„A vasút mellett vigyázzanak”

47

Eleget tett az utasok kérésének a vasúttársaság: ismét bemondják magyar nyelven is az érkező és távozó vonatokkal kapcsolatos tudnivalókat Gyer­gyó­szent­miklóson. Madaras Szidónia, a gyergyó­szent­mik­lósi polgármesteri hivatal szóvivője lapunknak elmondta: több kérést is letettek az illetékeseknek, és noha válasz nem érkezett, a lényeg, megoldották a problémát.

Tavaly májusban vezették be az új számítógépes tájékoztatási rendszert a vasútállomásokon, az utasokhoz előre felvett hang szól a hangosbemondókon. A gyergyószentmiklósi vasútállomáson ezzel egy időben szüntették meg a magyar nyelvű utastájékoztatást, amelynek visszaállítását azóta többen is kérelmezték. Úgy tűnik, az utasok kérései meghallgatásra találtak: most már a gyergyószentmiklósi állomáson is újra „megtanult” magyarul is beszélni a hangosbemondó, érthetően mondják be a személyvonatokkal kapcsolatos információkat.
A gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal szóvivője, Madaras Szidónia lapunk érdeklődésére azt mondta, többen a városházán javasolták, hogy kérést fogalmazzanak meg, mondván „ha az önkormányzat kéri, talán jobban odafigyelnek”. Mint kifejtette, a vasúttársaság helyi és a brassói központi irodái felé is jelezték kérésüket. Bár a beadványukra hivatalos válasz azóta sem érkezett, „de újra van magyar nyelvű tájékoztatás, és ez a fontos” – hangsúlyozta a városháza szóvivője.
Korábban egyébként nem kis meglepetést okozott az utasok körében, amikor a nemzetközi járatok érkezéséről az angol mellett franciául tájékoztatták a gyer­gyószentmiklósi állomáson várakozókat. Mára viszont a vasúttársaság a francia nyelvű üzeneteket magyarra cserélte, az angol nyelvű tájékoztatást azonban a külföldi utasokra is gondolva továbbra is megőrizte.

[box type=”shadow” ]A Maroshévízi Megyei Jogú Város Önkormányzata, melynek székhelye Maroshévíz, Nicolae Bălcescu utca 14. szám, Hargita megye, értesíti az érintett nyilvánosságot, hogy benyújtotta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez, a környezetvédelmi beleegyezés elnyerése céljából, a Vilelor utca és a sípálya közti útszakaszon a közvilágosítás és az alacsony feszültségű villanyhálózat bővítésére vonatkozó tervét. A javasolt terv környezeti hatásaival kapcsolatos információk beszerezhetők a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség székhelyén, Csíkszereda, Márton Áron utca 43. szám alatt, hétfőtől csütörtökig 8.30–16.00 óra között, pénteken 8.30–13.30 óra között, valamint a cég székhelyén. Az érintettek észrevételeiket a környezetvédelmi eljárás időtartama alatt nyújthatják be a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez. Telefon: 0266–371313, fax: 0266–310041.[/box]

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.