a most zajló munkálatokból kimaradtak. A projekt értéke 23 millió lej. A polgármester reméli, jövő nyáron elkezdődhet a munka, de leszögezte, a szerződés aláírása után előbb tervek készülnek, majd kivitelezőt keresnek, így egyelőre még a lakók türelmét kérik. A csatornahálózat újabb bővítését a tervek szerint négy év alatt végzik el.[/box]

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.