A vezetőséget érdemes értesíteni

Nyálas, koszos fogpiszkálóval összeszurkált termékek

8 266

Szájából kivett, többször elejtett fogpiszkálóval szurkált össze csomagolt hústermékeket vasárnap egy gyermek az egyik csíkszeredai áruházban – állítja egy szemtanú. Az áruház eltávolította a veszélyesnek vélt árucikkeket, az eset azonban nem egyedi. Mint megtudtuk: a fogyasztóvédelemnél emiatt nem lehet panaszt tenni, csakis a megrongált csomagolásért igen.

Nagy a forgalom az áruházban. Nem mindenki viselkedik civilizáltan Fotó: László F. Csaba

Nagy port kavart a legnépszerűbb közösségi oldal egyik csoportjában az a vasárnapi, indulatos bejegyzés, amelyben a felhasználó, Ács Er­win elmeséli, hogy a Kaufland csíkszeredai üzletében egy népes család egyik gyermeke többször földre ejtett és végül mégis a szájából kivett fogpiszkálóval összeszurkálja a termékeket. Arra voltunk kíváncsiak, mit lehet tenni hasonló helyzetben.

A személyzetet nem vették komolyan
Az eset vasárnap 14 óra 30 perc körül történt – mondta el megkeresésünkre Ács Erwin. A közel tízfős család a „miccses” hűtőládához ment, és miután a felnőttek az ajtót kinyitották, az egyik gyermek nagyon gyorsan összeszurkálta a miccseket, majd a hűtőláda szomszédságában néhány zacskóba csomagolt csirkébe is beleszúrt – mesélte Ács Erwin.
– Szóltam egy alkalmazottnak, hogy hívjon mihamarabb őrző-védőt, de csak három alkalmazott jelent meg, akikre egyáltalán nem hallgattak a cigányok, sőt kiabálni kezdtek az ott dolgozókkal – mondta el a szemtanú, aki szókimondó Facebook-bejegyzésben ismertette az esetet.
A valóban „nem túl barátságos” hangnemű bejegyzésre rasszista, gyűlöletkeltésre alkalmas hozzászólások érkeztek a Facebook szűrője szerint, ezért a rendszer a teljes bejegyzést törölte. Voltak ugyanakkor, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy a „fehérek” is összetapogatnak árucikkeket.

Megtették az óvintézkedéseket
A Kaufland hivatalos álláspontját nem tudtuk meg, de egy neve elhallgatását kérő belső forrásunk a biztonsági kamerák felvételeire hivatkozva úgy ítéli meg, hogy nem egyértelmű a „szurkálás”. Ennek ellenére meghozták a szükséges óvintézkedéseket.
– A szolgálatban levő kollégánk az értesülést követően azonnal ellenőrizte a termékeket azokon a polcokon, amelyeket egy gyermek felérhet. Egyetlen átszúrt csomagolást sem talált, de azért, hogy a gyanút is kizárjuk, kidobtuk azokat a termékeket, amelyek egyszerűen csak zacskóba vannak csomagolva – mondta a Kaufland csíkszeredai alkalmazottja.

A fogyasztóvédelem csak a következő lépés
Laurențiu Moldovan fogyasztóvédelmi főbiztost csak munkatársa közvetítésével értük el, általa azonban közölte: senki nem tett panaszt náluk, de hiába is tettek volna, mert a fogyasztóvédelemhez csak fogyasztói minőségben levő személyek folyamodhatnak.
– Első körben az adott áruház vezetőségét célszerű értesíteni. Nekünk akkor van kompetenciánk, hogyha sérült csomagolásban árusítanak termékeket. Az átszúrt csomagolás is ennek minősül – közölte a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal főbiztosa.

Csak a gyors közbelépés segíthet
A bejegyzést követő hozzászólásokból, valamint a megszólalóinkkal folytatott beszélgetésből az derül ki, hogy hasonló esetek a legtöbb áruházban előfordulnak. A kereskedelmi egységeknek abban kell megtalálniuk az egyensúlyt, hogy hány őrző-védőt alkalmazzanak ahhoz, hogy a felvigyázás hatékony legyen, de a vásárlók számára mégse váljon idegesítővé. A legtöbben ugyanakkor abban is egyetértettek, hogy a tömegesen vásárlók fokozott veszélyt jelentenek. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy célszerű a polcok „belsejéből” választani a terméket, bár Ács Erwin azt is elmondta, hogy az ominózus eset alkalmával a gyermekek szándékosan összecserélgették az átszúrt csomagolású húsokat a beljebb található csomagokkal.
A civilizálatlan viselkedés nem bőrszínhez kötött: gyakori, hogy a péktermékeket összefogdossák, de ezen a téren – a kauflandos forrásunk szerint – van némi fejlődés. Meglátása szerint ugyanis egyre kevésbé jellemző, hogy a vásárlók összetapogatják a pékárut: szembetűnően többen használják ma már az egyszeri használatú kesztyűket vagy a polcokhoz szerelt fogókat, és akik mégis csupasz kézzel nyúlnak a termékhez, rendszerint meg is vásárolják az adott árut. A Kaufland alkalmazottja megjegyezte: nyilván – mint minden áruházban – náluk is történnek ilyen esetek, de lehetetlen, és a fejlett országokban tapasztalható trendek alapján nem is tanácsos minden polc mellé őrző-védőt állítani, mert ez negatív irányban befolyásolja a vásárlói bizalmat – mondta.
Ha hasonló esetnek vagyunk a tanúi, mihamarabb értesítsük az áruház vezetőségét – akár személyesen, akár az alkalmazottak közvetítésével –, de ne csupán az elárusítónak vagy az árufeltöltőnek szóljunk – vonható le a tanulság.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek