A vidék is lehet menő: Kiskertészeket és mintagazdákat díjaztak

45

Átadták a hétvégén a legjobbnak talált kiskertészeknek és mintagazdaságot vezető termelőknek járó díjakat a Hargita megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesület évértékelő gyűlésén.

Átadták a díjakat. A gazdák kitartó erőfeszítése elnyerte méltó jutalmát

Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete Kiskertész programjának résztvevői az utánpótlás, a díjazott mintagazdák pedig jó példaként állnak mindenki előtt. A gazdák munkájára épül a Székely termék mozgalom – hangzott el pénteken a Vidékfejlesztési Egyesület évértékelőjén a csíkszeredai megyeházán, ahol díjazták a kiskertészeket és a mintagazdákat.
Az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott Márton Istvánnak, a Vidékfejlesztési Egyesület vezetőjének a Kiskertész és a Mintagazda programok elindításáért.
– Fel kell ismerni értékeinket, a földet meg kell művelni és egészséges élelmiszereket előállítani. Vissza kell térni a természethez a pazarló életforma helyett. A vidék is lehet menő, és lehet trendi fiatal gazdának lenni – jelentette ki az elöljáró.
A Mintagazda programnak idén hatodik, a Kiskertész programnak pedig kilencedik kiadását bonyolították le – emlékeztetett Márton István. Hozzáfűzte: a Kiskertész programban ezúttal 816 gyermek és 22 osztályközösség vett részt, a Mintagazda programban 18 gazdát díjaztak zöldségtermesztés, nagykultúra, gombatermesztés, juhtenyésztés, szarvasmarha-tenyésztés és hegyvidéki szarvasmarha-tenyésztés kategóriákban.
A rendezvényen ugyanakkor Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa emlékérmével tüntette ki Demeter Lászlót, a Természetvédelmi Területek Országos Hatósága Hargita megyei kirendeltségének vezetőjét, amiért sokat tett az ember és a nagyvadak közötti konfliktus kezelésében és tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a döntéshozatalban mentalitásváltás történjen.
Az évértékelő rendezvényen ugyanakkor Csilip Árpád, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője arról számolt be, hogy a tízéves múlttal rendelkező Székely termék mozgalom ma több mint 1500 terméket és közel 150 termelőt tömörít, a vásárokat több tízezren látogatják.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek