2021, január 18, hétfő.

A vész ellen már védekeznek

A burgonyavész még nem jelent meg, de a csapadékos időjárás kedvez a gombás betegségek kialakulásának. A termelők már a második-harmadik megelőző permetezésnél tartanak.

Permetezés a virágzó burgonyaföldeken. Megelőzik a bajt Fotó: Balázs Árpád
Permetezés a virágzó burgonyaföldeken. Megelőzik a bajt Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]H[/dropcap]elyenként már lúdtojás nagyságúak a burgonyagumók a fészkekben – fogalmazott érdeklődésünkre Keresztes Vencel, a csíkszentmártoni Burgabotek Mezőgazdasági Társulás igazgatója. A burgonya nyolc fejlődési ciklusából már a negyediknél, a virágzásnál tart, eddig szépnek mutatkozik a mező – tette hozzá az agrárszakember.

Kedvez az idő a gombás betegségeknek
Annak ellenére, hogy áprilisban és május elején szárazság volt, ezt nem érezte meg a növény, de ezt már Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője mondja. Június első három hetében 70-80 liter csapadékot mértek a Csíki-medencében négyzetméterenként, ami segíti a gumók növekedését. A csapadékos időjárás kedvez a burgonyavész kialakulásának is, ezért a megelőző kezeléseket a gazdák időben kell végezzék. Sok helyen már a második vegyszerezésnél tartanak a burgonyaföldeken – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy burgonyavész megjelenéséről egyelőre nem érkezett jelentés. A korábbi évekhez képest idén újra nagyobb számban jelent meg a Kolorádóbogár, így ez ellen is időszerű a védekezés – hangsúlyozta Török Jenő.

Nem váltottak burgonyára
Bár megyeszinten az elmúlt tíz évben közel 4700 hektárral csökkent a burgonyával beültetett területek nagysága, a 9050 hektáros termőterülete alapján a burgonya Hargita megyében még mindig vezető helyen áll a szántóföldi növények között. A pityóka mellett a csíkszentmártoni mezőgazdasági társulás is kitart, a burgonyával beültetett területet évek óta nem csökkentették, de nem is növelték: a gumós növényt jelenleg is 100 hektáron termesztik. Keresztes Vencel elmondta: az ipari felhasználásra, csipsz gyártására szerződött krumpli mellett vetőmag-előállításra is szakosodtak. Megjegyezte, a burgonyával beültetett termőfelület annak ellenére sem nőtt, hogy az idén az alcsíki mezőről – a korábbi felvásárló marosludasi cukorgyár visszatáncolása miatt – eltűnt a cukorrépa. A Burgaboteknél a 100 hektár répát ezúttal zöldtakarmánnyal és tavaszgabonával helyettesítették. A cukorrépa a biztos piac miatt kiszámíthatóságot, tervezhetőséget biztosított a mezőgazdasági társas gazdasági életében. A répából származó bevétel a csíkszentmártoni társas üzleti forgalmának egyharmadát jelentette – árulta el Keresztes Vencel. A társulás vezetője hozzátette: egyelőre még nem tudják, jövőre újra termelnek-e cukorrépát vagy sem, a Maros megyei feldolgozóval egyelőre nem tárgyaltak a folytatásról. Annyi biztos, hogy a marosludasiak a cukorrépa-vetőgépüket nem vitték el – mondta az igazgató.

Daczó Dénes

[box type=”shadow” ]Növényvédelmi előrejelzés Mivel Hargita megye területén adottak a feltételek a burgonyavész – Phytophthora infestans – megjelenésére és elterjedésére, a növény megelőző (preventív), illetve gyógyító hatású (kuratίv) kezelési lehetőségeire hívja fel a burgonyatermesztők figyelmét legfrissebb növényvédelmi előrejelzésében a Hargita Megyei Növényegészségügyi Hivatal. A burgonyavész ellen az alábbi készítmények egyikét ajánlják: Acrobat MZ 69 WG – 2,0 kg/ha dózisban; Ridomil Gold Plus 42,5 WP – 3,0 kg/ha dózisban; Ridomil Gold MZ 68 WG – 2,5 kg/ha dózisban; Consento 450 SC – 2 l/ha dózisban; Infinito 687,5 SC – 1,4 l/ha dózisban; Electis 75 WG 1,5 – 1,8 kg/ha dózisban; Equation Pro – 0,4 kg/ha dózisban; Melody Compact 49 WG – 2 kg/ha dózisban; Armetil M – 2,5 kg/ha dózisban; Armetil Cobre – 2,5 kg/ha dózisban; Polyram DF – 1,8 kg/ha dózisban; Kocide 2000 – 1,5 kg/ha dózisban; Ranman – 0,2 l/ha dózisban; Bravo 500 SC – 1,5- 2 l/ha dózisban; Valis M – 2,25 kg/ha dózisban; Antracol 70 WP – 1,5-2,5 kg/ha dózisban; Coppermax vagy Champ77 WG – 3 kg/ha dózisban; Banjo 500 SC – 0,3-0,4 l/ha dózisban. A növényegészségügyi szakemberek az időjárási viszonyok, illetve a használt gombaölő szer milyensége függvényében a kezelések 7-10 naponkénti megismételését ajánlják. A burgonyabogár – Leptinotarsa decemlineata – lárvái, valamint a levéltetvek ellen a következő permetező rovarirtó szereketet említik: Biscaya 240 OD – 0,2 l/ha dózisban; Mospilan 20 SG vagy más nevén KRIMA 20 SG – 0,08-0,1 kg/ha dózisban; Calypso 480 SC – 0,08 l/ha dózisban; Proteus OD 110 – 0,4 l/ha dózisban; Actara 25 WG – 0,08 kg/ha dózisban; Warrant 200 SL – 0,4 l/ha dózisban; Decis Mega 50 EW – 0,15 l/ha dózisban. A megfelelő hatást a gazdák akkor érik el, ha a kezelést a lárvák megjelenése után 4-5 napra időzítik.[/box]

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb