2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

A világ körül kerékpárral

Csíkszereda számos testvérvárosi kapcsolata között van egy rendhagyó és kivételes, mert egy kisebbség megmaradási törekvéseit elősegíti. Jelesül a Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzattal több mint két évtizede megkötött szerződésről van szó.
A csíkszereredai és gyergyói, immár integrálódott örmények leszármazottjai: a Zárug család azóta is folytatja hagyományőrzésre fókuszáló magyar-örmény családok közötti kapcsolatok ápolását anyagilag is, évente Csíkszépvízen.
Az említett megállapodás aláírásakor egynyolcad örmény mivolton kívül hivatalnokként jelen volt e sorok írója mellett az elemi iskolás Zárug Zita is, aki azóta pedagógus lett és szívébe zárta Székelyföldet, mert sokszor jött tájainkra párjával is, a magasan kvalifikált informatikussal, Harkányi Árpáddal. Közös örömforrásaik között helyet kapott a kerékpározás. Európai útjuk is volt. Négy éve oltár elé léptek, és ragaszkodtak a gyűrűhordozó keresztfiuk „ministrálásához”, az egytizenhatod örmény Árpád fiamhoz, aki büszkén helytállt és nyilván nyeregbe ült. Ma a Tusnád Cycling Team versenyzője.
Csakhogy időközben az eltelt 1550 nap alatt az ifjú pár különböző kontinenseken, kultúrák és körülmények között eltöltött emennyi nászéjszakát. A fekvő kerékpárokon 40 000 km megtételével kóstoltak bele 46 ország mézébe (vagy amire futotta anyagilag). A mézes-tekerős évek élménybeszámolókkal zárulnak.
Csíkszeredában ma a Segítő Mária Kollégium nagytermében 17.30 órakor osztják meg élményeiket a hallgatósággal. Addig is a 360fokbringa.hu weboldalon látható e nem mindennapi nászút különböző fázisa.

Szekeres Adorján, Csíkszereda

lev_adorjan

Előző cikkVizsgálják az ISU-t
Következő cikkJárműállomány

Kapcsolódó cikkek:

14,351RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb