A véletlenek egybeesése

Magasrangú tisztségviselők látogatása Izraelben

278

A múlt pénteken szivárgott ki az az értesülés, miszerint a kormány maximális diszkréció közepette állítólag jóváhagyta azt a memorandumot, amely értelmében (és finomam fogalmazva) Románia hajlandó lenne, illetve szándékában állna a Tel Aviv-i nagykövetségnek áthelyezése Jeruzsálembe. A történtekről lapunkban már beszámoltunk, utalva arra is, hogy a hazai külpolitikai szakértők körében ellenérzést kiváltó, valamint Klaus Johannis államelnök által keményen bírált memorandum értelmi szerzője a kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea volt. Többek közt erre lehetett következtetni egy csütörtök esti interjújából, valamint abból, hogy a memorandum beterjesztője a pártelnökhöz közel álló George Ciamba külügyi államtitkár volt. (A kormányülésen egyébként Meleşcanu külügyminiszter nem vett részt, s úgy tudni, hogy pártjával, az ALDE-vel, mint koalíciós partnerrel nem konzultáltak.) Tegnap egy olyan esemény következett be, amelynek átvitt értelemben talán köze lehet ahhoz a memorandumhoz.

Benjamin Netanyahu és Viorica Dăncilăfotó: Gov.ro

Még jóformán le se csitult a nagykövetség esetleges elköltöztetésére vonatkozó memorandum körül kialakult akár botrányosnak is nevezhető történések, valamint az államelnök igen határozott és heves fellépése körüli visszhang, s a múlt vasárnap egy olyan értesülés is napvilágot látott, miszerint e hét folyamán Viorica Dăncilă hivatalos látogatást fog tenni Izraelbe. (Egyébként Johannis államelnök hétfő esti megszólalásában újólag kitért az izraeli nagykövetség ügyére, utalva arra, hogy arról hosszasan tárgyalt a kormányfővel, de másokkal is, nyomatékolva, hogy Viorica Dăncilă „valamivel jobban megértette, hogy melyek is azok a problémák, amelyeket szem előtt kell tartani, amennyiben ebben a témakörben tanulmány lenne kívánatos”.) Az értesülés be is igazolódott: a keddi nap folyamán a kormány honlapján megjelent az a közlemény, miszerint Izrael Állam miniszterelnökének, Benjamin Netanyahunak a meghívására Viorica Dăncilă kormányfő az április 25–26. közti időszakban hivatalos látogatást tesz Izraelben. A közleményben utalás van arra is, hogy a látogatása során kikkel is fog találkozni és mi fogja képezni a folytatandó tárgyalások gerincvonalát. Szerdán el is utazott Izraelbe a kormányfő, de az elutazásról, valamint a küldöttség összetételéről semminemű közlemény nem jelent meg. A délelőtti órákban viszont kitudódott, hogy kíséretében van Theodor Meleșcanu külügyminiszter (is). A déli órákban a kormány honlapján megjelent egy közlemény arra vonatkozóan, hogy Viorica Dăncilă a nap folyamán hivatalos látogatása keretében találkozott az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanyahuval. A megbeszélések során felelevenítették a két ország közti hagyományos baráti kapcsolatokat, a különböző területeken lehetséges közös projektek kidolgozásának szándékát, az üzletemberek közötti kapcsolatok ösztönzésének jelentőségét, valamint a két félnek ama szándékát, hogy az idei esztendő folyamán megszerveződjön a harmadik közös kormányülés. A közlemény egy, a maga nemében akár sokatmondónak is minősíthető mondattal zárul: „Az izraeli miniszterelnök üdvözölte azt, hogy Románia kormánya elfogadta Románia nagykövetségének Jeruzsálembe való áthelyezésére vonatkozó tárgyalások kibontakoztatásának keretét”. Tekervényesnek, de akár fondorlatosnak is nevezhető e mondatnak a megfogalmazása, de hát a diplomácia nyelvezete rendszerint sokkal „bonyolultabb”, mint ahogy azt sokan hinnék…
A kormányfői látogatáshoz kapcsolódik egy másik látogatás is, egy olyan, amelyről előzetesen nagyon kevesen tudtak, tudhattak: tegnap délelőtt került nyilvánosságra, hogy egy bírósági tárgyaláson nem jelent meg Liviu Dragnea, akit arra beidéztek, s ügyvédei távolmaradását állítólag azzal indokolták meg, hogy hivatali teendői, azaz képviselőház-elnöki teendői okán kénytelen volt távol maradni. Eltelt jó két óra, s megtudtuk, hogy hol is van a képviselőház elnöke: hivatalosan meg nem erősített, de meg nem cáfolt hírügynökségi értesülések szerint a képviselőház elnöke Izraelben tartózkodik, ahol megünneplik a román–izraeli diplomáciai kapcsolatok megteremtésének 70. évfordulóját, de Izrael Állam függetlensége kikiáltásának a 70. évfordulóját is. Abban a bizonyos közleményben az is olvasható, hogy az utazás költségeit a képviselőház állja, a látogatásra pedig Benjamin Netanyahu miniszterelnök meghívása alapján került sor. Állítólag ez a meghívás annak az állásfoglalásnak is tulajdonítható, amelyet Liviu Dragnea tanúsított országunk nagykövetségének az esetleges áthelyezése tekintetében Tel Avivból Jeruzsálembe. Látszólag a két látogatás között nincs szoros és közvetlen összefüggés. (Amúgy Dăncilă és Netanyahu közti megbeszélésekről eddig nyilvánosságra hozott hivatalos felvételeken Dragnea nem látható. Tehát a jelek szerint a hivatalos megbeszélésen nem volt jelen.) Mégsem hinnénk, hogy a véletlenek egybeeséséről lenne szó.
Itt helyben is, azaz Bukarestben is a Cotroceni-palotában magas szintű találkozóra került sor. Azt előzetesen, pontosabban hétfőn maga az államelnök jelentette be, amikor is többek között azt állította, hogy a Román Nemzeti Bank és a kormány közötti ellenségeskedés igen ártalmas. Ezt a véleményét annak kapcsán fogalmazta meg, hogy szerinte a kormányzat fiskális politikája vezetett a kamatok megemelkedéséhez, s ezt a problémát csakis egy felelősségteljesebb viszonyulás és a fenntartható kormányzati politikák révén lehet megoldani. „A PSD kormányai nem értették meg eléggé azon politikáknak a következményeit, amelyeket gyakorlatba ültettek és könnyedén eltekintettek az ellenzék és az én érveimtől” – így Johannis. Elismerte azt is, hogy az államelnöki hivatal és a jegybank meglátása egyes problémákat illetően összecseng, de ennek az az egyszerű magyarázata, hogy „olyan emberek vagyunk, akik megértik a gazdaság törvényeit és látjuk, hogy mi is történik”. Hozzáfűzte azt is, hogy átdobni a jegybank kertjébe az inflációt, a kamatok emelkedését, merőben helytelen és téves dolog. A jegybank és a kormány közti feszültség állítólagos fokozódása okán tartotta Johannis államelnök indokoltnak, hogy a kettő közt közvetítsen és valamiképpen közös nevezőre juthassanak, pontosabban juthasson a két érintett fél. Kedden az is kiderült, hogy nem egy közös találkozó keretében kíván egyeztetni a jegybank és a kormány illetékeseivel, hanem külön-külön. (Ebben a döntésében nem kizárt, hogy megvolt a maga szerepe a kormányfő kétnapos izraeli látogatásának is.) Tegnap 12 órakor a jegybank képviseletében az államelnöki hivatalba érkezett annak kormányzója, Mugur Isărescu és első kormányzóhelyettese, Florin Georgescu. A megbeszélésről az államelnöki hivatal által kiadott közleményben többek között az áll, hogy szükségesnek mutatkozott a konzultálás azokra a kockázatokra vonatkozóan, amelyekkel jelenleg szembesülhet Románia, az inflációt és a gazdaságpolitikák koordinálását illetően. Továbbá utalás van arra is, hogy a tárgyalások keretében elemezték a jelenlegi makrogazdasági helyzetet, s ebben az összefüggésben az államelnök nyomatékolta a Román Nemzeti Bank függetlenségének jelentőségét, mindenekelőtt a monetáris politikával kapcsolatos döntések tekintetében. A jegybank kormányzója többek között ismertette azon főbb tényezőket, amelyek az árak emelkedéséhez vezettek, nyomatékolva, hogy azok jelentős hányada a monetáris politika hatósugarán kívüliek. A találkozó végén az államelnök azt hangoztatta, hogy mind a kormánynak, mind pedig a jegybanknak el kell kerülnie az egymással való versengést és kiegyensúlyozott, hatékony intézmények közötti együttműködésre kell törekedniük. Ennek érdekében a legrövidebb időn belül jobbításra szorul a két intézmény közti dialógus.
A beharangozott államelnöki mediálással kapcsolatosan Teodo­rovici közpénzügyi miniszter kedden azt nyilatkozta, hogy meglátása szerint az nem szükséges, a kormány együttműködik a jegybankkal, még akkor is, ha „közben-közben egymást bíráljuk”. Ettől függetlenül tegnap azt nyilatkozta, amennyiben felkérik, hogy a kormány képviseletében ő is részt vegyen az államelnökkel folytatandó tárgyaláson, mindenképp jelen lesz. Ez esedékes is lesz, ugyanis a kormányfő holnap délelőtt 11 órakor tesz látogatást a Cotroceni-palotában és biztosra vehető, hogy kíséretében lesz a közpénzügyi miniszter is.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.